De kosten van een auto rijbewijs: van theorie tot praktijk

Nederland is een van de duurste landen in Europa om een rijbewijs auto te halen. Volgens onderzoek van het CBR betalen kandidaten voor een rijbewijs gemiddeld zo’n 2400 euro. Daarbij inbegrepen zijn onder meer de kosten voor rijlessen, een gezondheidsverklaring en het theorie examen.

Om een rijbewijs te kunnen halen, moet een deel betaald worden aan de rijschool. Dit zijn doorgaans de kosten van de rijlessen. Het praktijk examen en de kosten van het theorie examen auto moeten betaald worden aan het CBR.

Gemiddelde kosten

Het CBR keek in het onderzoek naar de gemiddelde kosten voor het halen van een rijbewijs. Een optelsom leert dat een kandidaat al snel zo’n 2400 euro verder is, alvorens hij een rijbewijs kan halen. De grootste kostenpost zijn uiteraard de rijlessen.

Gemiddeld kost een rijles ongeveer 42 euro per uur. Doorgaans heeft een kandidaat zo’n 38 uur nodig alvorens hij alles onder de knie heeft. De rijlessen komen dan in totaal neer op een bedrag van 1626 euro. Om een praktijkexamen te kunnen doen, dient men ook een gezondheidsverklaring te kunnen overleggen. Deze gezondheidsverklaring kost 37,80 euro. In het overzicht zijn de kosten van een eventuele medische keuring bij medische problemen nog niet inbegrepen. Deze worden dus nog bij het totaal opgeteld.

Verder moet men het theorie examen auto aanvragen. Slechts vijftig procent van de kandidaten die een theorie examen auto doet, slaagt in een keer. Houd daarom rekening met twee tot drie keer de kosten van een theorie examen. Een theorie examen kost 33 euro en gemiddeld slagen kandidaten binnen twee tot drie keer. De kosten komen dan neer op 79,20 euro.

Verder wegen de kosten van het praktijkexamen flink mee. Niet veel mensen zijn in één keer geslaagd, waardoor een rijexamen vaak twee keer moet uitgevoerd worden. De kosten bedragen dan twee maal 108 euro, plus de kosten van de rijschool en 1 rijles. Dit kost al gauw meer dan 500 euro.

Daarnaast doet 40% van de kandidaten een tussentijdse toets. Zo’n toets kost 108 euro. In Gemiddeld is men dan 82,40 euro voor dit onderdeel kwijt. Eenmaal geslaagd bedragen de kosten 39,45 euro voor het aanvragen van een rijbewijs. De kosten van een rijbewijs verschillen per gemeente. Pasfoto’s voor het rijbewijs kosten zo’n 10 euro. In totaal is men dan bijna 2400 euro aan kosten kwijt.

Theorie examen auto leren

Er is een mogelijkheid om op de totale kosten van een rijbewijs te besparen. De meeste mensen leggen het theorie examen auto zo’n twee tot drie keer af. De slagingspercentages liggen onder de 50 procent, omdat veel kandidaten toch te licht tegen het examen hebben aangekeken. Daarom raden we aan het theorie examen auto leren zeer serieus te nemen. Wanneer men in één keer slaagt, kan dit een besparing van al honderd euro opleveren.

Om het theorie examen auto te leren, raden we de aanschaf van een online theorieboek auto aan. Het theorieboek is een interactief boek voorzien van foto en video, zodat de kandidaat beter begrijpt wat er met de stof bedoeld wordt. Enkel het online theorieboek kost momenteel 24,95 euro. De kandidaat heeft dan direct toegang en kan direct aan de slag.

Zeker weten dat er voldoende oefening is? Kies dan voor het online theorieboek en 10 uur examentraining. Dat is goedkoper dan 1 rijles en bedoeld voor iedereen die gemakkelijk leert. De kosten van het pakket bedragen 34,95 euro.

Ten slotte is het mogelijk meer examentraining te nemen. Dit kan voor 39,95 euro. Het is dan mogelijk gebruik te maken van het online theorieboek, 20 uur theorie examen training en het pakket biedt een slaaggarantie. Op die manier is te voorkomen dat de kandidaat het theorie examen auto vaker af moet leggen.

Gratis theorie examen auto oefenen

Besparen op de kosten? Probeer dan eens een gratis theorie examen auto. Deze examens zijn ontwikkeld conform de methode van het CBR. Aan het einde is in te zien welke vragen fout zijn beantwoord, waardoor bepaalde onderdelen nog eens bestudeerd kunnen worden.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: