5 tips voor het succesvol behalen van je auto theorie

Ga je proberen om het theorie examen auto af te leggen? Dan wil je uiteraard dat je in één keer slaagt. Maar in de praktijk blijkt dat vaak een stuk lastiger. Het grootste deel van de kandidaten dat voor het eerst het examen aflegt, weet er dan ook niet voor te slagen. Volgens veel Nederlanders is het examen veel te moeilijk, maar je kunt er ook zelf een hoop aan doen om je auto theorie te halen. Vaak blijkt een goede voorbereiding te ontbreken.

5 gouden tips auto theorie

Om je auto theorie examen te kunnen halen, moet je je goed voorbereiden. De meest voorkomende reden waarom je als kandidaat toch zakt voor het examen, is onderschatting. Er zijn nog steeds veel kandidaten die denken dat als ze kennis hebben van de verkeersregels, het wel goed komt met het examen. Dat is niet het geval. Je moet er dus veel tijd en voorbereiding insteken om je theorie examen auto met succes af te ronden. We hebben 5 gouden tips op een rijtje gezet.

Kies voor het juiste lesmateriaal

Net als een timmerman goed gereedschap nodig heeft, heb je goed lesmateriaal nodig. Laat dat lesboek van je ouders uit de jaren 90 maar in de kast liggen. De informatie die erin staat is sterk verouderd en bovendien mis je alle nieuwe wetten en regels. Kies liever voor bijvoorbeeld een online theorieboek. Dit boek wordt steeds weer bijgewerkt volgens de laatste methode van het CBR. Zo weet je zeker dat je alle verkeersregels die nu gelden kent. Bovendien heeft een online theorieboek vaak ook meer foto’s en video’s, zodat veel duidelijker is wat er precies bedoeld wordt.

Leer de verkeersregels uit je hoofd

Toegegeven: de verkeersregels kennen is een belangrijk onderdeel van je theorie examen auto. Toch zijn er veel kandidaten die denken dat het met hun kennis wel goed zit, maar er bij het examen achter komen dat ze er toch niet genoeg van af wisten. Zorg er dus voor dat je echt de tijd neemt om het boek door te nemen en alle verkeersregels op je duimpje kent. En inderdaad, je moet echt de betekenis van ieder verkeersbord kennen. Niet alleen handig voor je theorie examen, maar het helpt ook als je in de tussentijd al rijlessen bent gaan volgen. Je zult merken dat je praktijkexamen dan uiteindelijk ook een stuk gemakkelijker gaat.

Je hebt deze kennis namelijk ook nodig voor het andere, belangrijkste onderdeel van het theorie examen auto: gevaarherkenning. Dit is het onderdeel waarop de meeste kandidaten vastlopen.

Maak gebruik van ezelsbruggetjes

Heb je moeite met het onthouden van de verkeersregels of verkeersborden? Of kun je maar niet onthouden wat je in een bepaalde situatie moet doen? Dan is het slim om ezelsbruggetjes te maken. Het is bewezen dat als je gebruikmaakt van ezelsbruggetjes en geheugentechnieken, je de stof veel beter onthoudt. Maak dus maar rijmpjes, een mindmap of maak gebruik van acroniemen om verkeersregels en verkeersborden te houden. Mocht je niet weten wat een acroniem is: het is een woord dat bestaat uit afkortingen. Denk bijvoorbeeld aan ALBTR: ‘Alle Lichten Branden Telkens Rood.’ Op die manier kun je de orde van voorrangsregels onthouden: Aanwijzingen, Lichten, Borden, Tekens, Regels.

Oefen je kennis met het gratis oefenexamen

Op onze site kun je gratis theorie examen auto oefenen. Maak daar dus ook zeker gebruik van! Op die manier kun je er namelijk achter komen of je al genoeg weet voor het theorie examen en of je geslaagd zou zijn. Je krijgt niet te zien welke vragen je goed of fout had. Mocht je dat wel willen zien, dan kun je betaalde oefenexamens. Zo weet je precies aan welke onderdelen het nog schort en waar je dus nog even wat extra tijd in moet steken.

Wees op tijd bij het theorie examen en neem de juiste papieren mee

Ben je klaar voor het theorie examen? Dan is het belangrijk dat je ruim op tijd bij het examencentrum bent. Kom dus niet op het laatste moment binnen, want dat veroorzaakt alleen maar een hoop stress. Als je van tevoren aanwezig bent, kun je alvast even aan het idee wennen dat je zo examen gaat doen. Belangrijk om mee te nemen: je reserveringsbevestiging en je identiteitskaart of paspoort.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: