Ruim 90 rijscholen dubbel ingeschreven bij CBR

Meer dan negentig rijscholen hebben meer dan één inschrijving bij het CBR. In de toekomst zal dat niet meer mogelijk zijn. Uit cijfers van het CBR blijkt dat de rijscholen meerdere inschrijvingen hebben, om zo te kunnen sjoemelen met de cijfers van bijvoorbeeld het theorie examen auto.

Daarom wil het Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) af van de dubbele inschrijvingen. Voor 1 mei moeten alle rijschoolhouders met een dubbele inschrijving aangeven welke inschrijving zij willen behouden.

Rijschool houders mogen maar een inschrijving bij het CBR hebben

Rijschoolhouders mogen vanaf 1 mei nog maar één unieke inschrijving bij het CBR hebben. Zo wordt gesjoemel met slagingspercentages tegengegaan. Het is mogelijk dat een rijschoolhouder niet zal reageren op de oproep om één unieke inschrijving door te geven. In dat geval kiest het CBR het inschrijfnummer dat het eerst werd ingeschreven. Alle andere inschrijvingen komen dan automatisch te vervallen.

Rijschoolhouders kunnen vanaf 1 mei de andere inschrijfnummers niet meer gebruiken.

Tweede inschrijfnummers en spookrijscholen

Het CBR kondigde vorige maand al aan dat het binnenkort niet meer mogelijk is om meerdere inschrijfnummers onder één KVK-nummer te hebben. De nieuwe inschrijvingen mogen niet meer overeenkomen met bestaande inschrijvingen. Het CBR kijkt overigens niet alleen naar het KVK-nummer of de SBI-code, maar ook naar het vestigingsadres en de naam van de opleider. Er spelen dus meerdere factoren bij de bepaling of een rijschoolhouder dubbel ingeschreven staan.

Het CBR waarschuwt rijschoolhouders dat hen niet zinvol is om dan maar een tweede KvK-nummer aan te vragen. Het CBR controleert namelijk ook op andere gegevens. Het CBR zegt dat het niet mag om twee KvK-inschrijvingen op dezelfde naam met één SBI-code te hebben. Wanneer een rijschoolhouder dit toch probeert, kan hij juridische problemen verwachten. Het CBR onderzoekt de juridische mogelijkheden nog.

Rijscholen werken vaak met meerdere inschrijvingen om zo het slagingspercentage van bijvoorbeeld het theorie examen auto positief te beïnvloeden. Leerlingen van wie verwacht wordt dat zij het theorie examen halen, doen vaak een inschrijving onder het inschrijfnummer met een hoger gemiddelde. Slechter presterende leerlingen moeten zich inschrijven op een ander nummer, zodat het slagingspercentage van het eerste inschrijfnummer hoog blijft.

Vervolgens adverteren de bedrijven met de hoge slagingspercentages. Bovendien staat er een wachttijd voor het doen van een theorie examen auto. Met meerdere inschrijvingen is het mogelijk examencapaciteit te kopen en het quotum te omzeilen. Het CBR wil dat examenkandidaten een eerlijke kans krijgen om zo vroeg mogelijk het examen af te leggen.

Zelf een theorie examen auto aanvragen of laten doen

Wie een theorie examen auto wil doen, kan kiezen tussen het laten inschrijven door een rijschoolhouder, maar kan ook zelf het theorie examen auto aanvragen. Daarvoor is het noodzakelijk eerst gratis theorie examen auto te oefenen. Wanneer je een voldoende scoort, kun je het theorie examen gemakkelijk zelf aanvragen via Mijn CBR. Je hebt daarvoor enkel een DigiD nodig. Het aanvragen van een account op Mijn CBR is bovendien gratis.

Dubbele kosten bij laten inschrijven voor theorie examen auto

Ten slotte kunnen de inschrijfkosten voor een theorie examen auto fors verschillen. Rijschoolhouders hanteren vaak een hoger tarief. Inschrijving voor een theorie examen kost via Mijn CBR slechts 35 euro. Dat terwijl rijschoolhouders soms het dubbele vragen, om zo winst te maken op de aanvraag, Het verschil tussen de kosten die het CBR berekent en de kosten die de rijschoolhouder rekent wordt dan door de rijschoolhouder in eigen zak gestoken.

Om dit tegen te gaan heeft het CBR nog meer maatregelen aangekondigd. Kandidaten die het theorie examen auto aanvragen willen, moeten vanaf medio 2019 de opleider daartoe eerst machtigen. Zo kan volgens het CBR ‘de transparantie voor de consument vergroot worden’.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: