Vijf veel gestelde vragen over het theorie examen

Vijf veel gestelde vragen over het theorie examen

De meeste kandidaten die het theorie examen gaan afleggen, vinden dat best spannend. Het is daarom niet vreemd als je allerlei vragen hebt over hoe het theorie examen auto precies in zijn werk gaat. Gelukkig zijn er meer kandidaten geweest die deze vragen hadden. Daarom hebben we de antwoorden op al je vragen op een rijtje gezet. Want hoewel het doel is om foutloos door het examen te gaan, is een foutje zo gemaakt. Dan is het maar goed om te weten hoeveel fouten je mag maken of hoelang het theorie examen precies duurt.

Vijf vragen over theorie examens

De kans is groot dat als je voor het eerst theorie examen doet, je wilt weten over hoe het precies in zijn werk gaat. Zenuwachtig zijn is niet nodig, want we bereiden je er met onze antwoorden zo goed mogelijk op voor. Bovendien heb je de beste kans om het examen te halen als je het online theorieboek bestelt. Daarin zie je niet alleen tekst en foto’s, maar ook video’s. Zo begrijp je precies wat er met de stof bedoeld wordt. Dat leert een stuk gemakkelijker dan het gebruiken van een verouderd theorieboek. En er zijn nog meer dingen die je moet weten.

Hoe gaat het theorie examen auto eigenlijk?

Je wilt vast een beeld hebben van hoe het theorie examen precies in zijn werk gaat. Het examen doe je in een examenzaal van het examencentrum. Je hoeft niet meer klassikaal op een afstandsbediening te drukken om je antwoord te geven. Tegenwoordig mag je plaatsnemen achter de computer en je antwoorden aanklikken op een touchscreen. Het examen bestaat uit drie onderdelen: 25 vragen over gevaarherkenning, 12 vragen over kennis en 28 vragen over inzicht. Je hoeft ook niet meer te wachten om te horen of je geslaagd bent. De uitslag zie je meteen op het scherm. Je krijgt niet te zien welke vragen je goed of fout had.

Wanneer ben ik dan geslaagd voor het theorie examen auto?

Je bent geslaagd voor het theorie examen auto als je op alle onderdelen van het examen een voldoende weet te halen. Heb je een onderdeel niet gehaald? Dan moet je het hele examen opnieuw doen. Daarom is het zo belangrijk dat je goed oefent. Dat kan bijvoorbeeld door het gratis oefenexamen te maken of de betaalde examens bij het online theoriepakket te bestellen. Zo kun je wel zien welke vragen je goed of fout had en welke onderdelen je nog beter moet oefenen.

Hoe lang duurt het examen eigenlijk?

Het theorie examen auto duurt ongeveer 30 minuten. Bij het auto theorie examen kun je eventueel ook extra tijd krijgen als je bijvoorbeeld last hebt van dyslexie of individueel begeleid moet worden. Je krijgt in beide gevallen 15 minuten extra tijd. Maar let op: je moet bij gevaarherkenning op de weg snel kunnen schakelen. Daarom geldt de extra tijd niet voor dit onderdeel.

En welke vragen kan ik verwachten?

We mogen natuurlijk niet letterlijk verklappen welke vragen je krijgt, want dan heb je weinig aan het examen. Maar onze oefenexamens zijn gebaseerd op de methodes van het CBR. Daardoor weet je wel welk soort vragen met welke strekking je ongeveer kunt verwachten. Daarom is het oefenen ook zo nuttig. Bij het theorie examen van het CBR kun je verschillende vragen verwachten: meerkeuzevragen, ja/nee vragen, invulvragen, hotspotvragen en sleepvragen. Wellicht zegt een ‘hotspotvraag’ je niet meteen iets. Het betekent dat je op de juiste afbeelding moet drukken. Bij een sleepvraag moet je de knop naar de juiste plaats in een afbeelding slepen.

Je hoeft voor het examen niet te verwachten dat je woorden hoeft in te vullen bij de invulvragen. Het gaat alleen om getallen, zoals bijvoorbeeld de maximale snelheid op een snelweg met een groene streep. Maak je dus geen zorgen. Als je voldoende oefent, komt alles goed.

Hoe kan ik een examen boeken?

Je hoeft het examen niet te boeken via je rijschoolhouder of een ander website. Het is het goedkoopst als je het examen zelf boekt via MijnCBR. Dit is de online klantomgeving van het CBR. Zo kun je meteen een datum en tijd kiezen die jou goed uitkomt. Succes met het examen!

Laatst gewijzigd: 28 november 2022 « Ga terug naar het nieuws / blog overzicht