CBR verlengt geldigheid examens, waaronder theorie

Kandidaten die het theorie examen auto willen halen of al hebben gehaald, hoeven zich geen zorgen te maken over de geldigheid van de examens. Na het halen van het theorie examen is deze altijd anderhalf jaar geldig. Maar er zijn kandidaten die het examen anderhalf jaar geleden hebben gehaald, maar nu nog praktijkexamen moeten doen. Als de geldigheidsduur is vervallen, moet het theorie examen opnieuw worden uitgevoerd. Door de coronapandemie is het drukker dan normaal bij het CBR, waardoor de wachttijden voor de praktijkexamens behoorlijk op kunnen lopen. Daarom heeft minister Cora van Nieuwenhuizen besloten om de geldigheidsduur van examens, waaronder theorie en praktijk nog een keer te verlengen.

Geldigheidsduur theorie examen

Een aantal examenuitslagen dreigt door de nieuwe aangekondigde coronamaatregelen te verlopen. Daarom heeft minister Van Nieuwenhuizen besloten om de examenuitslagen opnieuw te verlengen. Dit geldt voor een groot aantal examens. De verlenging geldt voor alle uitslagen van theorie examens, zoals bijvoorbeeld het theorie examen auto, motor, bromfiets, vrachtauto, bus en tractor. Als de geldigheidsduur vervalt in de periode van 1 oktober tot en met 31 december 2020, wordt de geldigheidsduur van het examen alsnog verlengd.

Dat betekent dat de kandidaat voor 31 maart 2021 het praktijkexamen alsnog moet hebben afgelegd. Deze verlenging gaat daarnaast ook gelden voor het praktijkexamen voertuigbeheersing voor de motor. Als de uitslag voldoende is, kan de kandidaat aanspraak maken op het resultaat tot 31 maart 2021.

Code 95 examens

De minister gaat de geldigheid van een aantal andere examens eveneens verlengen. Het gaat dan om deelexamens of praktische proven voor het behalen van het getuigschrift van vakbekwaamheid. Dit examen wordt ook wel code 95 genoemd. Kandidaten die een geldigheidsduur van 1 oktober tot en met 31 december 2020 hebben, krijgen een geldige uitslag tot 31 maart 2021. Dat heeft minister Cora van Nieuwenhuizen van Verkeer in een brief die zij naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Geldigheid examens

Normaal gesproken zijn uitslagen van examens altijd anderhalf jaar geldig. Dat betekent dat als je anderhalf jaar geleden het theorie examen auto hebt gehaald, nu het praktijkexamen zou moeten doen. Toch heeft de coronapandemie ook het CBR getroffen, waardoor er veel langere wachttijden dan normaal zijn. De wachttijd is ongeveer drie maanden langer dan normaal. Dat komt doordat het CBR in maart tijdelijk helemaal dicht moest, waardoor zo’n 300.000 kandidaten gedupeerd werden en pas later hun examen mochten doen. Het CBR werkt deze achterstanden nu weg, waardoor er ook voor nieuwe kandidaten een wachttijd ontstaat.

Theorie examen leren tijdens wachttijd

Als je kandidaat bent voor het theorie examen auto, zal het dus nog wel even duren totdat je aan de beurt bent. Daarom kun je je tijd beter nuttig besteden en eerst aan de slag gaan met het leren van het theorie examen. Vaak onderschatten kandidaten de zwaarte van het examen. Met kennis van de verkeersregels ben je er namelijk nog niet. Je dient dus echt het online theorieboek te bestuderen. Dit verklaart eveneens de lage slagingspercentages. Zo’n 42 procent van alle kandidaten die voor het eerst een theorie examen auto aflegt, slaagt ook in één keer.

Theorie examen oefenen

Daarom kun je het best rustig de tijd nemen om het theorie examen goed te oefenen. Dit kan middels het doen van een gratis theorie examen auto. Je kunt bij de bestelling van een online theorieboek ook een aantal extra oefenexamens meebestellen. Aan het eind van het examen krijg je dan te zien welke vragen je fout had en welke stof je nog beter moet oefenen. Zo ben je een stuk zekerder als je aan het echte theorie examen begint.

Theorie examen auto aanvragen

Als je ervan overtuigd bent dat je het theorie examen auto goed beheerst, kun je deze aanvragen. Dit doe je via Mijn CBR. Houd door de coronapandemie wel rekening met langere wachttijden. Het kan tot drie maanden langer duren totdat je aan de beurt bent. Verder is het slim om het examen aan te vragen vóór 1 januari 2021 want dan gaan de prijzen voor het aanvragen van examens met 6 procent omhoog.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: