Het theorie-examen nieuwe stijl

Momenteel wordt op alle CBR examencentra het theorie-examen nieuwe stijl voor de auto (categorie B), motor (categorie A) en de bromfiets (categorie Am) afgenomen. Deze nieuwe theorie-examens worden bijvoorbeeld afgenomen in Haarlem, Barendrecht, Eindhoven en Hoogeveen, in totaal op 22 verschillende examenlocaties.

Het verschil tussen het examen oude en nieuwe stijl

Het theorie-examen oude stijl maakte je klassikaal. In het lokaal keek je met zijn allen naar een monitor waar alle vragen werden gesteld, die je vervolgens kon beantwoorden op een antwoordkastje. Het theorie-examen nieuwe stijl werkt op een touchscreen, waarbij iedereen verschillende vragen krijgt. Je zit dus niet meer in een lokaal waarin iedereen dezelfde vragen gesteld krijgt, maar op je touchscreen krijg je een eigen serie vragen.

Reserveren van een examen

Net zoals het theorie-examen oude stijl kun je het theorie-examen nieuwe stijl reserveren via Mijn CBR. Op de dag van je examen ga je naar het CBR en neem je je reserveringsnummer mee en een geldig legitimatiebewijs. Je dient minimaal 15 minuten voor aanvang aanwezig te zijn op het examencentrum.

Voordat je het theorie-examen reserveert:

Auto Bron: CBR

Het verloop van het examen

Als je op het CBR bent aangekomen word je via bewegwijzering naar de plek van het theorie-examen geleid. Je komt vervolgens terecht bij een aanmeldzuil waar je kunt inloggen met je reserveringsnummer. Daar wordt door een medewerker van het CBR gevraagd of je al je spullen (met uitzondering van je reserveringsnummer en identiteitsbewijs) in een locker in de wachtruimte wilt achterlaten. Hierna wacht je tot je reserveringsnummer op een grote monitor verschijnt. Als je reserveringsnummer verschijnt, dien je je te melden bij de balie “Start theorie-examen”. Vervolgens zal de medewerker achter de balie je identiteit controleren en geeft het tafelnummer door van de tafel waaraan je het theorie-examen zult maken. Hierna loop je rustig het lokaal in. Voor meer informatie over het verloop van het theorie-examen kun je deze pagina bekijken. Auto Bron: CBR

Het lokaal

In de nieuwe theorielokalen worden de tafels zodanig opgesteld dat alle kandidaten met hun rug naar het midden van de zaal zitten. Op die manier hebben alle CBR medewerkers een goed overzicht en kun jij geconcentreerd je theorie-examen maken. Daarnaast wordt zo fraude tegengegaan.

Het examen

Bij het nieuwe examensysteem zal bij elke vraag de bekende tijdbalk in beeld meelopen. Je kunt echter zelf je eigen tempo bepalen bij het beantwoorden van de vragen. De tijdbalk blijft, maar die geldt dus voor de totale resterende examenduur. Hoe lang jij over je theorie-examen per vraag doet bepaal je dus zelf, maar er zit wel een maximum aan de tijd die je krijgt om alle vragen te beantwoorden. Ook kun je teruggaan naar eerdere vragen om de vraag nog een keer te bekijken of het antwoord te wijzigen. Een belangrijke uitzondering is het examenonderdeel Gevaarherkenning voor de auto theorie-examens (categorie B). Bij de vragen in dit onderdeel zijn je antwoorden definitief en deze kunnen dus niet meer worden veranderd.

De examenuitslag: geslaagd of gezakt?

Als je klaar bent met het maken van het theorie-examen krijg je direct de uitslag in beeld te zien. Ook verschijnen kort de verkeerd beantwoorde vragen op je touchscreen. Hierna kun je het examenlokaal verlaten. Vergeet niet je spullen uit de locker te halen. Vervolgens krijg je de uitslag met de fout beantwoorde vragen via de e-mail of per post naar je toegezonden. Mocht je gezakt zijn dan kun je een nieuwe reservering voor het theorie-examen maken nadat je de uitslag van het theorie-examen hebt ontvangen. Auto Bron: CBR

Benieuwd hoe het theorie-examen nieuwe stijl eruitziet?

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: