Rijinstructeurs weer aan de slag, CBR weer open

Rijinstructeurs zijn weer aan het werk en ook het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) is weer geopend. De rijinstructeurs en examinatoren moeten zich houden aan de richtlijnen van het RIVM. De heropening van het CBR zorgde er direct voor dat de website van het CBR overbelast raakte.

CBR open, website meteen overbelast

Het CBR is weer open en examens zullen weer worden afgenomen. Nu contactberoepen weer zijn toegestaan, mogen de examinatoren van het CBR weer op pad en kunnen ook kan het theorie examen auto, het theorie examen motor en het theorie examen bromfiets weer worden afgenomen.

Met de heropening van het CBR kreeg de organisatie met overbelasting te maken. Veel leerlingen bezochten de website om een afspraak te kunnen maken. Daarom moest het CBR de functie eerst uitschakelen. De website was slecht bereikbaar. Wie wel op de site terechtkwam, kreeg een melding dat er een storing gaande is.

Vanaf woensdag weer examens

Vanaf woensdag 13 mei neemt het CBR weer examens af. Dat begint eerst met de theorie-examens. Vanaf maandag 18 mei worden ook de praktijkexamens weer afgenomen.

Dat betekent dat het ook weer mogelijk is een theorie examen te reserveren via MijnCBR. Leerlingen die al een afspraak hadden voor de uitbraak van het coronavirus, krijgen voorrang op de aanvragen. Het is dus weer volop tijd om te oefenen.

Theorie-examen leren

Theorie-examen oefenen

Kamervragen rond vertraging

In maart werden er al Kamervragen gesteld over de gevolgen van het coronavirus voor het CBR. Wie het rijbewijs moest verlengen of een medische keuring moest ondergaan, kreeg te maken met vertragingen. De instantie waarschuwde eerder al voor mogelijke vertragingen in de medische keuringen.

Inmiddels zijn er daadwerkelijk vertragingen bij het verlengen van rijbewijzen en het uitvoeren van medische keuringen. Het CBR hoopt eind dit jaar de grote achterstanden weg te hebben gewerkt. Dat meldde directeur Alexander Pechtold tegen de Telegraaf.

Voorwaarden CBR

De instructeurs en examinatoren houden zich aan de regels van het RIVM. Dat betekent dat ze anderhalf meter afstand moeten houden en er eerst een gezondheidscheck plaatsvindt door middel van een vraaggesprek. Ook werkt de rijschoolsector uitsluitend op afspraak. Mondkapjes zijn niet verplicht.

De branchevereniging voor rijinstructeurs heeft een veiligheidsprotocol ontwikkeld voor de herstart. Daarin staat onder meer dat er gevraagd wordt naar de gezondheid van de leerlingen en de mensen in hun omgeving. Voordat iedere les begint, zullen de instructeurs dezelfde vragen stellen. Pas als vaststaat dat er geen risico is, zal de les beginnen.

Tijdens de lessen blijven de airco en luchtventilatie zoveel mogelijk uit. Ook moeten de ramen dicht blijven, om luchtcirculatie tegen te gaan. Voor elke les wordt het voertuig gedesinfecteerd en gelucht. Een instructeur en een leerling mag zelf besluiten een eenvoudig mondkapje te dragen, evenals handschoenen. Wel moeten leerlingen voor eigen beschermingsmaterialen zorgen.

Rijles na de coronamaatregelen

De rijlessen zullen niet meer hetzelfde zijn als voorheen. Sommige rijscholen nemen zelf maatregelen en werken aan een ‘corona-proof lesauto’. Dat houdt in dat de instructeur achter een scherm van plexiglas of folie zit. Alles wat de leerling aanraakt tijdens de les, wordt volledig gedesinfecteerd: het stuur, de pook, de handrem, de deurgrepen, knopjes en hendeltjes.

Sommige rijscholen besluiten mondkapjes en handschoenen toch verplicht te stellen. Niet alleen de instructeurs moeten deze dragen, maar ook de leerlingen. Het behoort tot de vaste uitrusting van de lesauto. Deze regels zijn niet opgelegd door de overheid of de branchevereniging, maar komen uit initiatief van rijscholen zelf.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: