CBR theorie

Als je een rijbewijs wilt hebben, dien je 2 examens te behalen: het theorie-examen en het praktijkexamen. Om te slagen zul je eerst de verkeersregels en -wetten moeten leren. Dit kan aan de hand van een ouderwets theorieboek, maar veel mensen vinden dit saai.

Daarom kun je tegenwoordig je theorie-examen online leren en oefenen. Het is zaak dat je meerdere examens oefent, zodat je gewend raakt aan de vraagstelling van het CBR (Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen). Daarnaast krijg je door het oefenen beter inzicht in welke materie je al goed beheerst en welke stof je nog even opnieuw door moet nemen.
Het is belangrijk dat je slaagt voor je CBR theorie. Je moet namelijk eerst het theorie-examen met succes afleggen, voordat je mag deelnemen aan de tussentijdse toets of het rijexamen.

Slagen? Gebruik onze online theoriecursus!

Wat je moet weten over CBR theorie

Als je een theorie-examen wilt maken, moet je dit eerst aanvragen. Soms krijg je te maken met lange wachttijden, waardoor het even kan duren voordat je je theorie-examen mag maken. Zorg er daarom voor dat je je aanvraag op tijd indient. Dit kan via de rijschoolhouder, via Mijn CBR of via tussenpersonen. We raden je met klem aan zelf de reservering in orde te maken, aan de hand van het portaal van het CBR. Deze website heet: Mijn CBR.

Als je de reservering laat doen via je rijschoolhouder, kan het zijn dat deze je extra kosten in rekening brengt. De rijschool moet immers tijd investeren om jouw reservering rond te maken. Daarvoor kan deze ook administratiekosten in rekening brengen. Het reserveren via een tussenpersoon raden we af, omdat je dan gemakkelijk twee tientjes duurder uit bent.

Het aanvragen van een theorie-examen is helemaal niet zo moeilijk. Eerst ga je naar de website van het CBR en log je in bij Mijn CBR. Daarvoor heb je een digitaal paspoort van de overheid nodig, je DigiD. Daarna kun je aangeven op welke datum en welk tijdstip je het theorie-examen wilt doen. Je kunt tot 7 dagen voor aanvang van het examen de datum en tijd nog veranderen. Na deze zeven dagen kun je het theorie-examen nog vervroegen, mits er nog plek is, maar niet meer verzetten naar een later tijdstip.

Zorg ervoor dat je voldoende tijd inboekt in je agenda voor het theorie-examen. Het theorie-examen auto duurt namelijk ongeveer 30 minuten. Eerst krijg je instructies van het CBR, inclusief een voorbeeldvraag. Deze instructies zitten al bij de 30 minuten inbegrepen. Maar als je te laat bent, mag je het examen niet afleggen. Het is dus belangrijk dat je ruim van tevoren aanwezig bent. Het CBR heeft als regel dat examenkandidaten al een kwartier van tevoren aanwezig dienen te zijn. Verder bestaat het theorie-examen uit 3 onderdelen: allereerst krijg je 25 vragen over gevaarherkenning. Daarna volgen nog 12 vragen over wet- en regelgeving. Ten slotte krijg je 28 vragen over verkeersinzicht. Het theorie-examen kun je alleen afleggen in een van de theorie-examencentra van het CBR. Het is mogelijk het examen te doen in het Nederlands of Engels.

De CBR theorie leren

Verschil tussen nu en een paar jaar geleden

Er zijn flinke verschillen tussen het theorie-examen van nu en dat van een paar jaar geleden. Tot 2014 organiseerde het CBR de examens klassikaal, wat inhield dat iedereen in een groep werd ingedeeld en dat iedereen hetzelfde examen kreeg. Het examen kende geen voorleessoftware, maar je kreeg een stemcomputertje aangereikt waar je de antwoorden op in kon toetsen. Begin dat jaar legde RTL bloot dat er veel problemen waren met het theorie-examen. Zo gebeurde het regelmatig dat rijscholen hun leerlingen van tevoren trainden op de vragen die het CBR zou gaan stellen. Op die manier kregen leerlingen weinig te weten over de wet- en regelgeving in het verkeer, maar leerden ze trucjes over hoe het examen te omzeilen was.

Zo bleek dat in de vraagstelling van het CBR al af te lezen viel welk antwoord je moest geven. Het CBR besloot daarop het examen moeilijker te maken. Even later kwamen er meer problemen met het examen aan het licht: zo kon je gemakkelijk afkijken bij de buurman of buurvrouw, omdat iedereen hetzelfde examen kreeg.

Deze bezwaren hebben ertoe geleid dat het CBR het theorie-examen volledig anders heeft vormgegeven. De antwoordcomputer is verdwenen, evenals het grote scherm. Het CBR besloot namelijk volledig af te zien van de klassikale examens. Vanaf dat moment deed iedereen verplicht individueel examen. Daarop bleek dat men nog steeds kon frauderen. Mede hierdoor is ook de vaste vraagstelling verleden tijd. Het enige dat hetzelfde is gebleven is dat alle leerlingen nog tegelijkertijd examen doen. Maar inmiddels staan er afschermborden tussen iedere computer en wordt er streng gecontroleerd en gesurveilleerd. Iedereen krijgt andere vragen, waardoor het onmogelijk is bij elkaar af te kijken.

Helaas kwam onlangs naar buiten dat er examenkandidaten zijn die stiekem opnameapparatuur mee naar binnen smokkelen. Dit gebeurt regelmatig en er zijn al mensen voor opgepakt. Daarom heeft het CBR besloten een pilot te beginnen, waarbij je eerst door een metaaldetectiepoortje moet, alvorens je toegang krijgt tot het examencentrum. Als blijkt dat de pilot een succes is, wordt dit onderdeel ook in andere examencentra toegepast. Je kunt gearresteerd worden wegens fraude als je je bezighoudt met frauduleuze handelingen, zoals bijvoorbeeld spieken bij de buurman of buurvrouw, het fotograferen van de examens of op een andere wijze vastleggen van de vragen. Daarnaast kun je zelfs strafrechtelijk vervolgd worden en een hoge boete krijgen. Wij raden je dus aan het examen eerlijk te maken. Op die manier heb je zelf straks ook het meeste aan je praktijkexamen. Als je alleen trucjes kent en niet op de hoogte bent van de regels, zal je immers al snel door de mand vallen tijdens het praktijkexamen. Ten slotte controleert het CBR ook strenger tijdens het examen en is de pakkans dus groter.

Wat neem ik mee naar het examen?

Nu je weet hoe het theorie-examen er ongeveer uitziet, is het tijd om de voorbereidingen ervoor te treffen. Ten eerste moet je natuurlijk je theorie leren. Dit kan uit een boek, maar tegenwoordig is online leren en oefenen gemakkelijker. Bij veel examentrainers kom je te weten welke fouten je gemaakt hebt en kun je hier nog even mee oefenen. Daarnaast geven wij ook aan hoeveel examens je nog ongeveer nodig hebt om een voldoende te halen.

Als je reservering bij het CBR in orde is gemaakt, is het afwachten. Je krijgt meestal snel te weten wanneer je je theorie-examen mag doen. Daarvoor kies je het dichtstbijzijnde examencentrum.

Het is belangrijk goed voorbereid op pad te gaan om teleurstellingen te voorkomen. Het CBR heeft de regels aanzienlijk aangescherpt en daarom is het belangrijk dat je een geldig legitimatiebewijs meeneemt. Het gaat hier dus om een geldige ID-kaart of paspoort. Deze mag niet verlopen zijn! Verloopt je ID-kaart dus op de dag dat je het theorie-examen moet afleggen, zorg er dan voor dat je van tevoren een nieuw paspoort of ID-kaart hebt aangevraagd.

Vroeger moest je daarnaast ook een pasfoto van jezelf meenemen, maar tegenwoordig mag je die thuislaten. Het meenemen van een pasfoto is namelijk geen eis meer. De uitslag van het theorie-examen is bovendien veranderd. Als je vroeger slaagde voor je examen, kreeg je een theoriecertificaat mee naar huis. Dat is tegenwoordig niet meer zo. Nu wordt de uitslag van het examen elektronisch vastgelegd.

Wat daarnaast belangrijk is om te weten, is dat je de bevestiging van je theorie-examen (oproepkaart) niet per se hoeft mee te nemen. Zonder deze bevestiging mag je ook deelnemen aan het examen. Maar het kan wel van pas komen om deze kaart toch mee te nemen. Alle gegevens over je theorie-examen, zoals de tijd en datum, het adres en wat je moet meenemen staat op deze kaart. Het kan dus best handig zijn deze kaart mee te nemen, zodat je zeker weet dat je alles goed geregeld hebt. Het afleggen van een theorie-examen kan best stressvol zijn. Daarom is het slim wat geheugensteuntjes mee te nemen. Op die manier blijf je mogelijke stress de baas.

Individueel examen

Vroeger deed men een klassikaal examen, maar dit examen bestaat niet meer. Iedereen maakt nu het theorie-examen met een eigen set vragen. De vragen worden met geluid gesteld, zodat afkijken niet meer mogelijk is. In sommige gevallen heb je wellicht extra tijd of andere voorzieningen nodig. Deze dien je vóór het examen aangevraagd te hebben. Je komt in aanmerking voor een extra voorziening als je bijvoorbeeld slechthorend of dyslectisch bent. Of als je leerproblemen of faalangst hebt.

Ons land kent tal van nieuwe Nederlanders die de Nederlandse taal nog niet machtig zijn. Daarom biedt het CBR het examen ook vertaald aan, in het Nederlands of Engels. Als je geen van deze talen spreekt, zul je een tolk moeten inhuren. Het inhuren van een tolk is voor eigen kosten en je dient vooraf met het CBR af te spreken dat je een erkende tolk meeneemt. Overigens zijn de kosten voor het inhuren van zo’n tolk vrij hoog: 170 euro. Je betaalt dan dus én de tolk, en de kosten die het instituut in rekening brengt voor het afnemen van een examen. Denk eraan dat je ongeveer twee weken van tevoren een tolk reserveert. Zorg ervoor dat je tolk zich ook kan legitimeren. Als je tolk geen legitimatiebewijs bij zich heeft of niet is aangesloten bij het landelijke orgaan TolkenNet, zal het CBR je geen toegang geven tot het examen. Het is daarnaast niet zo dat het CBR je het examen alsnog in het Nederlands laat doen. Je moet dus verplicht je examen doen in de taal en met de voorzieningen die je aanvraagt. Zorg ervoor dat je dit goed op orde hebt, want het CBR geeft je geen geld terug als je dit niet van tevoren geregeld hebt.

De uitslag van je examen blijft bovendien 1,5 jaar geldig. Dit geldt alleen als je voor het theorie-examen slaagt. Binnen 1,5 jaar na het doen van je theorie-examen, moet je dus ook je praktijkexamen afleggen. Als je dit niet doet, moet je opnieuw theorie-examen doen en ben je dus ook opnieuw de kosten hiervan kwijt. Wij raden aan om eerst de theorie te leren en alvast wat rijlessen bij een erkende rijschool te nemen. Als je dit hebt gedaan en genoeg kennis van zaken hebt, doe dan theorie-examen, zodat je praktijkexamen er snel achteraan komt. Daarmee heb je minder kans dat je het examen opnieuw af moet leggen.

Vroeger kreeg je een certificaat mee, waarop stond dat je het examen met succes had afgelegd. Tegenwoordig gebeurt het merendeel digitaal. Daarom komt de uitslag op Mijn CBR te staan. Deze uitslag is opvraagbaar voordat je het praktijkexamen gaat doen. Je krijgt nog wel een uitslagformulier mee, waarop je kunt zien hoeveel vragen je fout had per onderdeel, of misschien wel helemaal niet hebt beantwoord. Je kan dus niet zien welke vragen je precies fout had en welke goed. Daarnaast krijg je ook niet te weten welke antwoorden dan wel goed waren. Dit helpt dus niet bij het leren voor de herkansing. Als je zakt voor je examen, moet je opnieuw theorie-examen doen. Houd opnieuw rekening met een wachttijd. Daarom is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je het theorie-examen niet te laat plant met de rijopleiding. Het is immers goed mogelijk dat je anders te lang moet wachten, waardoor je niet op tijd een voldoende haalt voor je theorie-examen. Deze voldoende heb je wel nodig om aan het praktijkexamen te mogen deelnemen. Wacht dus niet te lang en start met leren!

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: