Deur CBR Leeuwarden wil niet open, 146 theorie examens afgelast

In Leeuwarden gingen 146 theorie examens niet door, omdat de deur van het examencentrum bij het CBR in Leeuwarden niet meer open wilde. Daarop besloot het CBR voor sommige theorie examen deelnemers het examen volledig te annuleren.

Anderen mochten op kosten van het CBR met het openbaar vervoer naar Groningen reizen. Een grote groep mensen stond buiten te wachten, om toe te zien hoe medewerkers de deur van het CBR-gebouw niet open kregen.

Deuren examencentrum CBR streng beveiligd

Aanvankelijk kregen medewerkers van het CBR het niet voor elkaar om de deur van het examencentrum te openen. Ook na lang proberen slaagden de medewerkers er niet in. Een woordvoerder van het CBR liet weten dat de deuren inderdaad niet opengingen en dat daarom theorie examen kandidaten geen examen konden afleggen.

Dat heeft er mee te maken dat de deuren van het examencentrum streng beveiligd zijn. Het Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen hanteert een strenge procedure. Op die manier kunnen de vragenbanken en data scherp beveiligd blijven. Het CBR geeft als reden voor de strenge beveiliging dat de examens rechtmatig moeten blijven. Om die reden konden de deuren niet alsnog gemakkelijk ontgrendeld worden.

Oplossing

Voor een aantal kandidaten was het een mogelijkheid om alsnog op dezelfde dag theorie examen te doen. De kandidaten moesten daarvoor wel naar het examencentrum in Groningen reizen. Een aantal deelnemers heeft voor deze oplossing gekozen, mede doordat het CBR zelf de kosten van het reizen met het openbaar vervoer zal vergoeden.

Een aantal kandidaten wilde niet naar Groningen reizen. Zij hoeven niet nogmaals het inschrijfgeld voor het theorie examen te betalen. Het CBR heeft de deelnemers kosteloos ingepland voor een nieuw examen. Er is wel een wachttijd, waardoor sommige deelnemers langer moeten wachten totdat zij het theorie examen auto af kunnen leggen.

Een dag na de storing gingen de deuren weer open en konden alle kandidaten die die dag het theorie examen moesten afleggen hun auto theorie gewoon doen. De praktijkexamens in Leeuwarden gingen wel door. Gebruikelijk is dat de deelnemers van dat examen worden ontvangen in de examenzaal. Maar omdat het hele gebouw vergrendeld was, besloot het CBR de praktijkexamens te starten op de parkeerplaats van het CBR.

Overmacht

Dat de deur van het examencentrum in Leeuwarden niet openging, valt onder overmacht. Toch heeft het CBR besloten om examenkandidaten tegemoet te komen. In principe heeft de kandidaat betaald voor het afleggen van een theorie examen. Dit betekent wanneer men door omstandigheden de examens moet annuleren of verplaatsen, de deelnemers recht hebben op een kosteloze verplaatsing. Dat betekent dat deelnemers van het auto theorie examen niet nog een keer hoeven te betalen voor het afleggen van het examen.

Voorbereiden op auto theorie examen

Om het auto theorie examen af te kunnen leggen, is een goede voorbereiding nodig. Zo dient men eerst auto theorie te leren. Dit kan middels het online theorieboek. Het theorieboek is interactief en biedt op die manier meer inzicht van alle feiten dan een ouderwets theorieboek.

Na het leren middels het online theorieboek kunnen toekomstige deelnemers een aantal gratis theorie examen oefenen. Bij de gratis oefenexamens krijgt de deelnemer alleen de uitslag, maar geen inzage in welke vragen fout beantwoord zijn en wat er nog beter moet.

Om goed voor te bereiden op het theorie examen auto, is het daarom noodzakelijk een aantal betaalde theorie examens auto te maken. Deze oefen theorie examens zijn gebaseerd op de methode van het CBR. Dat betekent dat de vormgeving nagenoeg hetzelfde is, even als de stof die aan bod komt. Uiteraard zijn de vragen niet volledig hetzelfde, maar wel van dezelfde strekking. Na afloop van het theorie examen oefenen krijgt de kandidaat de uitslag, maar ook te zien welke vragen foutief zijn beantwoord en welke onderdelen extra aandacht verdienen.

Zelf een afspraak maken voor theorie examen via Mijn CBR

Wanneer men voldoende geoefend heeft en de uitslagen positief zijn, is het tijd voor de volgende stap: het boeken van het theorie examen. Een theorie examen afleggen bij het examencentrum van het CBR kost ongeveer 35 euro. Dit examen inplannen kan gemakkelijk online via het portaal van het CBR, Mijn CBR.

Het zelf inplannen van een examen is een stuk goedkoper dan een afspraak laten maken door een derde partij. Hierna gaat de kandidaat op de afgesproken datum en tijd naar het examencentrum om het theorie examen af te leggen. Als door overmacht bij het CBR de afspraak niet door kan gaan, boekt het CBR de afspraak kosteloos om.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: