CBR: ‘2toDrive een succes’

Het is inmiddels tien jaar geleden dat het project 2toDrive is ingevoerd. De regeling startte als een experiment en blijkt inmiddels een groot succes. Dat zegt Alexander Pechtold, directeur van het Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Bij 2toDrive is het mogelijk om al vanaf je 17e je rijbewijs te halen. Tot je 18e mag je daarna onder toezicht van een ervaren bestuurder de weg op. In de afgelopen tien jaar zijn er 385.000 kandidaten op deze manier geslaagd voor hun theorie examen en hun praktijkexamen. Het slagingspercentage ligt bij de minderjarigen zelfs hoger dan bij kandidaten die al 18 zijn geweest.

Slagingspercentage omhoog

Het slagingspercentage voor het theorie examen auto ligt bijvoorbeeld hoger dan het percentage 18-jarigen of ouder dat in één keer slaagt voor het theorie examen. Dat blijkt uit cijfers van het CBR. Op 1 november 2011 werd het project ingevoerd door de toenmalig minister van Infrastructuur, Melanie Schultz van Haegen. Bij 2toDrive mogen jongeren vanaf 16 jaar al het theorie examen auto afleggen. Een half jaar later mogen ze praktijklessen volgen en vanaf hun 17e mogen de jongeren al op praktijkexamen gaan. Als ze slagen voor dat examen, mogen ze tot hun 18e de weg op onder leiding van een coach.

Tien jaar na invoering van het experiment blijken de resultaten goed. Het doel van het project was om de verkeersveiligheid van beginnende bestuurders te verbeteren. Dat blijkt gelukt, want door jongeren onder begeleiding van een coach eerder te laten rijden, kunnen zij zich nu beter vinden in het verkeer.

Betere voorbereiding

De jongeren doen het qua voorbereiding zelfs veel beter dan hun oudere leeftijdsgenoten. Waar slechts 50 procent van de groep 18 jaar of ouder in één keer slaagt voor het theorie examen, is dit bij de jongeren die 17 jaar zijn en hun theorie examen voor het eerst doen, hoger. Het praktijkexamen gaat ook veel beter. 52 procent van de 18-jarigen slaagt in één keer, tegenover 60,5 procent van de 17-jarige kandidaten. De kandidaten nemen het begeleid rijden ook echt serieus en zien het als een verantwoordelijkheid om de weg op te mogen.

Dankzij de betere voorbereiding kunnen ze ook veiliger autorijden voordat ze alleen de weg op gaan. De goede resultaten zijn bevestigd na onderzoek van de SWOV, de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid. Alle betrokken partijen zoals het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, het CBR, de RDW en TeamAlert zijn te spreken over de resultaten die met 2toDrive zijn geboekt. Jongeren kregen de kans zo vroeg mogelijk hun rijbewijs te halen en hebben deze kans met beide handen aangepakt.

Theorie examen auto leren

Om het theorie examen auto te kunnen halen, is het belangrijk een goede voorbereiding te treffen. Een methode die goed werkt voor de jongere deelnemers is het gebruik van het online theorieboek. Op die manier worden alle teksten voorzien van foto’s en video’s en is het meteen duidelijk wat er bedoeld wordt. Daardoor is het mogelijk een betere voorstelling te maken van de leerstof. De jongeren nemen de leerstof serieus en slagen daardoor sneller voor hun theorie examen dan hun oudere leeftijdsgenoten. Een online theorieboek blijkt ook van meer waarde dan een theorieboek van de ouders. Deze boeken zijn vaak verouderd en bieden geen actuele kijk op de huidige verkeerssituaties. Het voordeel van het online theorieboek is dat de lesstof altijd wordt bijgewerkt naar de laatste methodes van het CBR.

Theorie examen auto oefenen

Na het leren van de lesstof is het mogelijk om een gratis oefenexamen te maken. Zo krijgen kandidaten een beter beeld van welke stof ze al beheersen en welke onderwerpen nog meer aandacht nodig hebben. Zo krijgen kandidaten die binnenkort het theorie examen af gaan leggen alvast een indicatie van of zij het examen succesvol zullen afronden. Het is ook mogelijk bij het online theorieboek betaalde oefenexamens af te nemen. Deze examens zijn zo ingedeeld, dat ze lijken op het theorie examen dat het CBR zelf afneemt.

2toDrive is succesvol

Sinds de invoering van 2toDrive blijkt het project een absoluut succes. Het project werd opgezet door verschillende partijen en biedt 16-jarigen de mogelijkheid om het theorie examen eerder af te leggen en ook eerder te beginnen met de praktijklessen. Zo kunnen jongere bestuurders alvast proeven aan de situatie op de weg. Op die manier is het mogelijk om onder begeleiding van een coach rijervaring op te doen. Doordat zij meer ervaring hebben, neemt de kans op ongelukken onder jonge bestuurders af. Het blijkt bovendien dat zij meer kennis hebben van de verkeerssituatie dan kandidaten die op een latere leeftijd aan het theorie- en praktijkexamen beginnen.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: