‘Betere voorbereiding om achterstanden theorie examen weg te werken’

Kandidaten die meedoen aan het theorie examen auto, moeten zich beter voorbereiden om de achterstanden van de examens bij het Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) weg te werken. Sinds de start van de coronacrisis kregen vrijwel alle rijscholen te maken met inperkende maatregelen. De wachttijden voor het afleggen van een theorie examen auto of scooter liepen flink op. De rijlessen mochten wel doorgaan en daardoor konden kandidaten hun rijbewijs toch halen. Maar omdat het slagingspercentage vorig jaar dramatisch daalde naar 38 procent, wil het CBR het nu moeilijker maken om het theorie examen en praktijkexamen te halen. Met andere woorden: de voorbereiding moet een stuk beter.

Impact corona op theorie examen

Het halen van het theorie examen auto was de afgelopen twee jaar behoorlijk lastig. De rijscholen bleven tijdens de lockdown wel open, ondanks dat andere contactberoepen en niet-essentiële winkels de deuren tijdelijk moesten sluiten. In eerdere lockdowns mochten er geen theorie examens meer worden afgelegd en ook het praktijkexamen ging niet meer door. Daardoor liepen de wachttijden fors op.

Want de praktijkexamens en rijlessen gingen wel door in de laatste lockdown, maar de theorielessen mochten niet doorgaan. Daarnaast liep de capaciteit voor het afleggen van het examen bij het Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) behoorlijk terug. Want in november werd de anderhalvemeter-regel tijdelijk afgeschaft, waardoor weer meer kandidaten hun examen tegelijkertijd konden doen. Maar een maand later ging Nederland opnieuw in lockdown en werd de regel weer opnieuw ingevoerd. Daardoor moest het CBR ervoor kiezen om het theorie examen opnieuw af te zeggen of te verplaatsen.

Door deze problemen liep vooral in de Randstad de wachtlijst voor een theorie examen auto flink op. Ook leerlingen die hun scooter rijbewijs wilden halen moesten nog lang wachten. De kandidaten konden niet naar het examencentrum van hun voorkeur, maar moesten daarvoor naar een andere CBR-locatie. Een klassikale theoriecurus werd gedurende de lockdown weer verboden. Daarom moesten kandidaten leren middels een online theorieboek en online een gratis oefenexamen maken. Het was wel toegestaan om een theorie examen af te leggen, maar daarvoor moest weer anderhalve meter afstand gehouden worden.

Slagingspercentage daalde

Het slagingspercentage voor het theorie examen auto is in een jaar tijd dramatisch gedaald. Waar het slagingspercentage in 2020 nog 43 procent was, daalde dat percentage een jaar later naar 38 procent. Dat betekent dat het slechts 38 procent van de kandidaten lukt om in één keer het examen succesvol af te leggen. Met andere woorden: bijna 2 op de 3 kandidaten die een theorie examen aflegt, weet er niet in één keer voor te slagen. Daardoor is er nu een grote stroom aan herexamens op gang aan het komen. Daarom wil het CBR de slagingskans verhogen en de wachttijden verkorten.

Het CBR wil dat gaan doen door kandidaten af te schrikken om nog een examen te doen. Het wordt bijvoorbeeld nog moeilijker om het theorie examen te halen of om een praktijkexamen af te leggen. Op die manier kunnen alleen kandidaten die zich eerst zeer goed hebben voorbereid nog een examen doen. Alexander Pechtold, CBR-directeur, zegt in De Telegraaf dat het in de toekomst nodig is dat twee rijscholen toestemming geven voordat een leerling het rijexamen mag afleggen.

Dat is volgens het CBR echt nodig, omdat er 3000 examens per jaar worden afgebroken, omdat een rijschool te snel zijn leerlingen laat afrijden. Pas als twee scholen een positief oordeel vellen over de rijvaardigheid, mogen kandidaten in de toekomst nog examen doen. Het gaat om een pilot. Het CBR legt uit dat als je bij Rijschool A te horen krijgt dat je klaar bent om af te rijden, je dit voor de zekerheid ook nog moet laten zien aan Rijschool B. Pas als beide scholen het eens zijn, kun je dan afrijden. Het CBR wil dat binnenkort al gaan invoeren. Volgens Pechtold kan dat zonder tussenkomst van de politiek.

Achterstanden wegwerken

Door allerlei extra maatregelen te nemen, hoopt het CBR een einde te kunnen maken aan de lange wachttijden. Door de coronacrisis heeft het lang geduurd totdat kandidaten een theorie examen auto of praktijkexamen af kunnen leggen. Het is belangrijk om je van tevoren goed voor te bereiden voordat je een theorie examen aflegt. Op die manier ben je één van de drie kandidaten die het examen wel in één keer weet te halen. Dat is hard nodig, want als je een herexamen moet doen, moet je opnieuw lang wachten en kan het maanden duren totdat je het theoriecertificaat eindelijk in handen hebt.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: