CBR doet proef met multiple response vraag bij theorie auto

Het CBR gaat een nieuwe vraag invoeren bij het theorie examen auto. Het gaat om een zogenaamde ‘multiple response vraag’. Bij deze vraag krijg je een vraag waarbij meerdere antwoorden goed kunnen zijn. Vanaf 15 mei kun je deze vragen verwachten als je het theorie examen auto af gaat leggen. Maar je hoeft je nog geen zorgen te maken, want de vragen tellen niet mee voor de uitslag. Het gaat hier om een proef. Het CBR wil met het invoeren van de vraag zien of dit soort vragen kunnen werken in het examen. Daardoor is het mogelijk dat de multiple response vraag later wel onderdeel van het examen zal worden en daardoor meetelt voor de uitslag.

Multiple response vraag

Ieder jaar voert het CBR onderhoud uit aan de verschillende theorie examens. Het gaat dan niet alleen om de auto theorie, maar bijvoorbeeld ook om de examens van het theorie examen motor of brommer. Eerder werd al duidelijk dat per 1 juli ook deze twee examens op de schop gaan. Bij het theorie examen auto kunnen deelnemers vanaf 15 mei een multiple response vraag verwachten. Dit is een nieuw soort vraag waarbij meerdere antwoorden goed zijn. Het CBR vindt dat veel kandidaten regelmatig op antwoorden gokken en dat dit niet ten goede komt aan de kennis van de examenstof. Door meerdere antwoorden goed te laten zijn, is het minder goed mogelijk om op één antwoord te gokken.

Bij deze vraag geldt dat je alle goede antwoorden moet aankruisen. Als je een antwoord over het hoofd ziet, heb je de vraag fout beantwoord. Door deze vraag in te voeren wil het CBR een beter onderscheid maken tussen kandidaten die de examenstof wel al goed onder de knie hebben en de kandidaten die nog niet genoeg kennis hebben om voor het examen te slagen. Voorlopig gaat het om een proef. Dat betekent dat je wel al te maken krijgt met de vraag, maar dat het niet uitmaakt of je de vraag correct of foutief beantwoord. De vraag is namelijk niet van invloed op je examenuitslag en telt dus niet mee.

Hoe werkt de multiple response vraag?

Je hoeft je voorlopig dus nog niet druk te maken over het invoeren van deze vraag. Wel is het goed om alvast te weten hoe de vraag eruit gaat zien. Je kunt een vraag verwachten als: “wie moeten hier gebruikmaken van de fietsstrook?” Daarbij kun je meerdere antwoorden aanvinken, zoals bijvoorbeeld: ‘fietsen’, ‘snorfietsen’, ‘bromfietsen’ en ‘speed-pedelecs.’ Je moet alle antwoorden aanvinken om de vraag correct te beantwoorden. Het CBR zegt op die manier meerdere onderdelen van een examenonderwerp te kunnen bevragen. Bovendien kun je als kandidaat dan niet meer gokken op antwoord a, b, c of d. Daardoor is het moeilijker om het examen te maken zonder kennis van de examenstof. Het CBR wil testen of kandidaten wel voldoende begrip hebben van de stof om het theorie examen auto succesvol af te kunnen leggen.

Gebruik van testvragen

Als je tijdens het theorie examen auto een testvraag voorbij ziet komen, staat dat er duidelijk bij. Het is wel belangrijk dat je goed je best doet om de vraag correct te beantwoorden, want met dit soort vragen wil het CBR meten of zo’n vraag voldoende duidelijk is om later wel mee te kunnen tellen voor het theorie examen. Het CBR gebruikt al jaren testvragen. Bij het examen kun je altijd twee extra vragen verwachten die niet meetellen voor je examenuitslag. Met de testvragen wil het CBR weten of de vragen geschikt zijn om in een examen op te nemen. De multiple responsevraag zie je voorbij komen als je vanaf 15 mei het theorie examen auto aflegt. De vraag telt maar een aantal weken mee. Als het CBR genoeg data heeft verzameld over de vraag, gaat het exameninstituut de vragen analyseren. Wanneer de vragen voldoende duidelijk zijn, kan het CBR ervoor kiezen om de vragen op te nemen in het theorie examen auto.

Voorbereiding

Ondanks dat deze nieuwe vragen nog niet meetellen voor je examenuitslag, is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Zodra het CBR de nieuwe vraag ook echt invoert op het examen, kun je deze ook verwachten bij de oefenexamens.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: