Autorijbewijs bij 17-jarigen populairder dan brommer

Ruim 8 procent van de 17-jarigen is inmiddels in het bezit van een autorijbewijs. Steeds meer jongeren kiezen ervoor autotheorie te leren, in plaats van voor hun brommercertificaat te gaan. Sinds 2011 is het voor jongeren mogelijk af te rijden. Het aantal 17-jarigen dat een bromfietsrijbewijs hebben, maar geen autorijbewijs, is tussen 2014 en 2016 gedaald.

Het aantal jongeren dat nu een bromfiets heeft, is afgenomen. Dat terwijl het aantal jongeren dat in een auto rijdt, toeneemt. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Jongeren die slagen voor hun autorijbewijs, krijgen daarbij ook automatisch het bromfietsrijbewijs.

2toDrive

In 2011 werd het project 2toDrive geïntroduceerd. Jongeren mogen daardoor al beginnen met rijlessen als ze 16.5 jaar zijn. Afrijden mag vanaf de zeventiende verjaardag. Als de 17-jarige een rijbewijs krijgt, mag hij onder begeleiding van een ervaren automobilist autorijden. Deze ervaren automobilist neemt de rol van coach op zich. In veel gevallen nemen de ouders die taak op zich.

Zodra de beginnende bestuurder 18 is, heeft hij de coach niet meer nodig en mag hij zelf op pad.

Weinig jongeren hebben rijbewijs

Maar weinig 17-jongeren hebben een autorijbewijs. Vergeleken met andere leeftijdsgroepen heeft maar een klein deel van de 17-jarigen een autorijbewijs. Aan het begin van dit jaar, ging het om 16,5 duizend jongeren. Dat is een percentage van 82, procent. Van de 18- en 19-jarigen heeft inmiddels 44 procent een rijbewijs. Bij de 20- tot 25-jarigen ligt het percentage fors hoger: op 70 procent.

Aantal 17-jarigen met bromfietsrijbewijs neemt af

Er zijn steeds minder jongeren die kiezen voor een bromfietsrijbewijs. In plaats daarvan, gaan ze liever autotheorie leren. Aan het begin van 2016 had 18 procent van de 17-jarigen een bromfietsrijbewijs, tegenover 8,2 procent autorijbewijzen. Toch is het aantal jongeren dat een autorijbewijs heeft, bezig met een opmars. Dat terwijl de brommers een stuk minder in trek raken. Vanaf hun 16e verjaardag mogen jongeren een praktijkexamen voor het bromfietsrijbewijs afleggen.

Het is aantrekkelijker om vanaf 16,5 jaar te leren voor het autorijbewijs. Jongeren die slagen voor hun autorijbewijs, krijgen namelijk ook automatisch een bromfietsrijbewijs. Het deel van de 17-jarige jongeren met een bromfietsrijbewijs, maar zonder een autorijbewijs daalde tussen 2014 en 2016 van ruim 11 naar 9,6 procent. Over eerdere jaren heeft het CBS deze informatie niet gemeten.

Rijbewijsregels veranderen

Ten opzichte van vijf jaar geleden is het aantal 17-jarigen dat een bromfiets bezit, met ruim twee derde gedaald. In 2014 waren er nog 35.000 17-jarige eigenaren van een bromfiets. Twee jaar later waren dat er nog maar 11.000. De daling valt samen met een aantal belangrijke wijzigingen in de regels op het gebied van rijbewijzen.

In maart 2010 werd voor het bromfietsrijbewijs naast een theorie-examen ook een praktijkexamen verplicht gesteld. Daardoor moesten jongeren twee keer examen doen. Aan beide examens zijn kosten verboden. Jongeren moesten dus extra kosten maken voor een bromfietsrijbewijs. Om die reden werd het aantrekkelijker om een autorijbewijs te halen. Die mogelijkheid kregen 17-jarigen in 2011.

Autotheorie oefenen

Meer jongeren halen hun autorijbewijs. Vanaf 16,5 jaar kun je al beginnen met rijlessen. Het is slim eerst het theorie-examen te doen, en vervolgens het praktijkexamen. Daardoor heb je alvast de kennis paraat als je de weg op gaat. Dit kan door gratis autotheorie oefenen. Bij het oefenen van de vragen krijg je inzicht van de vragen die gesteld worden tijdens het examen. Als je genoeg geoefend hebt en ervan overtuigd ben dat je klaar bent voor het theorie-examen, kun je deze aanvragen via het portaal van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen. Deze portaal heet Mijn CBR, waar je zowel autotheorie examen als het praktijkexamen aan kan vragen.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: