Niet alle kandidaten halen theorie examen in, CBR geeft plekken vrij

Het CBR gaat de extra gereserveerde plekken om het theorie examen in te halen, vrijgeven. De plekken waren eigenlijk bedoeld voor kandidaten die een theorie examen moeten inhalen, omdat deze werd afgezegd als gevolg van de coronamaatregelen en de bijhorende lockdown. Kandidaten zouden zelf kunnen kiezen wanneer ze hun examen alsnog af zouden leggen. Zo mogen ze hun examen vervroegen of uitstellen. Toch blijkt nu dat lang niet alle kandidaten gebruikmaken van die mogelijkheden. Daardoor blijft er capaciteit over. Het CBR heeft nu besloten om die extra capaciteit vrij te geven voor alle kandidaten. Ook als je als nieuwe kandidaat een examen wil boeken, mag je deze capaciteit gebruiken.

Kandidaten halen examen niet in

De afgelopen tijd hebben we al veel berichten geschreven over de theorie examens. De laatste tijd werden die steeds uitgesteld of geannuleerd, want door de lockdown en de coronamaatregelen was het niet mogelijk om de examens af te nemen. In mei werden er meer versoepelingen aangekondigd en konden de examens weer worden afgenomen. In totaal keek het CBR door de maatregelen tegen een achterstand van 600.000 examens aan. Daarvan was een groot deel het theorie examen auto. Het CBR heeft daarom ook in de avonden en in het weekend examens afgenomen. Daarnaast worden er meer medewerkers ingezet.

Door de maatregelen die het CBR nam, kwam er meer capaciteit kwijt zodat kandidaten wie hun examen niet meer doorging alsnog snel konden worden geholpen. De openingstijden werden verruimd en er werden meer examinatoren aangenomen. Maar inmiddels is duidelijk dat 92 procent van de kandidaten een nieuw examen heeft geboekt. Die kandidaten zijn nu als eerste aan de beurt. Mensen die ook examen willen doen moeten daardoor langer wachten. Nu blijkt dat bijna tien procent van alle kandidaten het examen toch niet inhaalt.

Vrijgekomen capaciteit

Kandidaten waarbij hun inhaalexamen al is ingepland, krijgen extra rechten. Zo mogen ze bijvoorbeeld het examen vervroegen of uitstellen. Dit mag tot maximaal vijf keer. Normaal gesproken mag de kandidaat het examen alleen vervroegen. Dit is dan eenmalig. Maar nu blijkt dat niet alle kandidaten waarbij hun examen niet doorging de beschikbare plekken voor de inhaalexamens ook echt gebruikt. Daardoor is er plots meer capaciteit vrijgekomen. Het is volgens het CBR zonde om gezien de wachttijden die capaciteit niet in te zetten. Daarom heeft het instituut besloten dat ook nieuwe kandidaten deze capaciteit mogen gaan gebruiken.

De beschikbare plekken zijn al sinds 20 mei voor iedereen opengesteld. Ook nieuwe kandidaten kunnen daardoor sneller aan de beurt komen. Het maakt dus niet uit of het hier gaat om een nieuw examen of om een herexamen. Daardoor kunnen kandidaten toch eerder examen doen dan gedacht.

Theorie examen voorbereiden

Dat betekent niet dat kandidaten nu zonder voorbereiding een theorie examen auto kunnen afleggen. Het is handig om van tevoren een goede voorbereiding te treffen. Daarmee wordt bedoeld dat de kandidaat eerst een online theorieboek aanschaft. Inmiddels is duidelijk dat een online theorieboek meer kans geeft om te slagen dan wanneer je een oud theorieboek gebruikt. Een online theorieboek heeft namelijk foto’s en video’s, waardoor het mogelijk is om de stof veel beter te begrijpen. Bij het online theorieboek krijg je ook toegang tot een gratis oefenexamen.

Eventueel is het mogelijk nog meerdere oefenexamens bij te kopen. Op die manier kun je van tevoren toetsen wat je al weet en aan welke kennis je nog moet werken. Alle oefenexamens zijn afgestemd op de laatste methodes van het CBR. Zo weet je welke vragen je ongeveer kunt verwachten. Daarna krijg je meteen de uitslag of je geslaagd of gezakt zou zijn.

MijnCBR: theorie examen boeken

Eigenlijk moesten kandidaten tot augustus wachten om een theorie examen auto te kunnen boeken. Dat is nu niet meer nodig. Inmiddels is het ook mogelijk om gebruik te maken van de vrijgekomen capaciteit. Een theorie examen auto kun je – als er plek is – boeken via MijnCBR. Dit is een stuk goedkoper dan laten boeken door je rijschool. Soms betaal je dan wel tot het dubbele. Mogelijk kun je dan dus al voor augustus terecht.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: