CBR verlengt geldigheid theorie examen wederom

Goed nieuws voor kandidaten die voor de lockdown hun theorie examen auto of andere theorie examen al hebben behaald, maar nog niet het praktijkexamen hebben kunnen doen. De geldigheid van het theorie examen ligt altijd op anderhalf jaar na het behalen van het examen, maar inmiddels wordt de geldigheidsduur verlengd. Dat heeft verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen besloten. De reden daarvoor is dat de praktijkexamens alsmaar weer worden uitgesteld als gevolg van het coronavirus. De maatregel geldt niet alleen voor het theorie examen, maar ook voor rijbewijzen, code 94 en andere examenuitslagen.

Gevolgen coronamaatregelen theorie examen

Nederland ging op 15 december 2020 in lockdown en sindsdien is er geen enkel praktijkexamen meer afgenomen. Daardoor kampt het Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) nu met een enorme achterstand. Om deze reden moeten kandidaten nog langer wachten totdat zij af kunnen rijden. Normaal gesproken mag een kandidaat maximaal anderhalf jaar wachten tussen het behalen van het theoriecertificaat en het doen van het praktijkexamen.

Maar het praktijkexamen wordt net als andere examens steeds weer uitgesteld vanwege de coronamaatregelen. De kans is namelijk groot dat de meeste deelnemers pas praktijkexamen kunnen doen nadat het theoriecertificaat officieel verlopen is. Om deze reden heeft de minister besloten om de geldigheidsduur te verlengen, zodat kandidaten langer de tijd krijgen om alsnog het praktijkexamen te behalen zodra dat weer kan.

Goed nieuws voor theorie examen kandidaten

De beslissing van de minister is goed nieuws voor alle kandidaten die het theorie examen auto, motor of brommer hebben gehaald, maar nog af moeten rijden. Het goede nieuws geldt ook voor mensen van wie het rijbewijs of de code 95 oorspronkelijk binnenkort zou verlopen. De nieuwe regeling is geldig voor mensen van wie het rijbewijs is verlopen of zal verlopen tussen 1 september 2020 en 30 juni 2021. Ook de geldigheid van andere examenuitslagen zoals de AVB wordt verlengd.

Verlenging geldigheid theorie examen

De verlenging van de geldigheid van het theorie examen geldt onder meer voor het auto theorie examen, motor, bromfiets, vrachtauto, bus, T-rijbewijs en het motorexamen voertuigbeheersing. Dit is een zogenaamde coulanceregeling die vanaf 1 mei tot voorlopig het einde van 2021 zal gaan lopen. De geldigheid van een reeds behaald examen of certificaat wordt met maar liefst 7 maanden verlengd. De verruiming geldt ook voor deelexamens en de verklaring van vakbekwaamheid, de zogenaamde code 95.

Ben je benieuwd tot wanneer je theorie examen als gevolg van het coronavirus geldig is? Dan doe je er goed aan om op de website van het CBR te kijken. Daar vind je een overzicht van alle theoriecertificaten die langer geldig zijn. Je hebt dus als kandidaat zeven maanden langer de tijd om alsnog het praktijkexamen af te leggen. Mocht door de lockdown blijken dat praktijkexamen doen ook op latere momenten nog niet mogelijk is, dan is de kans groot dat de geldigheidsduur nogmaals verlengd zal worden. Dit betekent wel dat het CBR behoorlijke achterstanden dient weg te werken.

Bereid je voor op het praktijkexamen

Heb je je theorie examen lange tijd geleden al behaald, maar heb je door de coronamaatregelen nog niet de kans gehad om een praktijkexamen te doen? Dan is het belangrijk dat je ook de kennis van het theorie examen auto verder opfrist. Deze kennis heb je namelijk nodig om een voldoende te halen op het praktijkexamen. Maak dus gerust nog eens een oefen examen auto theorie of schaf het online theorieboek van dit jaar aan.

Op die manier weet je zeker dat je goed voorbereid naar je praktijkexamen komt, waar je maandenlang op hebt moeten wachten. Bovendien geldt; als er herkanst moet worden is de kans groot dat opnieuw erg lang moet wachten als gevolg van lange wachtrijen.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: