Vijf veelgestelde vragen over het theorie examen en de lockdown

Nu Nederland opnieuw tot 19 januari in een lockdown zit, komen er veel vragen binnen het bij het CBR. Zo is de vraag of het theorie examen door kan gaan en welke vervolgstappen kandidaten moeten nemen als hun examen is afgezegd door het CBR. Geen enkele praktijk- of theorie examen gaat door wanneer deze voor 19 januari 2021 plaatsvindt. Dat leidt tot veel vragen onder kandidaten.

Meestgestelde vragen

Kandidaten vragen zich af of het theorie examen tijdens de lockdown wel door kan gaan en hoe lang het duurt totdat zij toch weer aan de beurt zijn na de lockdown. Al deze vragen heeft het CBR verzameld en voorzien van een algemeen antwoord. Wij leggen de vragen uit.

Kan mijn theorie examen doorgaan?

Geen enkel theorie examen auto van voor 19 januari 2021 zal doorgaan. Dat komt doordat het kabinet heeft besloten in december 2020 in een harde lockdown te gaan. Om deze reden moest ook het Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) de deuren sluiten. Het is dus niet mogelijk om examens of toetsen af te nemen vanaf dinsdag 15 december 2020 tot 19 januari 2021. Op die manier wordt geprobeerd verdere verspreiding van het coronavirus in ons land te voorkomen. De sluiting van het CBR is niet alleen bedoeld voor de veiligheid van het personeel, maar ook voor die van de kandidaten. Om deze reden gaan het theorie examen dus hoe dan ook niet door.

Mijn theorie examen is afgezegd, wat nu?

Er stonden zo’n 120.000 theorie examens bij het CBR gepland tot 19 januari 2021. Deze zijn inmiddels allemaal afgezegd. De kandidaten hebben hierover een bericht ontvangen. Het is mogelijk om vanaf 20 januari het theorie examen auto alsnog in te halen. Na het uitgestelde examen geeft het CBR een seintje wanneer het mogelijk is om een nieuw examen in te plannen. Hiervoor gelden opnieuw kosten tegen het tarief van 2021. De geannuleerde examens worden terugbetaald. Het verschil in tarief kun je als kandidaat later terugvragen.

Wie een theorie examen via een opleider heeft gereserveerd, kan deze weer opnieuw laten inplannen door de opleider. Het is mogelijk dat daarvoor opnieuw kosten in rekening worden gebracht door de opleider.

Verloopt mijn theorie examen auto?

Geen zorgen als je al auto theorie examen hebt gedaan en nu geen praktijkexamen kunt doen. Normaal gesproken moet je binnen anderhalf jaar na het behalen van het theorie examen examen ook praktijk hebben gedaan. Dit is in dit geval niet meer zo. Minister Cora van Nieuwenhuizen heeft besloten om het theorie examen tot oktober 2021 te verlengen.

Als de geldigheidsduur vervalt tussen 1 juni 2020 en 31 december 2020, is de uitslag geldig tot 31 maart 2020. Vervalt de geldigheidsduur tussen 1 januari en 2021 tot en met 30 april 2021, dan blijft de uitslag geldig tot 30 september 2021. De aangepaste geldigheid straat straks vermeld in het portaal van het CBR, Mijn CBR. Ook rijopleiders kunnen deze terugvinden via het TOP-systeem.

Kan ik voorrang krijgen op anderen?

Ja. Als je theorie examen door de lockdown niet doorgaat, heb je recht op voorrang op anderen. Dat is in ieder geval aan de orde als je tussen 15 december 2020 en 19 januari 2021 theorie examen zou gaan doen. De dag na het uitgestelde examen kun je een nieuw inhaalexamen reserveren. Daarvoor heeft het CBR speciale plekken tussen 20 januari en 31 maart vrij gehouden. Kandidaten die al een examen zouden doen, krijgen dus inderdaad voorrang op nieuwe kandidaten zonder reservering. Heb je geen examen gepland? Dan kun je alvast een afspraak maken. Tot op zeker ben je dan voor 1 april 2021 niet aan de beurt.

Hoe lang moet ik als nieuwe kandidaat wachten?

Als nieuwe kandidaat is het lang wachten totdat je weer een theorie examen kunt doen. De wachttijd ligt tussen de 10 en 14 weken. Eerst moeten alle afgezegde theorie examens worden ingehaald. Daarom kun je in Mijn CBR wel alvast een afspraak maken. Het zal lang duren totdat je examen kunt doen. Tot voor 1 april 2021 worden er zeker geen nieuwe examens meer ingepland.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: