CBR kijkt tegen achterstand 600.000 examens aan

Slecht nieuws voor kandidaten van het theorie examen of praktijkexamen. Het Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) kijkt tegen een enorme achterstand van examens aan die nog moeten worden ingehaald. Door de coronamaatregelen zijn veel examens niet doorgegaan en moeten deze nog op een later tijdstip worden ingehaald. Het totaal aan gemiste theorie- en praktijkexamens bij het CBR ligt inmiddels op 600.000. Dat heeft verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen in een brief aan de Tweede Kamer geschreven. Het CBR neemt ieder jaar in totaal zo’n anderhalf miljoen examens af.

Groot deel examens ging niet door

Sinds december 2020 zit Nederland in lockdown en de gevolgen daarvan zijn zeker bij het CBR goed te merken. Ieder jaar neemt het CBR anderhalf miljoen examens af, waarvan er inmiddels al bijna de helft niet is doorgegaan. Inmiddels is de teller opgelopen tot 600.000 gemiste examens die op een later tijdstip dit jaar nog moeten worden ingehaald. Sinds de lockdown van 15 december is er geen enkel theorie examen auto of praktijkexamen meer afgelegd. Dat geldt ook voor tussentijdse toetsen en rijtesten.

Tot 13 maart geen examens

Inmiddels is de lockdown nog steeds van kracht en het lijkt erop dat deze nog wel een paar keer verlengd zal worden. Een aantal kleine versoepelingen is mogelijk, maar het is onduidelijk welke gevolgen dit heeft voor het theorie examen auto. Zo worden de praktijkexamens auto inmiddels weer mondjesmaat opgestart. Maar tot zeker 13 maart worden er geen examens meer afgenomen bij het CBR. Het is mogelijk dat deze maatregel nog langer blijft duren, waardoor het aantal gemiste examens nog verder op zal lopen.

Alle gemiste theorie examens en praktijkexamens moeten op een later tijdstip na de lockdown of na aankondiging van versoepelingen alsnog worden ingehaald. Daarvoor moet het CBR uiteraard wel de tijd vinden. Daarom is het als nieuwe kandidaat momenteel niet mogelijk een aanmelding te doen voor het tijdstip van 1 juni. Het rijbewijzenbureau heeft namelijk bekendgemaakt dat alle plekken tot en met de maand mei worden vrijgehouden om gemiste examens in te kunnen halen.

Examens inhalen

De gemiste theorie examens en praktijkexamens moeten dus op een later tijdstip worden ingehaald. Het zal wel even duren totdat alle 600.000 gemiste examens volledig zijn ingehaald. Het CBR heeft inmiddels een plan aangekondigd hoe dit gedaan moet worden. Eén van de maatregelen is dat er extra (oud)-medewerkers worden ingezet om de examens in goede banen te leiden. Door de capaciteit te vergroten is het de bedoeling dat er per dag ook meer examens worden afgenomen. Daarnaast worden alle examens tot en met de maand mei uitgeroosterd. Dat betekent dat kandidaten die al een boeking staan hadden tussen 15 december en 2020 en de maand mei eerst aan de beurt zijn. Zij zijn de kandidaten die behoren tot de enorme achterstand van 600.000 examens.

Hoe nu verder?

Het is uiteraard erg vervelend om tot de 600.000 examens te behoren die nog moeten worden ingehaald. De examens vinden niet eerder dan voor 13 maart plaats. Er is zelfs een kans dat ook deze datum weer verschoven zal worden. Daarover ontvang je vanzelf bericht van het CBR. Dat betekent ook dat je vanzelf weer een uitnodiging zal gaan krijgen over wanneer je opnieuw een examen kunt gaan boeken. Nieuwe kandidaten kunnen in ieder geval niet voor de datum van 1 juni een theorie examen of een praktijkexamen boeken. In de tussentijd kun je je kennis wel opfrissen door nog eens een oefen theorie examen auto af te leggen. Ben je bang dat je niet meer veel weet voor je auto theorie? Dan kun je ook het online theorieboek aanschaffen zodat je alle stof nog eens door kunt nemen.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: