7 tips om te slagen voor je motor theorie-examen

Wil jij je slagingskans verhogen en in één keer slagen voor het CBR motor theorie-examen?
Lees dan deze tips goed door.

Tip 1: zorg dat je de theorie kent!

Het motor theorie-examen is geen makkelijk examen. Uit de praktijk blijkt dat ongeveer de helft van de kandidaten de eerste keer slaagt voor het CBR theorie-examen (het CBR slagingspercentage voor het motor theorie-examen is: 46%. Bron CBR). Bereid je daarom goed voor door veel te leren en te oefenen en slaag in één keer voor het CBR theorie-examen. Je kunt bij het voorbereiden het beste beginnen met het leren van de motor theorie, zodat je vervolgens middels het maken van oefenexamens kunt controleren of je de theorie ook daadwerkelijk beheerst.
Start met leren via ons online theorieboek en examentraining.

Tip 2: neem de tijd om je goed voor te bereiden, leer gespreid

Zorg dat je op tijd begint met het oefenen en leren van de theorie, zodat je het leren van de theorie over meerdere dagen (eventueel weken) kunt verspreiden. Je kunt beter elke dag een uur leren, dan 5 uur achter elkaar op dezelfde dag. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen makkelijker feiten onthouden als deze geleerd worden over een langere periode (gespreid leren) dan als deze feiten in korte tijd "gestampt" moeten worden.

Nog niet gestart met leren?

Tip 3: maak een samenvatting van de theorie

Maak tijdens het leren van de theorie een samenvatting voor jezelf. Schrijf hier alle belangrijke stof die je nog lastig vindt duidelijk en beknopt in op. Het maken van een samenvatting is een actieve vorm van leren. Door het maken van een samenvatting kun je nagaan of je de inhoud van de stof goed begrijpt. Tevens is het een middel om te controleren of je zelf de theorie goed kan verwoorden en ook snapt. Als je een samenvatting maakt, word je namelijk gedwongen om na te denken over de verbanden tussen de theorie en praktijk.

Tip 4: herhaal de geleerde theorie meerdere malen

Als je de theorie geleerd hebt, is het belangrijk om deze stof meerdere malen te herhalen. Op deze manier kun je je de nieuwe leerstof eigen maken. Voor het herhalen kun je de gemaakte samenvatting gebruiken. Herhalen geeft een gevoel van veiligheid; na meerdere malen herhalen zul je ervaren dat je de stof aankunt en beheerst. Ook kun je de geleerde stof herhalen door een aantal oefen theorie-examens te maken. Onze oefen motor theorie-examens simuleren het echte CBR theorie-examen zodat jij de benodigde stof voor dit examen kunt herhalen.

Tip 5: controleer of je de geleerde stof beheerst door meerdere oefenexamens te maken

Als je klaar bent met het leren van de theorie is het belangrijk dat je controleert of je de geleerde theorie ook daadwerkelijk beheerst. Dit kun je doen door oefenexamens te maken op onze site. Het is slim om voor een pakket met 10 of meer oefenexamens te kiezen. Elk oefenexamen bestaat namelijk uit andere vragen. Door meerdere oefenexamens te maken, krijg je dus veel oefenvragen die je ook op je motor theorie-examen kunt verwachten.

Nog geen theorie-examens geoefend?

Tip 6: leer van je gemaakte fouten!

Noteer per oefenexamen bij welke onderdelen je nog fouten gemaakt hebt. Neem vervolgens de tijd om deze onderdelen opnieuw te bestuderen voordat je weer een oefenexamen maakt. Test vervolgens aan de hand van een nieuw oefenexamen of je de desbetreffende stof nu beter beheerst. Zorg dat je de stof waar je nu nog fouten in maakt regelmatig blijft herhalen.

Tip 7: durf op jezelf te vertrouwen

Je goed voorbereiden is het halve werk! Dus heb jij je goed voorbereid met behulp van bovenstaande tips? En vooral 10 of meer theorie-examens geoefend? Durf dan op jezelf te vertrouwen tijdens het motor theorie-examen. Probeer zo min mogelijk te twijfelen, je eerste ingeving is meestal juist! Krijg je een vraag waarop je het antwoord echt niet weet? Vul dan toch altijd iets in door een gokje te wagen. Onthoud dat een niet ingevuld antwoord altijd fout is tijdens het examen.

Meer informatie over het motor theorie-examen?

Wil je meer weten over het motor theorie-examen? Bekijk dan ook eens de volgende pagina's over het motor CBR theorie-examen:

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: