6 belangrijke tips voor het theorie-examen

Om je rijbewijs te behalen moet je het praktijkexamen en het theorie-examen behalen. Van iedereen die het theorie-examen maakt, slaagt minder dan de helft (ongeveer 40% slaagt). Dat betekent dat een grote groep niet slaagt voor het theorie-examen. Zonde van je tijd en moeite. Om jou te helpen slagen hebben we onderstaande tips opgesomd. Lees onderstaande tips daarom goed door, dat verhoogt je kans van slagen.

Tip 1 theorie leren

Belangrijk is dat je eerst de theorie leert voordat je theorie-examens gaat oefenen. Zonder dat je de theorie onder de knie hebt kun je natuurlijk niet het theorie-examen maken, dat blijkt wel uit het slagingspercentage. Start daarom altijd met het leren van de theorie.

Neem daarnaast ook de tijd om de theorie te kunnen bestuderen. Niet iedereen kan slechts met enkele dagen voorbereiding slagen voor het theorie-examen. Jij weet het beste hoe snel jij de theorie kunt leren, maar houdt er rekening mee dat dit tijd kost en begin daarom enkele weken van te voren.

Tip 2 theorie examen oefenen

Als je denkt dat je de theorie onder de knie hebt wordt het tijd om je kennis van de theorie te testen door echte theorie-examens te oefenen. Oefen niet slechts 1 theorie-examen, maar maak er minstens 10. Een enkel theorie-examen oefenen geeft namelijk maar een momentopname of je de theorie kent, door er minimaal 10 te maken krijg je een goed inzicht hoe het theorie-examen in zijn werk gaat en weet jij of je er klaar voor bent.

De oefen theorie-examens lijken als 2 druppels water op het echte CBR theorie-examen waardoor je een goede indruk kan krijgen of je wel of niet zal slagen na het maken van het echte theorie-examen. Wist je dat je gratis kunt starten met oefenen? Er is namelijk een gratis theorie-examen te oefenen.

Tip 3 leer van fouten

Zorg ervoor dat je ook echt leert van je fouten. Je denk wellicht de theorie in de vingers te hebben, maar is dat ook zo? Juist door een oefen theorie-examen te maken kom je hierachter. Maar belangrijker is misschien nog wel dat je leert van de fouten die je maakt tijdens deze oefen theorie-examens. Wellicht maak je bijvoorbeeld veel fouten bij de voorrangsvragen of zijn het juist de gevaarherkenningsvragen waar je veel vragen fout beantwoord. Zorg er dus voor dat je ook leert van je fouten.

Tip 4 herhaal de theorie

Mocht je nog (te) veel fouten maken bij de oefen theorie-examens, dan is het ook belangrijk dat je probeert te achterhalen welk stukje van de theorie je nog niet goed genoeg kent. Maak je bijvoorbeeld veel vragen fout die over voorrang gaan? Bestudeer dan nog eens het hoofdstuk dat over voorrang gaat in het online theorieboek.

Tip 5 reserveer op tijd het theorie-examen

Het kan zijn dat er een wachttijd is voordat je het theorie-examen kan gaan maken op het CBR examencentrum. Controleer dus van tevoren op CBR.nl wanneer je het theorie-examen zou kunnen gaan maken en reserveer dit examen op tijd.

Tip 6 op de dag van het theorie-examen

Een tip die we vaker kregen van onze klanten was dat het erg hielp om theorie-examens te oefenen op de dag van het theorie-examen nog eens extra te oefenen. Ze gaven aan dat juist door oefen theorie-examens te maken op de dag zelf, ze precies wisten wat ze op het CBR theorie-examen konden verwachten en dat ze vooraf het theorie-examen toch wat makkelijker hadden ingeschat. Onderschat het theorie-examen dus niet, zoals in de introductie al uitgelegd werd, slaagt ongeveer 40% van de examenkandidaten.

Bonus: tip 7 vertrouw op je zelf!

Als je bovenstaande tips goed hebt doorgenomen dan heb je hiermee je kans van slagen op het theorie-examen vergroot. Vertrouw dan ook op jezelf dat je gaat slagen. Probeer tijdens het CBR theorie-examen zo min mogelijk te twijfel, want juist je eerste ingeving is vaak correct. Mocht je ook geen antwoord weten op een vraag, beantwoord dan wel altijd de vraag want anders is deze sowieso fout.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: