CBR gaat bewegend beeld in theorie examen auto testen

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) begint met het testen van bewegend beeld bij de vragen in het theorie examen auto. Op die manier hoopt het instituut een nieuwe soort vraag op het examen te kunnen beoordelen. Volgens het CBR wordt het steeds gemakkelijker om bewegend beeld zoals bijvoorbeeld films en animaties te maken. Om die reden is het nu nodig om bewegend beeld ook te testen in het theorie examen auto. Het is een open experiment, want het CBR weet nog niet of bewegend beeld toevoegen aan de vragen ook effectief is. Om die reden wil de organisator van theorie examens weten of bewegend beeld geschikt is om bij de vragen van theorie examens te tonen.

CBR gaat bewegend beeld uitproberen

Het CBR begint een onderzoek om de effectiviteit van bewegend beeld bij het theorie examen auto te testen. Daarom voegt het instituut bewegend beeld toe aan het einde van het theorie examen auto, na afsluiting van het reguliere theorie examen. Het maakt dus niet uit als je als kandidaat deze vragen niet goed hebt, want ze worden niet meegerekend voor je uiteindelijke score. Daardoor kun je ook nog het examen halen als je de 10 korte filmpjes niet goed begrijpt. Bovendien krijgen niet alle kandidaten deze vragen te zien. Alleen de kandidaten die meedoen aan het examen op de locaties Arnhem, Eindhoven, Hoogeveen en Rijswijk krijgen deze vragen te zien. Bovendien worden de vragen alleen getest op zaterdag 24 februari en 23 maart.

Zo werkt het bewegend beeld bij het theorie examen

Om te testen wat de effectiviteit van het bewegend beeld is, gaat het CBR verschillende realistische 3D-animaties bij alle kandidaten die op bovengenoemde data een theorie examen auto afleggen laten zien. Kandidaten maken dan eerst het ‘normale’ examen en krijgen daarna nog 10 korte filmpjes te zien waarin verschillende verkeerssituaties worden uitgebeeld. Het filmpje stopt en vervolgens krijgt de kandidaat de vraag wat er vervolgens zal gebeuren. De kandidaat krijgt vervolgens een aantal antwoorden te zien, bestaande uit verschillende afbeeldingen. Aan de hand van de afbeelding moet de kandidaat dus voorspellen hoe de verkeerssituatie zal eindigen.

Het maakt niet uit of je de vragen wel of niet goed maakt, want het gaat hier om een proef. Ze tellen uiteraard niet mee voor de uitslag van het examen. Ook als je geen van deze filmpjes goed weet te voorspellen, kun je nog steeds je theorie examen halen. Maar uiteraard tellen de andere verplichte onderdelen wel mee. Je krijgt nog voordat je de testvragen ziet al te weten of je het examen voldoende hebt gemaakt om ervoor te slagen. Kandidaten die meedoen aan het theorie examen auto in Hoogeveen, Arnhem, Eindhoven en Rijswijk en dat op 24 februari of 23 maart doen, doen automatisch mee met de proef. Je hoeft je hier dus niet voor op te geven en je hoeft er ook niets extra voor te betalen. Je kunt de examens voor 24 februari nu al boeken op het klantenportaal van het CBR, Mijn CBR. Daarnaast kun je je vanaf 24 februari inschrijven voor de examens van 23 maart, als je mee wilt doen aan de proef.

Goede voorbereiding noodzakelijk

Je kunt de vragen met het bewegend beeld alleen goed maken, als je je goed voorbereid op de gevraagde lesstof. Hoewel er nog geen voorbereiding is op dit soort vragen, kun je je wel voorbereiden door de lesstof goed door te nemen. Dat kan door online auto theorie leren. Op deze manier kun je je alvast voorbereiden op de verplichte onderdelen van het examen die wel meetellen voor de uiteindelijke score. De vragen met de bewegende beelden tellen niet mee voor het examen.

De bedoeling van het onderzoek is om te bepalen of bewegend beeld bij de examenvragen toepassen ertoe leidt dat er meer vaardigheden en inzichten zijn te toetsen. De kandidaat moet voorspellen hoe een situatie zal eindigen. Het zijn dan situaties die je in het verkeer kunt tegenkomen, ook al kom je deze niet altijd in het praktijkexamen tegen. Daarna gaat het CBR een evaluatie doen om te bekijken of het bewegend beeld in de toekomst ook aan het echte theorie examen auto wordt toegevoegd. Voor de normale onderdelen van het examen is het theorie examen auto oefenen belangrijk. Alleen op die manier kun je je goed voorbereiden op het examen.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: