CBR start campagne om sneller te slagen voor theorie en praktijk

Het Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) is een campagne begonnen om jongeren voor te lichten sneller te slagen voor hun theorie examen auto en daarna voor het praktijkexamen. Het CBR stelt dat een goede voorbereiding het halve werk is en dat dit zeker geldt voor het halen van een rijbewijs. Het slagingspercentage van het theorie examen auto ligt al jaren erg laag. Zo slaagt slechts 45 procent van alle kandidaten voor het theorie examen in één keer voor het examen. Het slagingspercentage moet omhoog, want er zijn nu relatief veel herkansers. Dat terwijl de wachttijden en achterstanden oplopen als gevolg van de coronapandemie. Daarom zet het CBR nu in op het voorlichten van kandidaten om sneller te slagen voor theorie en praktijk.

Rijbewijstips

Het CBR heeft al een aantal jaren een handige hulppagina waarop je alles kunt vinden over het halen van je rijbewijs. Natuurlijk is het niet fijn om daarvoor ellenlange teksten te moeten lezen. Daarom heeft het CBR korte pagina’s gemaakt in de vorm van Rijbewijstips. Deze helpt bij de voorbereiding op niet alleen het praktijkexamen, maar ook zeker op het theorie examen auto. Zo krijgen kandidaten een beter beeld van wat er allemaal op hen afkomt als ze examen gaan doen. Dat begint bijvoorbeeld bij het zoeken van een goede rijschool, maar ook voor het juiste lesmateriaal. Denk bijvoorbeeld aan de aanschaf van een online theorie cursus volgens de laatste methodes van het CBR, in plaats van het boek van twintig jaar geleden van je ouders te gebruiken.

Vaak denken kandidaten dat ze bij het afrijden een perfecte rit moeten afleggen om het rijbewijs te kunnen halen. Daardoor zijn ze onbedoeld extreem zenuwachtig. Het CBR wil kandidaten daarom geruststellen: perfect afrijden is niet noodzakelijk. Het is belangrijker om de examinator te laten zien dat je veilig kunt rijden en zelfstandig beslissingen kunt maken.

Nieuwe campagne

Hoewel de Rijbewijstips niet nieuw zijn, weten maar weinig kandidaten dat de pagina bestaat. Daarom is het CBR een nieuwe campagne op social media begonnen om de Rijbewijstips en de rijschoolzoeker meer onder de aandacht te brengen. Dat gaan aan de hand van Facebook, YouTube en Instagram. In de advertenties op de diverse social media heeft het CBR heeft over ‘struggles’. Daarmee wordt bedoeld: moeilijkheden die komen kijken bij het succesvol afronden van het theorie examen auto of het afleggen van een praktijkexamen. De vorige campagne wist maar liefst 1,1 miljoen jongeren te bereiken.

40 procent van de kandidaten gaf bij een onderzoek aan de resultaten van met name de Rijschoolzoeker te hebben gebruikt bij de keuze voor de juiste rijschool.

Goede voorbereiding is extra belangrijk

Volgens het CBR is het nu belangrijk om een goede voorbereiding te treffen voor zowel het theorie examen auto als het praktijkexamen. Door de lockdowns en alle coronaperikelen duurt het namelijk veel langer totdat een kandidaat het examen af mag leggen. Wie in mei een theorie examen auto boekt, kan in sommige gevallen pas in augustus terecht. Daarmee is de wachttijd toch al snel opgelopen tot zo’n 5 maanden. De wachttijd neemt alleen maar toe als een flink aantal kandidaten niet in één keer slaagt voor het theorie examen of praktijkexamen en dus een herkansing moet doen. Ook daarbij duurt het weer een aantal maanden. Zo kan het zijn dat je zomaar een jaar bezig bent om je rijbewijs te halen. Om deze reden geeft het CBR nu tips hoe je het best in één keer je theorie examen en je praktijkexamen kan halen.

De tips van het CBR

Het CBR geeft op de pagina ‘Rijbewijstips’ 16 tips om sneller te slagen voor het theorie examen en het praktijkexamen. Zo is het belangrijk om een goede rijschool te kiezen, ook als dit niet altijd de goedkoopste is. Daarbij speelt vooral het slagingspercentage van de rijschool een belangrijke rol. Het kan best kostbaar zijn om een rijbewijs te halen. De praktijklessen zijn vaak redelijk aan de prijs, het theorie examen afleggen is niet gratis en ook voor het rijexamen wordt een vergoeding gevraagd. Bovendien moet er ook nog een Gezondheidsverklaring worden aangevraagd tegen vergoeding en is het in sommige gevallen nodig om een medische keuring te ondergaan.

Samen met de instructeur kan bepaald worden hoeveel rijlessen er nodig zijn. De meeste kandidaten kiezen voor een rijlespakket. Bovendien is het theorie examen auto gemakkelijk aan te vragen via Mijn CBR, zodat je op kosten kunt besparen. Tijdens het leren van het theorie examen auto is het mogelijk zelf al vragen te bedenken en jezelf te toetsen. Eventueel kun je ook gebruikmaken van het gratis oefenexamen. Voordat je gaat lessen stuur je de Gezondheidsverklaring op. Het CBR adviseert om een tussentijdse toets te maken, zodat de kans op slagen groter wordt.

Daarna overleg je met instructeur of je klaar bent voor het rijexamen. Ben je extreem zenuwachtig? Kies dan liever voor een faalangst-rijexamen. Laat de examinator zien dat je veilig en zelfstandig kunt rijden. Perfect afrijden is niet nodig. Toch gezakt? Overleg dan met de rijschool over het vervolg. Het CBR adviseert zo vroeg mogelijk te beginnen: op je 16e. Als je van rijschool wilt veranderen, trek je zelf de machtiging van de rijschool in.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: