Theorie examens en corona: de vijf meest gestelde vragen

Alle examens die het CBR op de planning had, zijn tot 28 april uitgesteld in verband met het coronavirus. Deze datum komt overeen met de datum van het kabinet. De maatregelen worden mogelijk ook na 28 april verlengd. Om die reden is het nog niet helemaal duidelijk wanneer het weer mogelijk is om examens bij het CBR af te leggen.

Vijf vragen over theorie examens en corona

Het sluiten van examencentra en annuleren van afspraken heeft gevolgen voor het theorie examen auto. We hebben de vijf meest gestelde vragen op een rijtje gezet.

Waarom is het CBR gestopt met examens afnemen?

Het theorie examen auto en andere examens zijn momenteel door het Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) geannuleerd. Dat heeft ermee te maken dat deskundigen aanraden zo weinig mogelijk sociale contacten te hebben. Door de examens tijdelijk te annuleren, hoopt het CBR de verdere verspreiding van het coronavirus te kunnen vermijden.

Het CBR heeft de beslissing ook genomen op basis van ervaringen in het buitenland. Andere instanties in het buitenland vergelijkbaar met het CBR nemen dezelfde maatregelen. Het uitstellen van de theorie- en praktijkexamens gaat in ieder geval tot 28 april duren.

Ik heb een theoriecertificaat. Wat als die verloopt?

Als je een theoriecertificaat hebt, hoef je je geen zorgen te maken. Je mag straks met een verlopen theoriecertificaat examen gaan doen. Het CBR overlegt nog me de verschillende partijen hoe lang het theoriecertificaat geldig zal blijven in verband met de coronacrisis. Mogelijk kun je tot 4 weken nadat het CBR weer examens af gaat nemen zonder problemen examen afleggen.

Ik heb een afspraak van voor 28 april. Wat nu?

Als je een afspraak hebt van voor 28 april, is deze door het CBR geannuleerd. Mensen die nu een geannuleerde afspraak hebben, worden op een wachtlijst geplaatst. Wanneer het CBR weer examens af gaat nemen, krijgen deze kandidaten voorrang op de rest van de afvragen. Je krijgt later dus nog bericht over wanneer je weer theorie examen kunt gaan doen. Is dit niet het geval? Dan raden we je aan op een later moment even contact op te nemen met het CBR.

Kan ik alvast een nieuwe afspraak maken?

Een geannuleerde afspraak is nooit prettig, maar je kunt momenteel nog geen nieuwe afspraak maken. Dit om een run op examens na 28 april te voorkomen. Je kunt dus geen nieuw examen meer reserveren of bestaande examens verplaatsen. Dat geldt voor zowel examens, toetsen als rijtesten. Wanneer de maatregelen weer versoepeld worden, gaat het CBR meer duidelijkheid bieden.

Mijn rijbewijs is verlopen. Mag ik nog rijden, omdat ik nu niet gekeurd kan worden?

Soms hebben mensen al een rijbewijs, maar moeten zij fysiek gekeurd worden om te bepalen of de bestuurder nog wel de weg op kan. Deze keuringen lopen via het CBR. Artsen en specialisten kunnen momenteel niet keuren in verband met het coronavirus. Het CBR heeft een medische rapport nodig om te kunnen beslissen of het rijbewijs wordt verlengd of niet.

Je mag niet rijden met een verlopen rijbewijs. Als je dat toch doet, is de kans groot dat je een bekeuring krijgt van de politie. Bovendien rijd je dan onverzekerd. Als je rijbewijs is verlopen, mag je niet meer de weg op. Heb je geen keuring nodig en wil je gewoon je rijbewijs verlengen? Dit loopt via de gemeente. De dienstverlening van de gemeentes zijn wel gewijzigd, dus raden we aan op de website van de gemeente te kijken.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Ten slotte: je kunt je tijdens de coronacrisis wel alvast voorbereiden op het moment dat je weer een theorie examen af kan leggen bij het CBR. Dat kan door theorie examen auto te leren aan de hand van het online theorieboek. Bovendien kun je ook gratis theorie examen oefenen. De examens zijn gebaseerd op het theorie examen van het CBR.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: