5 vragen die je echt moet weten voor je theorie examen auto

Ga je binnenkort het theorie examen auto afleggen? Dan is het belangrijk om je er goed op voor te bereiden. Het slagingspercentage ligt al jaren rond de 42 procent. Dat betekent dat meer dan de helft van de kandidaten die voor het eerst het theorie examen auto aflegt, daar niet in één keer voor weet te slagen. Het CBR zegt zelf dat het niet doet aan instinkers en dat je altijd alle kennis paraat moet hebben. Maar welke vragen moet je echt weten?

Vijf belangrijke vragen theorie examen auto

Een goede voorbereiding is voor het afleggen van je theorie examen auto in ieder geval erg belangrijk. Je moet veel kennis paraat hebben om voor het examen te kunnen slagen. Toch kun je onmogelijk elke vraag van het examen goed hebben. De meeste kandidaten struikelen bijvoorbeeld over het onderdeel gevaarherkenning. Maar er is ook basiskennis die je zeker moet hebben om het theorie examen auto met succes te behalen. We hebben vijf vragen gevonden die je zeker moet weten om te kunnen slagen.

Moet een verbandtrommel in de auto aanwezig zijn?

Kun je auto rijden als er geen verbandtrommel in de auto aanwezig is? Het is wettelijk niet verplicht om een verbandtrommel in je auto aanwezig te hebben. Als je deze vraag op het theorie examen krijgt, doe je er dus goed aan om te antwoorden dat het niet verplicht is. Dit is een zogenaamde ‘ethische vraag’. Als je eerste hulp wilt verlenen tijdens een ongeluk, is de verbandtrommel onmisbaar. Maar het is wettelijk niet verplicht, dus is het antwoord ‘nee’.

Je caravan weegt meer dan 750 kilogram. Welke kentekenplaat heb je nodig?

Bij een meerkeuzevraag op het auto theorie examen kun je een vraag verwachten over het gewicht van een caravan. Deze vraag komt vaak terug op het examen. In de vraag staat dat je caravan meer dan 750 kilo weegt. Welk kenteken heb je dan nodig?

Je krijgt twee opties: een witte kentekenplaat met zwarte letters en cijfers, of een eigen gele kentekenplaat die afwijkt van de kentekenplaat op de auto. De laatste optie is het juiste antwoord: een aanhangwagen heeft een toegestane maximum massa van boven de 750 kilo. Dat betekent dat je daarom een eigen kentekenbewijs en dus ook een eigen kentekenplaat nodig hebt. Anders mag je de weg niet op.

Bij welke storing moet je de auto meteen stilzetten?

Tijdens het autorijden kun je te maken krijgen met allerlei storingen. Om deze reden krijg je bij het onderdeel gevaarherkenning vaak vragen over of je bij een bepaalde storing nog wel verder kunt rijden, of dat je de auto aan de kant moet zetten. In ieder geval geldt dat als je een rood waarschuwingslampje ziet, je meteen moet stoppen en de auto aan de kant moet zetten. Bij een geel lampje mag je nog wel doorrijden naar de garage.

Toch is er één geel lampje waarbij je de auto wel meteen moet stoppen en aan de kant van de weg moet staan; als het lampje van motormanagement geel begint te knipperen. Dit lampje geldt namelijk als een rood lampje. Je mag dan niet verder rijden.

Mag je de weg op met een defecte toerenteller?

Bij gevaarherkenning kun je ook vragen verwachten over defecten. Zo heb je geleerd dat alles aan de auto moet werken voordat je de weg op gaat. Mag je dan de weg op met een defecte toerenteller? Je bent dan geneigd om te antwoorden dat alles aan de auto moet werken. Maar in dit geval is dat niet zo, want je toerenteller heeft geen gevolgen voor de veiligheid op de weg. Een toerenteller laat alleen zien wanneer je kunt schakelen. Als deze niet werkt, kun je ook op het geluid afgaan. Je mag er dus gewoon mee rijden.

Mag je rijden als de binnenspiegel ontbreekt?

Stel je voor dat je binnenspiegel ontbreekt. Geldt dan dat alles aan je auto moet werken en je er niet mee mag rijden, of mag dat juist wel? Dit is een vraag die je kunt verwachten op je theorie examen auto. Het antwoord is dat de binnenspiegel niet verplicht is, als hiermee het achter de auto gelegen weggedeelte voldoende kan worden overzien. Wel verplicht zijn dan de rechter- en linkerbuitenspiegel. Controleer bij de vraag ook even op het plaatje of deze op de juiste manier bevestigd zijn.

Meer theorie examen vragen oefenen?

Had je de meeste vragen goed of ging het juist erg slecht? Dan kun je ervoor kiezen om nog meer auto theorie examen vragen te oefenen. Dat kan door gebruik te maken van het gratis oefenexamen auto. Op deze manier krijg je meer te weten over de vragen die je kunt verwachten. Met de betaalde examens kun je bovendien zien welke vragen je fout had en welke onderdelen nog meer aandacht nodig hebben voordat je het echte examen gaat doen.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: