CBR waarschuwt voor misleiding wachttijd theorie examen

Toekomstige automobilisten die hun theorie examen auto willen gaan doen, kunnen flink bedrogen uitkomen. Rijschoolhouders en het CBR krijgen steeds vaker meldingen binnen dat er websites zijn die een spoedige plek voor het theorie examen bij het CBR beloven, maar dan vervolgens de verwachting niet waar kunnen maken. Er zouden al duizenden mensen te veel hebben betaald voor een theorie examen, in ruil voor een spoedige plek.

CBR-directeur Alexander Pechtold spreekt in het NOS Radio 1-journaal van zogenaamde ‘cowboys in de branche’. Volgens hem zouden er al duizenden mensen slachtoffer zijn geworden van oneerlijke bedrijven die een vroege afspraak bij het CBR aanbieden, maar dit niet kunnen leveren. Er is veel vraag naar plekken bij het CBR, nu de wachttijd door de coronacrisis is opgelopen tot soms wel 13 weken.

Geknoei met wachttijden

Er wordt behoorlijk geknoeid met wachttijden voor het theorie examen auto. De meeste bedrijven die zo’n eerdere theorieplek aanbieden, doen dit in combinatie met een eendaagse theoriecursus. Daarbij gaat de kandidaat een dagdeel naar cursus, om vervolgens later op de dag het theorie examen auto af te leggen. Zo’n theoriecursus is allerminst een garantie voor succes en bovendien kunnen deze partijen nu ook de afspraken niet nakomen. Zo zeggen de websites dat een kandidaat binnen één of twee weken een tijdstip in kan plannen. Maar in veel gevallen is de wachttijd bij het CBR veel langer en blijft de kandidaat met lege handen achter.

Vlak voordat de datum nadert, stuurt de cursusleider dan een e-mail dat het theorie examen auto toch niet door kan gaan, omdat het erg druk is bij het CBR. Met name jongeren trappen in dit bedrog, zeggen rijschoolhouders.

Wachttijden vallen langer uit door coronacrisis

De wachttijden voor een theorie examen auto zijn bij het CBR behoorlijk opgelopen. Het CBR was negen weken dicht als gevolg van de coronacrisis. Daardoor liep het CBR een achterstand van 300.000 theorie- en praktijkexamens op. Deze examens worden nu eerst ingehaald, terwijl er ook nog eens minder mensen op een examenlocatie welkom zijn. Er worden namelijk stoelen leeg gehouden om anderhalve meter afstand te kunnen waarborgen.

Daardoor loopt de wachttijd voor het theorie examen nu al snel op tussen de 9 en de 13 weken, zo zei Jos van Zuylen van de Vereniging Rijschool Belang (VRB) tegen BNR. Met name jongeren worden met lange wachttijden geconfronteerd en gaan dan zelf op zoek naar andere mogelijkheden. Zelfs als zij gewaarschuwd worden, schrijven ze zich alsnog in. Er blijkt dan later niemand aanwezig en niemand bereikbaar. Er volgt dan een breed scala aan smoesjes waarom het theorie examen niet door kan gaan.

Reserveringstermijnen zijn lucratieve business

Het CBR deed steekproeven op de dagen die online werden aangeboden. In werkelijkheid bleek dat de afspraken die bij deze malafide partijen nog openstonden, in de praktijk al lang waren ingeboekt in het systeem van het CBR. De afspraak zou dus hoe dan ook niet kunnen plaatsvinden. Bovendien verkoopt het CBR nooit data aan derde partijen. Alleen rijschoolleerlingen en rijschoolhouders kunnen een kandidaat op naam inschrijven.

De reserveringstermijnen zijn een lucratieve business. Zo betaalt een kandidaat voor een theorie examen al snel 55 euro om een reservering te krijgen, terwijl die kosten bij het CBR zelf op 35 euro liggen. Dat is de eerste alarmbel, stelt directeur van het CBR, Alexander Pechtold. Vervolgens wijzen de malafide partijen dan naar het CBR, maar die zijn niet verantwoordelijk voor de opleiding.

Het is dan ook belangrijk om alvorens een theorie examen te boeken eerst goed onderzoek te doen. Wanneer de prijzen veel hoger liggen dan bij het normale theorie examen, is dit al een alarmbel. Maar ook theorie examens die goedkoper zijn dan bij het CBR zijn te mooi om waard te zijn. De aanbieders weten dat ze de verplichting niet na kunnen komen en daarom is er sprake van misleiding, zo zeggen de brancheorganisaties.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: