Het theorie-examen nieuwe stijl

Op het moment worden op alle CBR examencentra het theorie-examen nieuwe stijl afgenomen voor de auto (categorie B), motor (categorie A) en de bromfiets (categorie Am) afgenomen. Deze nieuwe theorie-examens worden bijvoorbeeld afgenomen op Haarlem, Barendrecht en Eindhoven en Hoogeveen, in totaal op 22 verschillende examenlocaties.

Het verschil tussen het oude en nieuwe stijl examen

Het theorie-examen oude stijl maakte je klassikaal. In het lokaal keek je met zijn allen naar een monitor waar alle vragen werden gesteld, welke je vervolgens kon beantwoorden op een antwoordkastje. Het theorie-examen nieuwe stijl werkt op een touchscreen, waarbij iedereen verschillende vragen krijgt. Je zit dus niet meer in een lokaal waarbij iedereen dezelfde vragen krijgt gesteld, maar op je touchscreen krijg jij een eigen serie vragen.

Reserveren van een examen

Net zoals het theorie-examen oude stijl kun je het theorie-examen nieuwe stijl reserveren via Mijn CBR. Op de dag van je examen ga je naar het CBR en neem je je reserveringsnummer mee en een geldig legitimatiebewijs. Je dient minimaal 15 minuten voor aanvang aanwezig te zijn op het examencentrum.

Voordat je het theorie-examen reserveert:

Auto Bron: CBR

Het verloop van examen

Als je op het CBR bent aangekomen wordt je naar de plek van het theorie-examen geleid via bewegwijzering. Je komt vervolgens terecht bij een aanmeldzuil waar je kunt inloggen met je reserveringsnummer. Daar wordt door een medewerker van het CBR gevraagd of je al je spullen (met uitzondering van je reserveringsnummer en identiteitsbewijs) wilt achterlaten in een locker in de wachtruimte. Hierna wacht je tot je reserveringsnummer op een grote monitor verschijnt. Als je reserveringsnummer verschijnt, dien je je te melden bij de balie “Start theorie-examen”. Vervolgens zal de medewerker achter de balie je identiteit controleren en geeft het tafelnummer door waar je vervolgens dient plaats te nemen aan de tafel waaraan je het theorie-examen zal maken. Hierna loop je rustig het lokaal in. Voor meer informatie over het verloop van het theorie-examen bekijk je deze pagina. Auto Bron: CBR

Het lokaal

In de nieuwe theorie-lokalen worden de tafels zodanig opgesteld dat alle kandidaten met hun rug naar het midden van de zaal zitten, op die manier hebben alle CBR medewerkers een goed overzicht en kan jij geconcentreerd je theorie-examen maken. Daarnaast wordt zo fraude tegen gegaan.

Het examen

Bij het nieuwe examensysteem zal bij elke vraag de bekende tijdbalk in beeld meelopen. Echter kun je zelf geheel je eigen tempo bepalen voor het beantwoorden van de vragen. De tijdbalk blijft, maar die geld dus voor de totale resterende examenduur. Hoe lang jij dus over je theorie-examen per vraag doet bepaal je zelf, maar er zit dus wel een maximum aan de tijd die je krijgt om alle vragen te beantwoorden. Ook kan je terug naar eerdere vragen om de vraag nog een keer te bekijken of het antwoord te wijzigen. Een belangrijke uitzondering is het examenonderdeel Gevaarherkenning voor de auto theorie-examens (categorie B). Bij de vragen in dit onderdeel zijn je antwoorden definitief en deze kunnen dus niet worden veranderd.

De examen uitslag, geslaagd of gezakt?

Als je klaar bent met het maken van het theorie-examen krijg je direct de uitslag in beeld te zien. Ook verschijnen kort de verkeerd beantwoorde vragen op je touchscreen. Hierna kan je het examenlokaal verlaten. Vergeet niet je spullen uit de locker te halen. Vervolgens krijg je de uitslag met de fout gemaakte onderwerpen via de email of per post naar je toegezonden. Mocht je gezakt zijn dan kan je een nieuwe reservering voor het theorie-examen maken nadat, je de uitslag van het theorie-examen hebt ontvangen. Auto Bron: CBR

Benieuwd hoe het theorie-examen nieuwe stijl eruit ziet?

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: