CBR schrapt Corona regels

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) gaat de coronamaatregelen verder afbouwen. Dat is in lijn met de coronamaatregelen van de overheid. Het is momenteel niet meer nodig om 1,5 meter afstand te houden en het dragen van mondkapjes is ook niet altijd meer verplicht. Het CBR heeft aan het begin van de coronacrisis een zogenaamd hygiëneprotocol opgesteld, maar ook daarvan vervallen met ingang van 2 mei de meeste maatregelen. Om deze reden heeft het CBR weer meer capaciteit om theorie examens en praktijkexamens af te nemen. Dat betekent niet alleen dat er regels geschrapt worden; ook een aantal coulanceregelingen komt nu te vervallen.

CBR wijzigt koers corona

Met de omikronvariant is een groot deel van Nederland besmet geweest met corona. Daardoor is er nu groepsimmuniteit ontstaan en worden mensen die corona krijgen, minder ziek. De besmettingscijfers dalen en het kabinet heeft het aangedurfd om de coronamaatregelen verder te versoepelen. Deze lijn wordt nu doorgetrokken naar het CBR.

Dat betekent dat het niet meer nodig is om 1,5 meter afstand te houden. Om deze reden krijgt het CBR meer ruimte om weer examens af te nemen. Zo kan de volledige ruimte waarin het theorie examen auto wordt afgenomen weer gebruikt worden. Daardoor heeft het CBR een aanzienlijke toename van het aantal plekken die vrij zijn om het examen af te leggen. Op die manier kunnen meer kandidaten tegelijkertijd examen doen en is het mogelijk om de wachttijden verder af te werken.

Mondkapje niet meer verplicht

Toen het coronavirus twee jaar geleden uitbrak in Nederland, werden er strenge maatregelen ingevoerd. Daardoor kon het CBR tijdelijk helemaal geen examens meer af laten leggen vanwege strenge lockdowns. Om toch enigszins open te kunnen, besloot het CBR een hygiëneprotocol in te voeren. Zo moesten kandidaten handen wassen bij binnenkomst en een mondkapje dragen. Daarnaast moest er altijd 1,5 meter afstand worden gehouden, ook wanneer de kandidaten nog onderweg waren naar het examencentrum. Kandidaten mochten zelfs geen examen doen als zij geen 1,5 meter afstand hadden gehouden van hun reisgenoten.

Maar al deze regels vervallen met ingang van 2 mei. Ook het dragen van een mondkapje is vrijwel nooit meer nodig. Alle inzittenden bij de praktijkexamens, theorie examen en rijtesten hoeven geen mondkapje meer te dragen. Toch mogen kandidaten en instructeurs zelf weten of ze wel of geen mondkapje willen dragen. Het is niet nodig om deze mee te nemen naar het examen. Kandidaten en instructeurs die toch liever wel een mondkapje willen dragen, kunnen die op verzoek krijgen van het CBR.

Wijzigingen coronabeleid CBR

Het coronabeleid van het CBR wordt flink afgebouwd. Maar daarmee vervallen ook een aantal coulanceregels. Tijdens de coronapandemie was het toegestaan om het theorie examen maximaal vijf keer te verplaatsen. Het CBR heeft die regel afgebouwd; je mag het theorie examen nu nog maar drie keer in totaal verplaatsen.

Bovendien mogen instructeurs van een rijschool weer meerijden bij toetsen en examens. Bij het motorexamen verkeersdeelneming mogen instructeurs ook weer meerijden, maar is dat niet verplicht.

Het CBR hanteerde daarnaast een strenge toegangscontrole. Deze controle vervalt nu. Iedereen is weer welkom op alle CBR-controles. Toch blijft één maatregel voorlopig nog wel in stand. Dat gaat over de praktijkexamens en toetsen. De ontvangst- en eindgesprekken vonden voor de pandemie plaats in het examencentrum van het CBR. Voorlopig blijven deze gesprekken nog buiten plaatsvinden.

Wachttijden afbouwen

Nu het CBR de meeste maatregelen rondom de coronapandemie heeft ingetrokken, zullen de wachttijden snel verder worden afgebouwd. Momenteel liggen de wachttijden voor een theorie examen auto op redelijk normaal, maar is er een enorme wachttijd voor het praktijkexamen. Ook als je je theorie examen auto succesvol hebt afgelegd, doe je er goed aan om te blijven oefenen. De uitslag van het examen is namelijk anderhalf jaar geldig. Deze kennis heb je nog nodig bij het afrijden.

Daarom doe je er goed aan een gratis oefenexamen theorie te maken, zodat de kennis op peil blijft. Op die manier vergroot je je kansen om in één keer te slagen voor het praktijkexamen.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: