Britse leerling doet 60 keer over theorie examen auto

Ben je bezig met je theorie examen auto, maar wil het maar niet lukken? Troost je, want het kan altijd erger. De meeste Nederlanders slagen niet in één keer voor hun theorie examen. Het slagingspercentage ligt al jaren rond de 42 procent. Maar het kan altijd erger, zo heeft een Britse kandidaat inmiddels wel bewezen. Hij is 59 keer gezakt voor zijn examen, maar bij de 60e keer heeft hij eindelijk zijn examen weten te halen. Het papiertje halen heeft hem inmiddels wel bijna 1400 pond gekost. Bovendien deed hij er ruim een half jaar over.

Theorie examen auto halen blijkt lastig

Niet alleen in Nederland blijkt het voor sommige kandidaten lastig om het theorie examen auto te halen. Ook in Groot-Brittannië is het examen een verplicht onderdeel, voordat je het praktijkexamen mag doen. Maar dan moet je er wel eerst voor zien te slagen. Gemakkelijker gezegd dan gedaan, weet deze Britse kandidaat. Hij heeft een half jaar besteed aan het halen van zijn examen daar bijna 1400 pond voor neergeteld. In Groot-Brittannië is de regel dat er drie werkdagen tussen iedere poging moet zitten.

In Nederland ben je nog langer bezig als je 59 keer over je examen doet, want gemiddeld moet je zo’n 7 weken wachten totdat je herexamen plaatsvindt. Uit de cijfers van het Britse CBR blijkt dat het wel vaker gebeurt dat kandidaten hun theorie examen meerdere keren opnieuw moeten doen. Gemiddeld deden andere examenkandidaten er ook al 57, 55 en 53 keer over om hun examen te halen.

Komen zulke gevallen ook in Nederland voor?

Je vraagt je waarschijnlijk af of zulke extreme gevallen ook in Nederland voorkomen. Een woordvoerder van het CBR zegt tegen de NOS dat ze niet weet of in Nederland ook dergelijke praktijken voorkomen. Volgens de woordvoerder zijn er ‘altijd wel uitzonderingen’, maar over het algemeen heeft een kandidaat tussen de twee en drie keer nodig om te slagen voor het theorie examen auto. De woordvoerder wijst er verder op dat zo’n 98 procent van de kandidaten uiteindelijk ook het echt rijbewijs weet te halen.

Of er Nederlandse kandidaten zijn die zo vaak een theorie examen af hebben moeten leggen, is niet bekend. Maar bij radiozender FunX werd aandacht geschonken aan het halen van je rijbewijs in Nederland. Daarbij deed ook de 22-jarige Arunya haar verhaal. Haar theorie examen halen was niet zo moeilijk, want na haar tweede poging had ze haar papiertje binnen. Maar afrijden bleek voor haar een ware kwelling. Zo moest ze tien keer haar rijexamen opnieuw doen. In de periode dat ze haar rijbewijs moest halen brak de coronapandemie uit, moest ze vier keer van rijinstructeur wisselen en heeft ze ruim vierduizend euro betaald om voor het praktijkexamen te kunnen slagen.

Voorbereiding theorie examen

Overigens mag je na vijf keer zakken voor je praktijkexamen het staatsexamen maken. Je wordt dan als student vaker gerustgesteld en krijgt extra tijd voor het praktijkexamen. Voor Arunya was dat niet voldoende. Maar je theorie examen auto halen blijkt ook al een hele uitdaging, zo heeft de Britse kandidaat laten zien. Wees gerust: de kans dat je net zo vaak het examen hoeft te doen als deze kandidaat, is niet zo groot. Over het algemeen slaagt 42 procent van de kandidaten meteen de eerste keer. De rest moet één of twee herexamens doen en weet dat het theoriecertificaat ook te behalen. De woordvoerder van het CBR wijst erop dat je je wel goed moet voor bereiden voor het examen. Zo kun je bijvoorbeeld online theorie examen auto leren om de eerste stappen te zetten naar het certificaat. Dit kan aan de hand van het interactieve theorieboek, bestaande uit plaatjes, foto’s en video’s. Daardoor kun je de lesstof beter begrijpen. Daarnaast kun je ook gratis online theorie examen oefenen. Zo krijg je ongeveer dezelfde soort vragen als het CBR stelt en weet je alvast of je zou slagen en welke onderdelen nog aandacht nodig hebben.

Goed om te weten: je kunt ook een theorie examen met dyslexie maken. De medewerker van het CBR leest dan de vragen voor. Daarnaast kun je extra tijd krijgen of het examen mondeling maken. Er zijn dus genoeg manieren om je theorie examen auto snel te halen.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: