CBR theorie

Als je een rijbewijs wilt hebben, dien je 2 examens te behalen: het theorie-examen en praktijkexamen. Om te slagen zal je eerst de verkeersregels- en wetten moeten leren. Dit kan aan de hand van een ouderwets theorieboek, maar veel mensen vinden dit saai.

Daarom kun je tegenwoordig je theorie-examen online leren en oefenen. Het is zaak dat je meerdere examens oefent, zodat je gewend raakt aan de vraagstelling van het CBR (Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen). Daarnaast krijg je door het oefenen beter inzicht van welke materie je al goed beheerst en welke stof je nog even opnieuw door moet nemen.
Het is belangrijk dat je slaagt voor je CBR Theorie. Je moet namelijk eerst het theorie-examen met succes afleggen, voordat je mag deelnemen aan de tussentijdse toets of het rijexamen.

Slagen? Gebruik onze online theoriecursus!

Wat je moet weten over CBR theorie

Als je een theorie-examen wilt maken, moet je deze eerst reserveren. Soms krijg je te maken met lange wachttijden, waardoor het even kan duren totdat je je theorie-examen mag maken. Zorg er daarom voor dat je je reservering op tijd rondmaakt. Dit kan via de rijschoolhouder, via Mijn CBR of via tussenpersonen. We raden je met klem aan zelf de reservering in orde te maken, aan de hand van het portaal van het CBR. Deze website heet: Mijn CBR.

Als je de reservering laat doen via je rijschoolhouder, kan het zijn dat deze je extra kosten in rekening brengt. De rijschool moet immers tijd investeren om jouw reservering rond te maken. Daarvoor kan hij ook administratiekosten in rekening brengen. Het reserveren via een tussenpersoon raden we af, omdat je dan gemakkelijk twee tientjes duurder uit bent.

Het reserveren van een theorie-examen is helemaal niet zo moeilijk. Ten eerste ga je naar de website van het CBR en log je in bij Mijn CBR. Daarvoor heb je een digitaal paspoort van de overheid nodig, je DigiD. Daarna kun je aangeven op welke datum en tijd je theorie-examen wilt doen. Je kunt tot zeven dagen voor aanvang van het examen de datum en tijd nog veranderen. Na deze zeven dagen kun je het theorie-examen nog vervroegen, en niet meer verzetten naar een later tijdstip.

Zorg ervoor dat je voldoende tijd inboekt in je agenda voor het theorie-examen. Het theorie-examen auto duurt namelijk ongeveer 45 minuten. Eerst krijg je instructies van het CBR, inclusief een voorbeeldvraag. Deze instructies zitten al bij de 45 minuten inbegrepen. Maar als je laat op komt dagen, mag je het examen niet afleggen. Het is dus belangrijk dat je ruim van tevoren aanwezig bent. Het CBR heeft als regel dat examenkandidaten al een half uur van tevoren aanwezig dienen te zijn. Verder bestaat het theorie-examen uit 3 onderdelen: ten eerste krijg je 25 vragen over gevaarherkenning. Daarna volgen nog 12 vragen over wet- en regelgeving. Tenslotte krijg je 28 vragen over verkeersinzicht. Het theorie-examen kun je alleen afnemen in een van de theorie-examencentra van het CBR. Het is mogelijk het examen te doen in het Nederlands, Engels en het Turks.

De CBR theorie leren

Verschil tussen nu en een paar jaar geleden

Er zijn flinke verschillen tussen het theorie-examen van nu en een paar jaar geleden. Tot 2014 organiseerde het CBR de examens klassikaal, wat inhield dat iedereen in een groep werd ingedeeld en dat iedereen hetzelfde examen kreeg. Het examen kende geen voorleessoftware, maar je kreeg een stemcomputertje aangereikt waar je de antwoorden op in kon toetsen. Begin dat jaar legde RTL bloot dat er veel problemen zijn met het theorie-examen. Zo gebeurde het regelmatig dat rijscholen van tevoren hun leerlingen trainden op de vragen die het CBR zou gaan stellen. Op die manier kregen leerlingen maar weinig te weten over de wet- en regelgeving in het verkeer, maar leerden ze trucjes over hoe het examen te omzeilen is.

Zo bleek dat in de vraagstelling van het CBR al af te lezen viel welk antwoord je moest geven. Het CBR besloot daarop het examen strenger te maken. Even later kwamen er meer problemen met het examen naar buiten: zo kon je gemakkelijk afkijken bij de buurman, omdat iedereen hetzelfde examen kreeg.

Deze bezwaren hebben ertoe geleid dat het CBR het theorie-examen volledig anders heeft vormgegeven. De antwoordcomputer is weg, evenals het grote scherm. Het CBR besloot namelijk volledig af te zien van de klassikale examens. Vanaf nu doet iedereen verplicht individueel examen. Daarop bleek dat men nog steeds kon frauderen. Mede hierdoor is ook de vaste vraagstelling verleden tijd. Het enige toeval is dat leerlingen allen nog tegelijkertijd examen doen. Maar inmiddels staan er afschermborden tussen iedere computer en wordt er streng gecontroleerd en gesurveilleerd. Iedereen krijgt aparte vragen, waardoor het onmogelijk is bij elkaar af te kijken.

Helaas kwam onlangs naar buiten dat er examenkandidaten zijn die stiekem opnameapparatuur mee naar binnen smokkelen. Dit gebeurt regelmatig en er zijn al mensen voor opgepakt. Daarom heeft het CBR besloten een pilot te beginnen, waarbij je eerst door een metaaldetectiepoortje moet, alvorens je toegang krijgt tot het examencentrum. Als blijkt dat de pilot een succes is, wordt dit onderdeel ook in andere examencentra toegepast. Je kunt gearresteerd worden wegens fraude als je je bezighoudt met frauduleuze handelingen, zoals bijvoorbeeld spieken bij de buurman, het fotograferen van de examens of op een andere wijze vastleggen van de vragen. Daarnaast kun je zelfs strafrechtelijk vervolgd worden en een hoge boete krijgen. Wij raden je dus aan het examen eerlijk te maken. Op die manier heb je zelf straks ook het meeste aan je praktijkexamen. Als je alleen trucjes kent en niet op de hoogte bent van de regels, zal je immers al snel door de mand vallen tijdens het praktijkexamen. Ten slotte controleert het CBR ook strenger tijdens het examen en is de pakkans dus groter.

Wat neem ik mee naar het examen

Nu je weet hoe het theorie-examen er ongeveer uitziet, is het tijd om de voorbereidingen ervoor te treffen. Ten eerste moet je natuurlijk je theorie leren. Dit kan uit een boek, maar tegenwoordig is online leren en oefenen gemakkelijker. Bij veel examentrainers krijg je te weten welke fouten je gemaakt hebt en kun je hier nog even op doorwerken. Daarnaast geven wij ook aan hoeveel examens je nog ongeveer nodig hebt om een voldoende te halen.

Als je reservering bij het CBR in orde is gemaakt, is het afwachten. Je krijgt meestal snel te weten wanneer je je theorie-examen mag doen. Daarvoor kies je het dichtstbijzijnde examencentrum.

Het is belangrijk goed voorbereid op pad te gaan, om teleurstellingen te voorkomen. Het CBR heeft de regels aanzienlijk aangescherpt en daarom is het dus belangrijk dat je een geldig legitimatiebewijs meeneemt. Het gaat hier dus om een geldig ID-kaart of paspoort. Deze mag niet verlopen zijn! Verloopt je ID-kaart dus op de dag dat je het theorie-examen moet afleggen, zorg er dan voor dat je van tevoren een nieuw paspoort of ID-kaart hebt aangevraagt.

Vroeger moest je daarnaast ook een pasfoto van jezelf meenemen, maar deze mag je vandaag de dag thuislaten. Het meenemen van een pasfoto is namelijk geen eis meer. De uitslag van het theorie-examen is bovendien veranderd. Als je vroeger slaagde voor je examen, kreeg je een theoriecertificaat mee naar huis. Dat is tegenwoordig niet meer zo. Nu wordt de uitslag van het examen elektronisch vastgelegd.

Wat daarnaast belangrijk is om te weten, is dat je de bevestiging van je theorie-examen (oproepkaart) niet per se hoeft mee te nemen. Zonder mag je ook deelnemen aan het examen. Maar het kan wel praktisch nut hebben deze kaart toch mee te nemen. Alle gegevens over je theorie-examen, zoals bijvoorbeeld de tijd en datum, het adres en wat je moet meenemen staat op deze kaart. Het kan dus best handig zijn deze kaart mee te nemen, zodat je zeker weet dat je alles goed geregeld hebt. Het afleggen van een theorie-examen kan best stressvol zijn dus is het slim wat geheugensteuntjes mee te nemen. Op die manier blijf je mogelijke stress de baas.

Individueel examen

Vroeger deed men een klassikaal examen, maar deze bestaat niet meer. Iedereen maakt nu het theorie-examen met een eigen set vragen. De vragen worden met geluid gesteld, zodat afkijken niet meer mogelijk is. In sommige gevallen heb je wellicht extra tijd of andere voorzieningen nodig. Deze dien je voor het examen aangevraagd te hebben. Je komt in aanmerking voor een extra voorziening als je bijvoorbeeld slechthorend of dyslectisch bent. Of als je leerproblemen of faalangst hebt.

Ons land kent tal van nieuwe Nederlanders die de Nederlandse taal nog niet machtig zijn. Daarom biedt het CBR het examen ook vertaald aan, in het Nederlands, Engels or Turks. Als je geen van deze talen spreekt, zal je een tolk in moeten huren. Het inhuren van een tolk is voor eigen kosten en je dient vooraf met het CBR af te spreken dat je een erkende tolk meeneemt. Overigens zijn de kosten voor het inhuren van zo’n tolk vrij hoog: 170 euro. Je betaalt dan dus én de tolk, en de kosten die het instituut in rekening brengt voor het afnemen van een examen. Denk eraan dat je ongeveer twee weken van tevoren een tolk reserveert. Zorg ervoor dat je tolk zich ook kan legitimeren. Als je tolk geen legitimatiebewijs bij zich heeft of niet is aangesloten bij het landelijke orgaan TolkenNet, zal het CBR je geen toegang geven tot je examen. Het is daarnaast niet zo dat het CBR je het examen alsnog in het Nederlands laat doen. Je moet dus verplicht je examen in de taal doen die je aanvraagt, met de voorzieningen die je aanvraagt. Zorg ervoor dat je dit goed op orde hebt, want het CBR geeft je geen geld terug als je dit niet in orde hebt.

De geldigheid van je examen staat bovendien 1,5 jaar vast. Dit geldt alleen als je voor het theorie-examen slaagt. Binnen 1,5 jaar na het doen van je theorie-examen, moet je dus ook je praktijkexamen doen. Als je dit niet doet, moet je opnieuw theorie-examen doen en ben je dus ook opnieuw de kosten hiervan kwijt. Wij raden aan: zorg ervoor dat je eerst je theorie leert en dat je alvast wat rijlessen bij een erkende rijschool neemt. Als je dit hebt gedaan en je genoeg kennis van zaken hebt, doe dan theorie-examen, zodat je praktijkexamen er snel achteraan komt. Daarmee heb je minder kans dat je het examen opnieuw af moet leggen.

Vroeger kreeg je een certificaat mee, waarop stond dat je het examen met succes had afgelegd. Tegenwoordig gebeurt het merendeel digitaal. Daarom komt de uitslag op Mijn CBR te staan. Deze is opvraagbaar voordat je het praktijkexamen gaat doen. Je krijgt nog wel een uitslagformulier mee, waarmee je kunt zien hoeveel vragen je fout had per onderdeel, of misschien wel helemaal niet hebt beantwoord. Je kan dus niet zien welke vragen je precies fout had en welke goed. Daarnaast krijg je ook niet te weten welke antwoorden dan wel goed waren. Dit helpt dus niet bij het leren voor de herkansing. Als je zakt voor je examen, moet je opnieuw theorie-examen doen. Houd opnieuw rekening met een wachttijd. Daarom is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je het theorie-examen niet te laat plant met de rijopleiding. Het is immers goed mogelijk dat je anders te lang moet wachten, waardoor je niet op tijd in bezit bent van een voldoende voor je theorie-examen. Deze voldoende heb je wel nodig, alvorens je aan het praktijkexamen deel mag nemen. Wacht dus niet te lang en start met leren!

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: