Auto theorie examen nu in drie delen: verkeersinzicht apart onderdeel

Het auto theorie examen verandert vanaf 1 november in drie verschillende onderdelen. Tot 1 november had het theorie examen auto twee onderdelen. Nu bestaat het examen uit drie verschillende onderdelen.

De twee vaste onderdelen waren gevaarherkenning en kennis over het verkeer, maar daar komt nu een derde onderdeel bij: verkeersinzicht. Op die manier wordt het auto theorie examen opnieuw een stuk zwaarder. Kandidaten moeten namelijk voor alle drie de onderdelen afzonderlijk een voldoende halen. Kandidaten die voor één van de drie onderdelen een onvoldoende scoren, zakken voor het gehele theorie examen.

Theorie examen auto kent nu drie onderdelen

Het theorie examen auto kent niet langer twee, maar drie verschillende onderdelen. Het onderdeel verkeersinzicht was vroeger samen met het onderdeel verkeersinzicht, maar het zijn vanaf 1 november aparte onderdelen geworden. Op die manier kan het Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) nog beter controleren of de kandidaten van het theorie examen de stof wel voldoende beheersen op de weg op te kunnen.

Het CBR stelt dat de verandering nodig is om te bekijken of kandidaten wel alle verkeersinzicht onder de knie hebben. Er worden geregeld fouten gemaakt bij cruciale onderdelen, zoals voorrangsregels. De kandidaten krijgen verder ook andere feedback na het afleggen van het examen auto.

Verplicht op alle onderdelen theorie examen een voldoende halen

Bij het theorie examen auto geldt dat je op alle onderdelen apart een voldoende moet halen. Nu het theorie examen auto niet meer uit twee, maar drie onderdelen bestaat, moet men meer oefenen en theorie leren om een voldoende te kunnen halen. Op het examen moet men tenminste op alle onderdelen een voldoende halen. Wanneer men wel slaagt voor gevaarherkenning en kennis, maar niet voor het inzichtsonderdeel, zal men toch zakken voor het theorie examen.

Geen inzage in fout beantwoorde vragen

Daarnaast heeft het theorie nog iets veranderd; de manier waarop kandidaten feedback krijgen op het uitslagformulier. Voorheen was op dit formulier te vinden welke vragen fout beantwoord waren. Het CBR heeft deze informatie weggehaald. Volgens het CBR is dat nodig om de kandidaat beter voor te bereiden op praktijklessen of het herexamen van het theorie examen.

De reden dat de beantwoorde vragen niet langer meer zijn in te zien, is omdat het CBR heeft gemerkt dat dit kandidaten onvoldoende helpt. De inhoud van het examen blijft wel gelijk. Daarnaast zal ook het totale aantal examenvragen niet veranderen. Enkel worden de vragen opgesplitst in drie verschillende onderverdelen, waar voor ieder onderdeel een voldoende moet worden behaald.

Op die manier kunnen de kandidaten van het CBR laten zien dat ze voldoende voorbereid zijn als ze de weg op gaan. Het CBR wil ermee bereiken dat meer mensen veilig aan het verkeer zullen deelnemen en thuiskomen. Volgens het CBR is de maatregel ook volgens de branche en uitgevers hard nodig.

Theorie examen leren

Dit betekent dat het in de praktijk lastiger wordt om het theorie examen auto af te leggen. Men moet namelijk voor alle onderdelen een voldoende halen. Dit is alleen mogelijk door het theorie examen voldoende te leren. Het theorie examen leren kan met een online theorieboek. Zo’n theorieboek is interactief en volledig aangepast om de huidige methode van het CBR. Op die manier wordt er op alle drie de onderdelen voldoende aandacht besteed, zodat men het examen met goed gevolg af kan leggen.

Theorie examen auto oefenen

Voordat je het echte theorie examen bij het CBR gaat doen, is het handig om eerst nog wat oefenexamens te maken. Bij de aanschaf van het online theorieboek kun je een aantal extra oefenexamens afnemen. Daarnaast kun je ook een gratis theorie examen maken. De examens zijn afgestemd op de manier waarop het CBR nu de kennis toetst. Zo weet je dus wat je kunt verwachten.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: