3 tips om het theorie-examen te leren

Er zijn talloze manieren om te leren voor het theorie examen. Iets minder dan de helft van de kandidaten weet zijn examen in een keer te halen. Dat bewijst dat het doen van het examen moeilijker is dan men aanvankelijk denkt.

Om die reden introduceren we vandaag drie nieuwe tips voor het theorie leren, waarvan de belangrijkste is om een visueel schema te maken! Het moeilijkste van autorijden is doorgaans het verwerken van informatie. Bij het leren van de autotheorie is dit hetzelfde. Tijdens het leren kun je jezelf voortdurend afvragen: “wat heb ik eigenlijk gelezen?”

Tip 1: informatie verwerken

Met andere woorden: informatieverwerking is het moeilijkste van het leren voor de theorie en het autorijden zelf. Eenmaal op de weg krijg je allemaal nieuwe indrukken; je ziet een taxi, er rijden fietsers en dergelijke. Elk stuk informatie vraagt om informatieverwerking.

Als je theorie examen leert, gebeurt hetzelfde. Je moet alle informatie tot je nemen en bovendien onthouden. In de praktijk blijkt dit vaak erg lastig. Dat komt doordat je hersenen van nature anders werken dan dat je iets in de praktijk doet. Als je theorie leert, dan heb je doorgaans een verhaal of een rij regels in je hoofd. Het is moeilijk om te verzinnen wat je precies in de praktijk aan die informatie hebt.

Om die reden raden we het gebruik van een visueel schema aan. Aangezien je je theorie toch al online leert, kun je deze schema’s gewoon op de computer maken. Als je liever met pen en papier werkt, kan dat uiteraard ook. Het maken van een visueel schema is een efficiënte manier om alle informatie actief te bestuderen en te onthouden. Op die manier heb je straks alle kennis nog paraat als je theorie examen maakt, of nog beter; wanneer je praktijkexamen gaat doen!

Tip 2: stof in kaart brengen

Ten eerste moet je de stof in kaart brengen. Kijk naar de structuur van de theorie en bepaal wat je moet onthouden. Wat weet je al? Een boek lezen van het begin tot het einde is dus niet voldoende. Een visueel schema kun je maken door bijvoorbeeld woorden of symbolen centraal tee zetten. Teken bijvoorbeeld een verkeerslicht of schrijf een vraag op. Je kunt ook onderwerpen of ideeën opschrijven. Door vervolgens een lijn tussen twee onderwerpen te tekenen, kun je een bepaald verband aangeven. Bijvoorbeeld: een stopbord en een gevaarlijke situatie. Je weet dan dat je moet stoppen bij een gevaarlijke situatie.

Bovendien raden we aan tussentijdens een gratis theorie oefen examen te maken. Op die manier weet je wat voor soort vragen er worden gesteld. Daardoor weet je ook waar je bij het bestuderen van de stof moet leren. Stel: de regel is dat je op een woonerf maximaal 15 kilometer per uur mag rijden. Het is belangrijk dan niet alleen de regel uit het hoofd te leren, maar daarbij aanvullende vragen te verzinnen. “Hoe weet ik hoe hard ik mag rijden?” “Welke regels gelden er nog meer op een woonerf en hoe weet ik dan dat ik daar rijd?”

Dit soort vragen kun je het beste vastleggen in een Word-document op de computer of in een vragenboekje. Als je de stof denkt te beheersen, kun je terugvallen op de vragen om te zien of je deze nu wel kunt beantwoorden. Daarna maak je weer een theorie examen.

Tip 3: stof verwerken

Maak voor jezelf leerdoelen. Weet dus op welke onderdelen je goed scoort en wat meer aandacht nodig heeft. Maak daarvan een samenvatting. Ook dit kun je weer in een visueel schema gieten. In het geval van een woonerf teken je twee blauwe verkeersborden, een bordje met ’15 km’ erop (of een voet) et cetera. Op die manier kun je de stof beter onthouden en slaag je gegarandeerd voor je theorie examen!

Ga nu aan de slag met het leren van de theorie


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: