CBR waarschuwt voor malafide websites gezondheidsverklaring

Als je rijexamen bij het CBR wil doen, moet je daarvoor eerst een gezondheidsverklaring invullen. Zo’n gezondheidsverklaring kost geld en daarom hebben criminelen het gemunt op de kandidaten van het CBR. Inmiddels zijn er verschillende misleidende websites in de lucht die adverteren met het aanvragen van een gezondheidsverklaring. Na de betaling wordt de kandidaat doorgestuurd naar de website van het CBR, maar krijgt de kandidaat geen gezondheidsverklaring toegestuurd. De kandidaat moet dan na betaling aan de malafide handelaar nog een keer betalen aan het CBR. Daarvoor waarschuwt het Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) op de eigen website.

Klachten gezondheidsverklaring

Het examencentrum heeft inmiddels meerdere klachten van kandidaten ontvangen die dachten dat zij de gezondheidsverklaring bij het CBR zelf hadden aangevraagd. Na betaling bleek het achteraf om een malafide website te gaan. In veel gevallen gaat het om nepsites met het uiterlijk van de officiële website van het CBR. Klanten denken daarom dat ze een gezondheidsverklaring aanvragen bij het CBR, maar dat is niet het geval.

Bij het aanvragen van de gezondheidsverklaring moet een bedrag betaald worden. Dat geldt ook voor het aanvragen bij de officiële website. Maar kandidaten hebben vaak niet door dat het hier gaat om een malafide website. Na betaling wordt de kandidaat doorgelinkt naar de officiële website van het CBR. Daardoor betalen klanten uiteindelijk twee keer het bedrag; één keer aan de nepsite en één keer aan het CBR zelf. Kandidaten voor het examen auto worden daarom aangeraden om rechtstreeks naar de website van het CBR te surfen. Voor het doen van een theorie examen auto is geen gezondheidsverklaring nodig.

CBR onderneemt actie

De nepsites kwamen aan het licht nadat meerdere kandidaten erover klaagden bij het CBR. Inmiddels heeft het CBR aangekondigd actie te ondernemen tegen de nepsites. De eigenaar of de eigenaren van de websites ontvangen binnenkort een sommatie om de website offline te halen en deze ook offline te houden. Het is strafbaar om kandidaten te misleiden en de website van het CBR na te maken. Ook het voordoen als het CBR is strafbaar. Het gaat hier om bewuste oplichting en misleiding. Om deze reden zullen de websites binnenkort al offline worden gehaald.

Moet ik betalen voor een gezondheidsverklaring?

Een gezondheidsverklaring is niet gratis. Voor iedereen die een rijexamen bij het CBR wil gaan doen, is het verplicht om eerst een gezondheidsverklaring in te vullen. Dat geldt ook als het rijbewijs verloopt op of na de 75ste verjaardag. Wie dan wil verlengen, moet zo’n gezondheidsverklaring invullen. Ook mensen die een rijbewijs hebben met een beperkte geldigheid vanwege een medische situatie of kandidaten die een groot rijbewijs willen verlengen moeten een gezondheidsverklaring aanvragen.

Ten slotte geldt dat ook als de medische situatie is veranderd en er twijfel is ontstaan over de rijgeschiktheid. Het aanvragen van een gezondheidsverklaring is niet gratis. Daarvoor wordt door het CBR een vergoeding berekend. Dat is dit jaar 41,50 euro. Ook de nepsites vragen dit bedrag, waardoor kandidaten vaak niet door hebben dat het gaat om een nep website. Na betaling stuurt de nepsite de kandidaat door naar de officiële website van het CBR. Daardoor lijkt het of de betaling mislukt is en er nog een keer betaald moet worden. Daarom is het verstandig om de gezondheidsverklaring rechtstreeks aan te vragen via het klantenportaal van het CBR zelf, dat MijnCBR heet.

Gezondheidsverklaring aanvragen

Het is nodig om in een aantal gevallen een gezondheidsverklaring aan te vragen. Dat geldt nog niet als je theorie examen auto wilt doen. Iedereen die een theorie examen af wil leggen, hoeft geen gezondheidsverklaring in te vullen. Dat gebeurt pas als men het rijexamen wil gaan doen om het rijbewijs te behalen. Met andere woorden: als de kandidaat af gaat rijden. Het is in veel gevallen verplicht om een gezondheidsverklaring aan te vragen. Het aanvragen van zo’n verklaring kost geld.

De beste manier om een gezondheidsverklaring aan te vragen is door het portaal van het CBR te gebruiken. Ga daarvoor naar de website van het CBR en klik op MijnCBR. Dit is hetzelfde portaal als waar je een theorie examen auto hebt aangevraagd. Door de aanvraag via het CBR zelf te laten verlopen, weet je zeker dat je op de juiste website zit en niet dubbel betaalt aan een nepsite.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: