Jagersvereniging: ‘Maak aanrijding wild onderwerp in theorie examen’

Het CBR zou moeten overwegen om een kennis over wat te doen bij een aanrijding met wilde dieren verplicht te maken als onderdeel bij het theorie examen. Er moeten daarvoor wettelijke verplichtingen komen. Daarop dringt de Koninklijke Nederlanders Jagersvereniging aan. De organisatie zegt dat dit nodig is om dat veel automobilisten geen idee hebben wat ze moeten doen als ze wild hebben aangereden. Met de campagne hoopt de Jagersvereniging dat het aantal aanrijdingen met wild afneemt.

Flinke stijging aanrijdingen met wild

De Nederlanders Jagersverzekering dringt erbij het CBR op aan dat theorie examen kandidaten standaard vragen krijgen over wat zij moeten doen als ze een wild dier hebben aangereden. Dit soort vragen zou onder het onderdeel gevaarherkenning kunnen vallen. De afgelopen jaren is het aantal aanrijdingen met wild ook fors toegenomen. Volgens het Verbond van Verzekeraars vonden er in 2019 tienduizend van die aanrijdingen plaats. Het gaat hier alleen om aanrijdingen die geclaimd zijn. Het echte aantal aanrijdingen ligt waarschijnlijk nog veel hoger. De Jagersvereniging wil verandering in die cijfers brengen door met wettelijke verplichtingen te komen rond aanrijdingen met wild.

Volgens de Jagersvereniging zijn de meeste automobilisten maar slecht op de hoogte van hoe zij moeten handelen na de aanrijding. Ze weten enkel wat het bord ‘let op, overstekend wild’ betekent. Verder dan dat komt de kennis van de automobilist niet. Daarom wil de vereniging dat het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het CBR de theorie examens veranderen. Wanneer er een ongeluk met een wild dier heeft plaatsgevonden, is het wettelijk verplicht om dit bij de politie te melden. Toch doen veel automobilisten dit niet, omdat zij niet weten dat dit verplicht is.

Wildpopulatie

De Jagersvereniging stelt dat het belangrijk is dat automobilisten op de hoogte zijn, om te zorgen dat de wildpopulatie van wilde dieren op peil blijft. Er zijn al speciale wildreflectoren geplaatst rond gebieden waar wilde dieren lopen, om zo het aantal aanrijdingen te verlagen. Door meer aandacht te vragen voor het onderwerp wil de vereniging het aantal ongelukken met wild naar beneden te krijgen. In vijf gemeenten rondom de Veluwe is de vereniging al met een campagne gestart.

Verder brengt de vereniging nu een advies uit. De bedoeling is dat op N-wegen met bosachtige gebieden na zonsondergang niet harder dan 60 kilometer per uur mag worden gereden. Wanneer men geconfronteerd wordt met een wild dier, is het belangrijk om indien mogelijk te remmen en op de eigen rijbaan te blijven. Soms kan een aanrijding met wild niet voorkomen worden. Het is dan belangrijk om de aanrijding te melden bij de politie. Wat veel automobilisten niet zouden weten, is dat het niet melden van een wildaanrijding strafbaar is. Ook als het dier na aanrijding doorloopt, is het wettelijk verplicht om de aanrijding te melden.

Theorie examen auto

Het CBR zou dus moeten overwegen om vragen rondom aanrijdingen met wild op te nemen in het theorie examen auto. Dit theorie examen oefenen moet altijd eerst behaald worden voordat de kandidaat aan het praktijkexamen kan beginnen. Het leren van een theorie examen auto is te doen aan de hand van een online theorieboek. Het is beter om het online theorieboek te gebruiken dan een offline theorieboek, omdat een online theorieboek veel interactiever is. De theorie is dan duidelijker, omdat er gebruik wordt gemaakt van foto’s en video’s.

Theorie examen auto doen

Na het leren van het theorie examen auto is het mogelijk om oefeningen te doen. Maak ten eerste een gratis oefen theorie examen. Het is ook mogelijk om bij het online theoriepakket extra oefenexamens af te nemen. Met zo’n examen wordt duidelijk welke onderdelen nog beter geoefend moeten worden.

Als de oefenexamens positief zijn, kan men zich inschrijven voor het echte theorie examen auto bij het CBR. Het is goed mogelijk dat men in de toekomst ook vragen over wildaanrijdingen zal krijgen, als het CBR positief reageert op het voorstel van de Jagersvereniging.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: