Theorie examen binnen 24 uur annuleren kan niet meer

Het is niet langer meer mogelijk om het theorie examen binnen 24 uur te annuleren. Voorheen was dit wel mogelijk en kon men gratis een nieuwe datum kiezen. Nu is het annuleren niet meer mogelijk. Het veranderen van een datum kan nog wel.

Volgens het Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) is het noodzakelijk om het annuleren niet meer mogelijk te maken, omdat er te vaak misbruik van de mogelijkheid werd gemaakt. Opleiders kunnen geen theorie examen A, B en AM binnen 24 uur meer annuleren. Eenmalig verplaatsen mag nog wel.

Misbruik theorie examen binnen 24 uur annuleren

Volgens het CBR wordt er geregeld misbruik gemaakt van de mogelijkheid om binnen 24 uur het theorie examen weer te annuleren. Met name rijopleidingen zouden ‘regelmatig oneigenlijk gebruikmaken van de regeling’. De theorie examen plekken worden dan steeds weer gereserveerd en geannuleerd. Daardoor zijn de plekken soms onrechtmatig bezet, terwijl al bekend is dat er niemand het theorie examen af zal nemen.

Het CBR heeft maar een bepaald aantal plekken per dag om het theorie examen af te kunnen leggen. Om die reden heeft het CBR een nieuwe maatregel geïntroduceerd. Dit moet de eerlijke verdeling van examenplekken ten goede komen. “De reserveringstermijnen kennen een negatief effect door het reserveren en annuleren”, stelt het CBR op de eigen website.

Overleg met branche organisatie

In overleg met de branche organisatie heeft het CBR besloten om de mogelijkheid om het theorie examen te annuleren helemaal af te schaffen. De bedoeling is dat de opleider van tevoren duidelijke afspraken maakt met de kandidaat. Pas daarna mag er een reservering worden gemaakt.

Op die manier kunnen de beperkte examenplaatsen volgens het CBR beter verdeeld worden, waardoor wachttijden beter kunnen worden teruggedrongen.

Effect van de maatregel

Verder zegt het CBR het effect van de nieuwe maatregel in de gaten te houden. Het is bovendien nog maar mogelijk slechts eenmalig een reservering te verplaatsen. Daarna moet men naar het theorie examen en kan de datum niet meer verzet worden. Voorheen was dit wel mogelijk, maar op deze manier bleven er te veel examenplekken onrechtmatig bezet.

Ten slotte wil het CBR nog meer maatregelen. Wanneer opleiders ongewenst verdrag vertonen, bijvoorbeeld in de vorm van het oneigenlijk vasthouden van examenplekken, moet er een sanctie komen tegen de opleider. Hoe deze sancties er precies uit gaan zien en wanneer de sanctiemaatregel in zal gaan, is nog niet bekend.

Theorie examen leren

Alvorens men het theorie examen bij het CBR aanvraagt, is het de bedoeling de stof eerst goed door te nemen. Het slagingspercentage ligt al jaren rond de 42 procent. Dat betekent dat meer dan de helft van de kandidaten niet meteen de eerste keer slaagt voor het theorie examen. Vaak wordt er veel te licht tegen aangekeken. Kennis van de verkeersregels is niet voldoende. Daarom is het belangrijk het theorie examen leren serieus te nemen. Dit kan bijvoorbeeld door een online theorieboek te gebruiken. In het online theorieboek zijn plaatjes en video’s te vinden die de stof verduidelijken.

Theorie examen oefenen

Verder is het mogelijk na het leren van de auto theorie het examen te oefenen. Gratis theorie examen oefenen is mogelijk, evenals het afnemen van een aantal betaalde oefenexamens. Deze oefenexamens zijn gemaakt volgens de laatste methodes van het CBR. Daardoor kun je vragen van dezelfde strekking verwachten, zodat je zo goed mogelijk voorbereid bent op het echte theorie examen. Je kan bovendien inzien welke vragen je fout had en welke stof dus nog meer aandacht verdient.

Theorie examen boeken via MijnCBR

Wanneer je ervan overtuigd bent dat je het theorie examen auto gaat halen, kun je het theorie examen zelf boeken. De rijopleider rekent vaak een extra bedrag, terwijl zelf boeken via MijnCBR rond de 35 euro kost. Het boeken gaat heel eenvoudig. Houd er wel rekening mee dat er bij het CBR wachttijden gehanteerd worden. Om deze reden komt het CBR met maatregelen zoals het afschaffen van de mogelijkheid om het theorie examen binnen 24 uur te annuleren.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: