CBR waarschuwt kandidaten voor misleiding theorie examen

Het Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) waarschuwt jongeren voor misleiding bij het theorie examen. Door de lockdowns en de beperkingen als gevolg van de coronapandemie die nog steeds gelden, duurt het langer dan normaal om een theorie examen auto af te kunnen leggen. De afgelopen maanden is de wachttijd opgelopen en kan het maanden duren totdat je examen kan doen. Daar zien malafide bedrijven een kans om jongeren voor een flink bedrag te misleiden. Zij beloven dan dat je eerder examen kan doen, maar in de praktijk blijkt dat vaak niet zo te zijn. De reserveringstermijn van het CBR ligt nu tussen de 6 en 13 weken.

Sjoemelen met reserveringstermijn

Als je via MijnCBR zelf een theorie examen auto boekt, duurt het zo’n 6 tot 13 weken voordat je aan de beurt bent. Dit noemen we een reserveringstermijn. Maar niet alle partijen zijn even eerlijk met de termijn en beloven met name jongeren om eerder examen te kunnen doen. De meeste jongeren willen zo snel mogelijk hun theorie examen afleggen en beginnen met praktijklessen en de mogelijkheid sneller een rijbewijs te halen.

Daardoor zijn er bedrijven die jongeren actief misleiden en daardoor hen beloven dat zij veel eerder het examen kunnen regelen. In de meeste gevallen is die belofte vals en is er niets van waar. Wat dan blijkt. is dat langere tijd de afspraak inderdaad staat en de kandidaat het vertrouwen erin heeft dat hij het theorie examen auto inderdaad eerder mag doen. En dan gaat het mis.

Theorie examen afgezegd

Vaak krijgen de kandidaten een paar dagen voor het afleggen van het theorie examen auto een belletje met daarin slecht nieuws. Het theorie examen auto is door omstandigheden afgezegd en er moet een nieuwe boeking voor maanden later worden gemaakt. Dat terwijl de bedrijven juist extra geld hadden gevraagd om een eerdere boeking mogelijk te maken. Het boeken via MijnCBR van een examen kost ongeveer 37 euro, maar bij een malafide bedrijf kunnen die kosten oplopen tussen tot de 60 en 70 euro. Je bent daardoor bijna het dubbele kwijt aan deze misleiding.

Om deze reden raadt het CBR af om andere bedrijven het theorie examen auto te laten boeken. Het is niet mogelijk om eerder aan de beurt te komen. Voor alle kandidaten geldt een reserveringstermijn van 6 tot 13 weken. Door de coronamaatregelen heeft het CBR te maken met een achterstand en het is dan ook niet mogelijk om daar zelf iets aan te doen. Wel is het mogelijk te kiezen voor een andere examenlocatie die het minder druk heeft en daardoor eerder plek heeft.

Zelf het theorie examen boeken

Het CBR raadt kandidaten dan ook actief aan om zelf het theorie theorie examen auto te boeken via MijnCBR. Mijn CBR is de klantenomgeving van het CBR. Middels deze omgeving is het mogelijk veilig en vertrouwd zelf een afspraak te maken. Bij het maken van de afspraak is het mogelijk te kiezen uit 21 verschillende examencentra in heel Nederland. Wil je snel examen doen? Kies dan voor een examencentrum die het niet druk heeft en waar je eerder aan de beurt bent. Het gevolg is wel dat je daardoor mogelijk iets langer moet reizen. Een locatiecentrum op een andere locatie dan het meest dichtbije examencentrum heeft vaak meer plekken vrij, zodat het mogelijk is om de reserveringstermijn te verkorten. Komt het toch niet goed uit? Geen probleem, want je kunt daarna het examen zelf nog vijf keer gratis verplaatsen. Je mag het examen altijd vervroegen als er een plekje vrij komt, waardoor je nog eerder aan de beurt bent. Let op: sommige bedrijven zeggen dat het mogelijk is om te ruilen met iemand anders en zo eerder aan de beurt te komen. Dit is nadrukkelijk niet mogelijk. Dat doet het CBR om misbruik te voorkomen.

Goede voorbereiding

Deze waarschuwing van het CBR is onderdeel van de serie Rijbewijstips die het instituut heeft gelanceerd om jongeren beter voor te lichten over hoe zij sneller hun theorie examen auto en praktijkexamen kunnen halen. Het slagingspercentage ligt al jaren onder de 50 procent. Slechts 45 procent van de kandidaten die voor het eerst een theorie examen heeft gedaan, slaagt ook in één keer. Voor de rest van de deelnemers geldt een herkansing. Daardoor blijven de wachttijden lang.

Het is dan ook belangrijk om een goede voorbereiding te treffen. Kies daarom voor de aanschaf van een online theorieboek voorzien van afbeeldingen en video’s. Zo snap je beter wat er bedoeld wordt. Het is ook mogelijk om een gratis theorie te oefenen. Dit examen is gebaseerd op dezelfde soort vragen als die op het echte examen gesteld worden. Op die manier is het mogelijk een beter beeld te krijgen van welke onderdelen je nog beter moet leren en oefenen. Zo is het mogelijk sneller te slagen voor het theorie examen.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: