CBR neemt maatregelen: rijschool moet zich inschrijven

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) heeft nieuwe maatregelen aangekondigd. Op die manieren moet de rijschoolbranche professioneler worden. Sinds begin deze maand moeten rijscholen een unieke inschrijving bij het CBR hebben. Later dit jaar mogen leerlingen hun rijschool alleen nog machtigen voor de aanvraag van het theorie examen auto, als de rijschool in het bezit is van een unieke inschrijving.

Unieke inschrijving benodigd

Momenteel zijn er nog geen voorwaarden voor het aantal inschrijvingen bij het CBR per KVK-nummer nog niet vastgelegd. Daar maken autorijschoolhouders misbruik van, stelt het CBR in een brief aan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Zo zouden er opleiders zijn die bij het CBR meerdere inschrijvingen per opleider hebben, met slechts één KVK-nummer. Zo kunnen de slagingspercentages beïnvloed worden bij het praktijkexamen.

Ook bij de aanvraag van het theorie examen auto kan gesjoemeld worden. Het CBR heeft een quotum gesteld aan het maximum aantal aanvragen, om zo de examencapaciteit voldoende te houden. Met de constructie kopen autorijscholen meerdere theorie examens auto tegelijk in, om zo de wachttijden te omzeilen.

Daarom mag per 1 februari 2019 een nieuwe inschrijving niet overeenkomen met inschrijvingen die al bestaan. Het CBR voert daar strenge controles op uit. Zo controleert het CBR nu het KvK-nummer, de SBI-code en de naam van de opleider. De opleiders moeten binnen zes maanden voldoen aan de nieuwe eisen.

Machtigen theorie examen auto

Er zijn verschillende manieren om het theorie examen auto aan te vragen. Dat kan gemakkelijk zelf via het klantenportaal van het CBR, dat MijnCBR heet. Voor de aanvraag moet zo’n 35 euro afgerekend worden.

Het is daarnaast ook mogelijk om de autorijschool te machtigen om de aanvraag in te dienen. Er volgt halverwege 2019 een nieuwe maatregel waarmee dat ingewikkelder wordt. Kandidaten kunnen opleiders machtigen bij het aanvragen van het auto theorie examen. Daarvoor moet een unieke inschrijving worden geregeld. Hoe de maatregel er precies uit gaat zien, wordt later nog besproken met de rijschoolbranche.

Zelf de regie

Kandidaten van het theorie examen auto krijgen op die manier zelf de regie over wie er over de persoonsgegevens van de kandidaat beschikt. Dat betekent dat kandidaten voor het theorie examen auto niet meer onbewust via een nepsite reserveringen kunnen doen. Vaak wordt ten onrechte gedacht dat reserveringssites van het CBR zijn, terwijl dat niet het geval is. De reserveringssites vragen soms wel het dubbele van het bedrag dat het CBR rekent. Nu is het nog mogelijk op deze manier een theorie examen auto aan te vragen, maar dat gaat later dit jaar veranderen.

De opleider die de reserveringen voor de reserveringssites verzorgt, moet binnenkort eerst persoonlijk worden gemachtigd. Daarmee kan voorkomen worden dat frauderende opleiders oneigenlijk gebruik kunnen maken van persoonsgegevens van kandidaten. Opleiders kunnen bovendien niet meer via het account van een andere opleider zonder dat de kandidaat daarvan op de hoogte is een theorie examen aanvragen.

Eerst theorie examen auto leren

Alvorens het theorie examen auto aan te vragen, is het raadzaam eerst de leerstof door te nemen. Dat kan middels het online theorieboek auto. Het theorieboek is interactief, wat betekent dat er foto’s en video’s bij de teksten zijn geplaatst. Daardoor krijgt de kandidaat een beter inzicht van de leerstof. De leerstof is gebaseerd op de theorievragen van het CBR.

Als je de leerstof voldoende onder de knie hebt, kun je dit toetsen middels het gratis theorie examen auto. Dit oefen theorie examen auto is gratis. Het is mogelijk het aantal theorie examens later uit te breiden middels een betaald pakket. De vragen zijn gebaseerd op de methode van het CBR en worden regelmatig bijgewerkt. Daarnaast ziet de vragenomgeving er hetzelfde uit, zodat men een beter beeld krijgt van hoe het theorie examen bij het CBR in zijn werk gaat.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: