CBR verstrekt mondkapjes voor theorie examen

Het Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) gaat in al haar examencentra mondkapjes uitdelen aan kandidaten die een cursus of theorie examen komen doen. Bovendien krijgen ook kandidaten voor het praktijkexamen gratis een mondkapje. De kandidaten krijgen de mondkapjes omdat sinds 30 september in alle publieke ruimten van het CBR een verplichting geldt voor het dragen van een mondkapje.

De afgelopen weken is het aantal coronabesmettingen behoorlijk gestegen. Daartoe hebben minister-president Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge extra maatregelen aangekondigd. Sinds oktober wordt het dringend aangeraden om in alle publieke ruimtes zoals winkels, stations en ook de examencentra van het CBR een mondkapje te dragen.

Ook voor theorie examen en cursus is een mondkapje verplicht

In het hele lang moet sinds oktober een mondkapje worden gedragen in de publieke binnenruimtes. Om het aantal coronabesmettingen terug te kunnen dringen, heeft het CBR een verplichting voor het dragen van mondkapjes in alle examencentra ingevoerd. Dat betekent dat examenkandidaten, cursisten, rij-opleiders en medewerkers van het CBR zelf een mondkapje moeten dragen. Wie zelf geen mondkapje bij zich heeft, krijgt er eentje verstrekt van het CBR.

Eerder gold het verplicht dragen van mondkapjes al bij het uitvoeren van het praktijkexamen. Kandidaten die voor het theorie examen op een examencentrum komen worden verplicht om bij binnenkomst al een mondkapje te dragen. Kandidaten die zelf geen mondkapjes hebben, kunnen er een krijgen van het CBR. Bij de ID-controle mag het mondkapje af. Het is niet de bedoeling dat kandidaten tijdens het afleggen van hun theorie examen het mondkapje moeten dragen. Wanneer de kandidaat eenmaal bij de examentafel zit, mag hij het mondkapje afdoen.

Ook kandidaten van een cursus zoals bijvoorbeeld verantwoord rijgedrag of een alcohol- en drugsgerelateerde cursus komen, moeten bij binnenkomst een mondkapje dragen. Deze mag pas af als men in het cursuslokaal heeft plaatsgenomen. Ook de regels omtrent het dragen van mondkapjes op het praktijkexamen zijn aangescherpt. Kandidaten moeten een mondkapje dragen tot het moment dat ze aan tafel bij de examinator zitten voor het eindgesprek. De maatregelen zijn momenteel nog steeds van kracht.

Als je coronaklachten hebt, stel je je examen uit

Landelijk is de regel dat als je je ziek voelt, je thuis blijft bij klachten en een coronatest doet. Dat geldt ook voor het theorie examen. Als je klachten hebt, blijf je thuis en kom je niet naar het examencentrum van het CBR. Die oproep doet het CBR zelf ook. Wanneer de kandidaat of zijn huisgenoot klachten heeft, mag men niet naar het examencentrum komen. Het is dan mogelijk om het theorie examen auto uit te stellen. Dit kan kosteloos gedaan worden. Het verzetten van het examen bij coronaklachten heeft dus geen verdere gevolgen.

Er is ook een andere situatie waarbij men het examen uit moet stellen. In veel gebieden op de wereld is het reisadvies inmiddels op code oranje gezet. Dit betekent dat het alleen toegestaan is om noodzakelijke reizen te maken. Als de kandidaat zich korter dan tien dagen geleden in dit gebied bevonden heeft, mag hij niet naar het examencentrum van het CBR komen. Ook in dit geval moet het examen worden uitgesteld.

Theorie-examen oefenen

Voordat je naar het theorie examen auto komt, dien je dus een aantal voorbereidingen te treffen. Zo dien je je identiteitskaart en afspraakbevestiging mee te nemen. Maar in tijden van corona dien je dus al bij binnenkomst een mondkapje te dragen. Heb je die niet, dan verstrekt het CBR een mondkapje.

Een andere voorbereiding die je dient te treffen voor het theorie examen is de kennis van de materie. Begin daarom met auto theorie leren via een online theorieboek. Dit theorieboek is interactief en help je daardoor met het begrijpen van de leerstof. Verder kun je een gratis oefenexamen maken. Heb je meer informatie nodig, dan kun je ook kiezen voor een betaald oefenexamen. Zo’n oefenexamen heeft hetzelfde uiterlijk als de examens van het CBR. Zo kun je alvast oefenen op de examenomgeving en kom je erachter welke stof je nog beter moet oefenen.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: