Vijf dingen die je moet weten over het theorie examen

Voor het eerst theorie examen auto doen is vaak erg spannend. Je weet niet precies wat je ervan moet verwachten. Welke vragen zullen er komen? Hoe gaat het precies in zijn werk? En hoeveel vragen moet ik eigenlijk goed hebben om te kunnen slagen?

Het is vaak erg moeilijk in te schatten of je de stof van het theorie examen auto goed onder de knie hebt. Om de zenuwen wat meer weg te nemen, hebben we vijf belangrijke dingen die je moet weten over het theorie examen auto op een rij gezet.

Theorie examen aanvragen en doen

De eerste tip is een algemene tip die niet alleen geldt voor het theorie examen auto, maar ook voor bijvoorbeeld de bromfiets of motorfiets. Ten eerste kun je altijd theorie examen oefenen. Dit kan gratis, maar je kan ook een betaald pakket nemen. Je krijgt dan meer oefenstof en krijgt ook na afloop te weten welke vragen je fout had en welke onderdelen dus nog meer oefening vergen.

Als je er eenmaal zeker van bent dat je voldoende hebt geoefend, kun je een theorie examen aanvragen. Dit kan gemakkelijk via het klantenportaal van het CBR, genaamd Mijn CBR. Je kunt dan zelf de aanvraag doen. Je kunt er ook voor kiezen om je rijschoolhouder de aanvraag te laten doen, maar vaak betaal je dan bijna het dubbele van de kosten die je anders zou hebben. Het aanvragen van een theorie examen is helemaal niet ingewikkeld, dus we raden je aan kosten te besparen en dit zelf te doen.

Theorie examen auto onderwerpen

Ga je het theorie examen auto afleggen, dan wil je uiteraard graag weten wat je kunt verwachten. Waarschijnlijk heb je al eens gehoord dat het theorie examen auto is opgedeeld in twee verschillende onderdelen. Het eerste onderdeel is meteen het lastigste onderdeel dat ook nog eens het zwaarst meeweegt: gevaarherkenning. Laat je niet van de wijs brengen. Als je voldoende geleerd hebt, kun je je er zo doorheen slaan.

Het tweede onderdeel is gemakkelijker en weegt ook minder zwaar mee. Het gaat hier om de verkeersregels en verkeersinzicht. Tegenwoordig heb je geen stemcomputer en grote zaal meer, maar kun je gewoon op de computer je theorie examen auto afleggen.

Je kunt verschillende soorten vragen verwachten, zoals: de sleepvraag, de single-sleepvraag, de invulvraag, de hotspotvraag, de ja/nee-vraag en de meerkeuzevraag. Op de website van het CBR staan voorbeelden van elk soort vraag, al kom je deze ook tegen bij het theorie examen auto oefenen.

Bladeren theorie examen auto

Weet je het antwoord op een vraag niet? Verspil dan niet te veel tijd over het antwoord. Je kunt namelijk sinds een tijd ook bladeren door het theorie examen auto. Mocht je het dus fijn vinden dat je bij aanvang van het examen al weet welke vragen er gesteld worden, dan kun je bladeren. Zo kun je dus de vragen waarvan je het antwoord nog niet zeker weet even overslaan en later alsnog beantwoorden. Besteed niet te veel tijd aan het bladeren en twijfelen. Als je vergeet een antwoord in te vullen, is het antwoord automatisch fout.

Theorie examen: slagen of zakken

Na het afleggen van het theorie examen auto krijg je meteen te horen of je geslaagd of gezakt bent. Ben je geslaagd? Dan krijg je daarvan nog een bevestiging per e-mail. Vervolgens kun je dan verder met het praktijkexamen auto. Leg je die ook met succes af, dan heb je je rijbewijs gehaald!

Ben je gezakt? Dat is jammer, maar geen ramp. Ga nog wat meer gratis theorie examen auto oefenen en probeer het daarna opnieuw. Houd er rekening mee dat je de aanvraag pas doet als je zeker van je zaak bent. De kosten van een nieuw theorie examen aanvragen liggen namelijk op zo’n 35 euro per keer.

Geldigheid theorie examen auto

Als je je theorie examen auto gehaald hebt, dien je binnen anderhalf jaar na het behalen van de theorie ook je praktijkexamen te doen. Het resultaat is namelijk maar beperkt houdbaar. Houd er dus rekening mee dat je op tijd afrijdt!


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: