Theorie examen auto reserveren? Dan dik 10 weken wachten

Kandidaten die nu een theorie examen auto bij het CBR reserveren, moeten langer dan tien weken wachten totdat het examen wordt afgenomen. In sommige gevallen kunnen de wachttijden zelfs oplopen tot wel boven de veertien weken. Dat terwijl de termijn eigenlijk op vier weken ligt. Ook het wachten op een praktijkexamen duurt nu lang. Het duurt gemiddeld zeven weken totdat een kandidaat bij het CBR terecht kan. Volgens het Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) is de lockdown van eerder in 2020 de reden dat er vertragingen zijn opgelopen.

Theorie examen reserveren duurt lang

Het CBR zegt dat vooral door de lockdown van het voorjaar van 2020 er grote achterstanden zijn ontstaan. Daardoor is er vertraging ontstaan en de grootste achterstand is nog steeds niet ingelopen. Nederland zit sinds december in een harde lockdown en dus is de verwachting dat de wachttijden voor het theorie examen auto wel kunnen oplopen tot wel veertien weken. Minister Cora van Nieuwenhuizen schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat de achterstanden bij het CBR voorlopig nog niet zijn ingelopen.

Om te voorkomen dat de achterstanden doorgroeien werkt het CBR al een tijd met ‘kritieke prestatie indicatoren’, of wel ‘kpi’s. Deze indicatoren geven aan hoelang het duurt totdat iemand die bijvoorbeeld een theorie examen auto reserveert, bij het CBR terecht kan. De doelstelling is dat dit binnen vier weken is en dit was ook het geval voor de lockdown in het voorjaar van 2020. Nu wordt de grens behoorlijk overschreven door grote achterstanden.

Theorie examen inhalen

Tussen 16 maart en 18 mei 2020 zegde het CBR ruim 300.000 theorie examens en praktijkexamens af. Deze moesten op een later moment worden ingehaald. Doordat er in de theorie examens anderhalve meter afstand in acht moet worden gehouden, is bovendien de capaciteit in de examenzaal gehalveerd. De helft van de examenplaatsen blijven leeg.

Bij de inzet van het theorie examens geeft het CBR ook prioriteit aan beroepsexamens. Daardoor worden surveillanten van het theorie examen nu ingezet voor het beroepsexamen. Daardoor is er nog minder capaciteit om een theorie examen auto af te nemen. Om die reden duurt het langer totdat een kandidaat voor dit examen aan de beurt is. Nederland is sinds december opnieuw in lockdown en opnieuw werden er 120.000 theorie examens afgezegd. De kans is groot dat er daardoor een wachttijd van boven de 14 weken zal ontstaan. Wie als nieuwe kandidaat nu een examen reserveert, kan op zeker niet voor 1 april 2021 terecht.

Overwerk

Minister van Nieuwenhuizen schreef in een brief aan de Kamer ook al dat de capaciteit van het theorie examen verder moet worden opgevoerd. Daarom werken de medewerkers van het CBR over in bijvoorbeeld de avonden en in het weekend. Sinds oktober waren alle 21 locaties om het auto theorie examen af te leggen weer geopend. Medewerkers melden zich ziek, waardoor er nog steeds minder capaciteit is. Nu Nederland opnieuw in lockdown is en er opnieuw examens moesten worden afgezegd, wordt het voor het CBR mogelijk nog lastiger om de achterstanden weg te werken. Wanneer de termijnen weer op vier weken komen te liggen, is moeilijk te voorspellen. Daarvoor moeten de maatregelen van de coronacrisis sterk worden versoepeld. Dat lijkt momenteel nog niet aan de orde.

Gebruik de tijd nuttig

Het zal dus wel tien tot veertien weken duren voordat het theorie examen ook daadwerkelijk wordt afgenomen. Dat betekent dat er veel tijd zit tussen het leren van het theorie examen uit het online theorieboek en het echte examen. Daarom is het belangrijk deze tijd nuttig te besteden. Dit kan door bijvoorbeeld nog een gratis oefenexamen te maken. Het slagingspercentage ligt al jaren onder de 50 procent, wat betekent dat de helft van de kandidaten niet in één keer slaagt. Zeker gezien de lange wachttijden is het zonde om nog een keer te moeten wachten voor een herexamen.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: