Alle deelnemende BN’ers zakken voor theorie examen of praktijk CBR

Alle deelnemende BN’ers van het Nationale Verkeersexamen 2021 zijn gezakt voor hun theorie examen auto of het praktijkexamen. In de praktijk blijkt het vaak lastig om het goed te doen en ook de kennis over het theorie examen wordt vaak overschat. In veel gevallen denkt de kandidaat dat hij ook zonder oefenen en leren het examen zal halen. Het Nationale Verkeersexamen 2021 liet zien dat het vaak heel anders gaat, want alle BN’ers zijn gezakt.

BN’ers zakken massaal voor hun examen

Zowel het theorie examen auto afleggen als het afrijden zelf is vaak een moeilijk moment. Wie zich goed heeft voorbereid, zal het theorie examen halen. Maar het praktijkexamen afleggen blijkt vaak lastig. Voordeel van een rijbewijs halen is dat zo’n test niet nog een keer wordt afgenomen. Maar of degene met het rijbewijs ook zijn leven lang een goede bestuurder blijft, moet nog maar blijken. Dat werd ook duidelijk tijdens het Nationale Verkeersexamen 2021 op SBS6. Uit dat programma bleek dat alle deelnemende BN’ers gezakt zijn voor hun theorie examen auto of voor het praktijkexamen.

Het programma bestond uit twee onderdelen: het theorie examen en het praktijkexamen. Dat zijn dezelfde fases als je die moet doorlopen als je je als kandidaat aanmeldt bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen. Het theorie examen is met veel oefenen nog te doen, maar het afrijden zelf blijkt knapt lastig. Toch wordt ook de kennis over het verkeer in het algemeen vaak overschat. Dat merkten ook Nienke Plas, Olcay Gulsen, Bert van Leeuwen, Catherine Keyl, Rayen Panday en René le Blanc. De BN’ers deden opnieuw examen in theorie en praktijk. Met een treurige score, want geen van de BN’ers wist beide toetsen te halen.

Veel zakkers bij theorietoets

Bij het theorie examen auto ging het voor de meeste BN’ers meteen al fout. Alle BN’ers zakten voor hun theorie examen, behalve Bert van Leeuwen. Hij wist het examen wel te doorstaan. De andere BN’ers hadden dus niet mogen afrijden als ze het examen bij het CBR hadden afgelegd. Het landelijke slagingspercentage van de deelnemers die voor het eerst theorie examen doen en in één keer slagen, ligt op ongeveer 50 procent. Het percentage lag in de studio nog een stuk lager.

Alleen Nienke Plas en Catherine Keyl wisten het praktijkexamen met goed gevolg af te leggen. Maar deze BN’ers hadden hun theorie examen niet gehaald en hadden dus eigenlijk niet mogen afrijden. Rayen Panday, René le Blanc en Olcay Gulsen maakten het helemaal bont; zij wisten niet te slagen voor het theorie examen en ook het afrijden bleek een stap te ver voor deze BN’ers.

Gevaarlijke situaties

Dat de kennis van de theorie niet op orde was, zorgde ook meteen voor gevaarlijke situaties op de weg. Olcay Gulsen zakte voor haar praktijktoets omdat ze niet goed had gekeken en door rood reed. Bert van Leeuwen wilde het graag goed doen, maar had daardoor te weinig vertrouwen in zichzelf. Hij reed te voorzichtig. Rayen Panday zakte omdat hij niet goed genoeg op de kruispunten was. Zanger René le Blanc maakte er een gevaarlijke situatie van door te gaan spookrijden.

De praktijkexamens werden afgenomen door een echte examinator van het CBR. De directeur van het CBR, Alexander Pechtold, was in de studio aanwezig om wat feitjes met de kijkers te delen. Het theorie examen auto was uiteraard geen echt examen van het CBR, maar was wel speciaal voor het programma door het CBR samengesteld. “Het is vooral nuttig en leuk als je al langer je rijbewijs hebt, want er is veel veranderd in de afgelopen jaren”, stelde Alexander Pechtold. De BN’ers lieten meteen zien dat er zoveel veranderd was, dat de kennis over deelname aan het verkeer was weggezakt.

Zowel het praktijkexamen als de theorietest zijn door het CBR samengesteld. De vragen waren gebaseerd op de methode die het CBR daadwerkelijk hanteert. Alle vragen en de juiste antwoorden werden na afloop besproken en uitgelicht.

Slagen blijkt moeilijker gedacht

Na de dramatische uitzending van het Nationaal Verkeersexamen 2021 was al snel duidelijk dat slagen voor een theorie examen of een praktijkexamen lastiger is dan gedacht. Geen van de kandidaten zou zijn rijbewijs hebben gehaald als hij echt kandidaat was bij het CBR. Om deze reden is het verstandig van tevoren het examen te gaan leren met een online theorieboek. Daarna is het mogelijk om een gratis oefenexamen te doen. Zo weet je welke kennis je nog moet bijschaven om het examen te kunnen halen.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: