Soorten auto theorie-examens

Er zijn twee soorten auto theorie-examens. Je kunt kiezen voor een klassikaal theorie-examen of voor een individueel theorie-examen. Bij het individueel theorie-examen krijg je dezelfde vragen als bij het klassikale theorie-examen.

Het grote verschil tussen het individuele theorie-examen en het klassikale theorie-examen is dat je het individuele examen alleen aflegt, in plaats van tegelijk met een groep mede-examenkandidaten. Het voordeel is dat je in alle rust je auto theorie-examen kunt doen. Nadeel is dat het duurder is. De meeste examenkandidaten kiezen voor een klassikaal auto theorie-examen.

Overeenkomsten en verschillen

Overeenkomsten en verschillen van de twee soorten auto theorie-examens:

Klassikaal theorie-examen: Individueel theorie-examen:
Voor wie geschikt?
 • Voor iedereen die examen kan doen in het Nederlands of Engels.
 • Voor iedereen die moeite heeft met examen doen in een groep.
 • Voor iedereen die examen wil doen in een andere taal dan Nederlands of Engels.
Leeftijd: Bij beide typen: vanaf 16 jaar kun je dit theorie-examen afleggen.
Geldigheid: Bij beide typen: als je geslaagd bent voor je auto theorie-examen, dan is je auto theorie-certificaat anderhalf jaar geldig. Tip: plan je auto theorie-examen dus niet té vroeg voor je praktijkexamen.
Welke taal is mogelijk?
 • Nederlands
 • Engels
 • Alle talen
 • Wil je examen doen in een andere taal dan Nederlands of Engels, dan dien je zelf voor een officiële tolk te zorgen. Regel dit ten minste 2 weken voor de examendatum.
Duur van het examen: Bij beide typen: het auto theorie-examen
duurt ongeveer 30 minuten.
Kosten: Bij beide typen: bekijk de kosten van het auto theorie-examen.
Waar? Bij beide typen: bekijk de locaties waar je het CBR
auto theorie-examen kunt afleggen.
Hoe aanvragen? Je kunt dit examen zelf online aanvragen. De rijschool waar je bij lest kan het auto theorie-examen ook voor je aanvragen. Houd er dan wel rekening mee dat er hiervoor extra kosten in rekening kunnen worden gebracht. Dit examen kan alleen aangevraagd worden door je rijschool.

CBR start proef met geluid bij individuele theorie-examen

Deze proef is beschikbaar op alle CBR examencentra, maar is wel alleen mogelijk bij een individueel theorie-examen of een theorie-examen met extra tijd. Mensen met dyslexie krijgen de extra kosten voor dit examen terug van het CBR.

Gratis theorie-examen oefenen?

Wanneer kun je kiezen voor het individuele theorie-examen?

Het is dus mogelijk om individueel een theorie-examen af te leggen in plaats van dat je dit klassikaal, dus in een groep, aflegt. De invoering van het individuele theorie-examen maakt het dus mogelijk om rustig en op je eigen tempo het theorie-examen af te leggen.

Het maken van een klassikaal theorie-examen kost een gemiddelde examenkandidaat ongeveer 30 minuten. Bij een individueel theorie-examen heb je maar liefst maximaal 45 minuten de tijd, waarbij je ook nog eens begeleid wordt door een CBR-medewerker. Deze CBR-medewerker leest de vragen voor, en geeft extra toelichting bij de examenvraag, mocht dit nodig zijn. Ook zit er geen harde tijdslimiet op het beantwoorden van de vragen. Mocht het echt te lang duren, dan kan de CBR-medewerker ervoor kiezen om door te gaan naar de volgende vraag.
Zoals je merkt, zit er dus een groot verschil tussen het klassikale en het individuele theorie-examen. Het individuele theorie-examen is daarom met name geschikt voor mensen met bepaalde cognitieve stoornissen zoals:

 • autisme
 • PDD-NOS
 • ernstige dyslexie
 • syndroom van down
 • ernstige faalangst

Er is geen speciaal auto theorie-examen voor mensen met lichte dyslexie. Dit is over het algemeen niet nodig, omdat de vragen worden voorgelezen. Mocht dit mogelijk toch problemen opleveren, dan kun je het beste voor een individueel auto theorie-examen kiezen.

Mocht je voor een individueel theorie-examen willen kiezen, dan vraagt het CBR tijdens de reservering van dit examen wat de reden is waarom je dit type theorie examen hebt gekozen. Zo kan het CBR hier rekening mee houden en ervoor zorgen dat de ontvangst op het CBR-examencentrum zo soepel mogelijk verloopt en zo persoonlijk mogelijk is, zodat jij rustig en op je gemak het theorie-examen kunt maken.

Let wel op dat je tijdig het individueel begeleid theorie-examen reserveert. Vaak is er namelijk een langere wachttijd voor dit examen. Ook is het individuele theorie-examen duurder. Dit theorie-examen kost namelijk 111,50 euro in plaats van 48,00 euro. Een alternatief op het individuele theorie-examen is het theorie-examen met extra tijd.

Wij hebben speciaal voor examenkandidaten die het individuele theorie-examen willen afleggen het theorie-examen met 20 uur examentraining ontwikkeld. Met dit pakket kun je rustig en in je eigen tempo leren en de vragen oefenen die gesteld kunnen worden op het individuele theorie-examen.


Meer informatie over het auto theorie-examen?

Wil je meer weten over het auto theorie-examen? Bekijk dan ook eens de volgende pagina's over het auto CBR theorie-examen:

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: