CBR begint aan inhaalslag theorie examens

Het Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) is begonnen met het inhalen van de theorie examens. Sinds de afgelopen persconferentie zijn er wat versoepelingen mogelijk, waaronder het inhalen van de theorie examens. Het gaat om het theorie examen auto, motor, bromfiets en recreatievaart. Het is nog niet mogelijk om als nieuwe kandidaat weer theorie examen te doen. Eerst komen de kandidaten aan de beurt die door de zes maanden durende lockdown geen theorie examen meer konden doen. Pas in augustus kunnen nieuwe kandidaten zich weer aanmelden voor een theorie examen.

CBR gaat theorie examens inhalen

Om de theorie examens in te kunnen halen, heeft het CBR een aantal maatregelen genomen. Zo opent het CBR de examencentra de komende weken vaker op zaterdag en is het ook weer mogelijk om in de avond een theorie examen te doen. Sinds woensdag 28 april is het weer mogelijk een theorie examen af te leggen. Daardoor zal het wel even duren totdat nieuwe kandidaten zich kunnen aanmelden voor een examen. Het CBR geeft namelijk eerst de voorrang aan kandidaten die het examen niet konden doen als gevolg van de coronamaatregelen.

Om deze reden houdt het CBR tot en met juli plekken vrij om de inhaalexamens te kunnen laten plaatsvinden. Kandidaten worden zo goed mogelijk geholpen om een gereserveerd examen te verplaatsen naar een gewenst later tijdstip. Normaal gesproken kan het examen alleen eerder en niet later worden gedaan, maar de omstandigheden rondom de lockdown maken dit toch mogelijk. Verder is het ook mogelijk om het theorie examen eerder in te halen. Dat is handig voor kandidaten die binnenkort al rijlessen bij een rijschool hadden gepland. Het CBR zet om deze reden de komende weken stap voor stap maatregelen in om de examens af te kunnen werken. Zo is het ook mogelijk om op zaterdag of in de avond theorie examen te doen.

Theorie examen auto verplaatsen

Het is voor het eerst ook mogelijk om het uit te stellen. Dat is handig voor kandidaten die door de lockdown niet voldoende meer hebben geoefend en waar de stof niet meer actief herinnerd kan worden. Op die manier krijgt de kandidaat de mogelijkheid om eerst aan de leerstof te werken alvorens een theorie examen te doen. Zo probeert het CBR het slagingspercentage op te krikken, waardoor het niet nodig is om een herkansing te doen. Zo kunnen toekomstige achterstanden sneller worden weggewerkt. Kandidaten kunnen onder normale omstandigheden het examen maximaal één keer verzetten.

Het CBR heeft besloten kandidaten die nog het theorie examen moeten doen tegemoet te komen. Zo is het nu mogelijk om tot vijf keer het examen te verzetten naar eerder of later. Het verzetten van examens kan op ieder moment, maar mag niet later dan tot een week voor het examen gebeuren. Tot en met 15 mei is het mogelijk een dag voor het examen de afspraak nog te verzetten.

Nieuwe kandidaten mogen in augustus theorie examen doen

Uiteraard is het ook voor nieuwe kandidaten mogelijk een theorie examen aan te vragen. Maar het zal wel even duren, want nieuwe kandidaten zijn nog lang niet aan de beurt. Tegen de tijd dat zij een examen mogen afleggen, is het al zomer. Niet eerder dan in augustus is het mogelijk als nieuwe kandidaat een theorie examen aan te vragen. Ook hiervoor zal het CBR meer plekken beschikbaar stellen. Zo is het straks mogelijk om het examen in de avond te doen. Verder is het mogelijk dat in sommige gevallen examens helemaal worden afgezegd door de kandidaat zelf. Er komen dan eerder plekken vrij, waardoor het in sommige gevallen mogelijk is dan zij eerder dan in augustus al examen mogen doen.

Theorie examen voorbereiden

Het is uiteraard goed nieuws dat je binnenkort je langverwachte theorie examen mag inhalen. Maar er is een kans dat de kennis toch wat is weggezakt. Daarom raden we aan om eerst een gratis oefen examen te maken om te kijken hoe groot de schade is. Is een flink deel weggezakt, dan raden we aan het online theorieboek te bestellen en nog even te studeren. Het is ook mogelijk extra oefenexamens te bestellen, zodat je zeker weet dat je binnenkort met succes het theorie examen auto af kan leggen.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: