CBR: ‘Inhaalexamens na de lockdown nu al te boeken’

Kandidaten wiens theorie examen geschrapt is vanwege de harde lockdown in Nederland, kunnen nu al een nieuwe afspraak maken. Vanaf 18 december 2020 is het al weer mogelijk om een reservering te maken voor alle examens, zoals een theorie examen auto of een praktijkexamen. Ook is het weer mogelijk afspraken te maken voor tussentijdse toetsen, beroepsexamens en rijtesten. Kandidaten wiens afspraak is geschrapt, krijgen speciale voorrang. Het CBR stelt tussen de periode van 20 januari en 31 maat speciale plekken beschikbaar om zo de gemiste examens in te halen.

Theorie examen en lockdown

In december 2020 belandde Nederland in een strenge lockdown vanwege het oplopende aantal besmettingen met het coronavirus. Daarop moesten ruim 120.000 theorie examens worden afgezegd. Het CBR beloofde om snel meer duidelijkheid te geven en dat kandidaten wiens examen werd geannuleerd voorrang zouden krijgen op nieuwe kandidaten. Het Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) bevestigt nu via een bericht in het reserveringssysteem TOP dat kandidaten die al een examen hadden geboekt voorrang krijgen op nieuwe kandidaten.

Een examen dat is afgezegd vanwege de lockdown is na de oorspronkelijke datum opnieuw te boeken. Wie dus een theorie examen op 11 januari 2021 had, kan op 12 januari weer een nieuwe afspraak maken. Op die manier hoopt het CBR een run op theorie examens te voorkomen. Nieuwe examens kunnen ook alvast geboekt worden, maar de examendatum zal dan zeker niet voor 1 april zijn. Voor de theorie examens B, A en AM zijn er vanaf 1 april weer plekken beschikbaar. Examens die al gekocht zijn door rijscholen met een afnamedatum van 20 januari 2021 tot 31 maart 2021 gaan wel door.

Theorie examen geannuleerd: geld terug

In sommige gevallen gaat het theorie examen vanwege de lockdown niet door. Het CBR zegt de afspraak dan af. Alle examens die tussen 15 december 2020 en 19 januari 2021 zouden plaatsvinden, zijn inmiddels geannuleerd door het CBR. Daarvoor is er vaak wel al een betaling geweest. Daarom geeft het CBR geld terug als het examen toch niet doorgaat. Op die manier is het mogelijk kosteloos een nieuwe afspraak te maken.

Wanneer het examen uit 2020 opnieuw wordt gereserveerd, moet daarvoor de vergoeding voor 2021 betaald worden. Daardoor is de kandidaat uiteindelijk een paar euro duurder uit. Toch belooft het CBR dat de kandidaat niets extra hoeft te betalen, want het verschil kan later weer worden terugbetaald. Rijopleiders die een examen gereserveerd hadden voor 20 tot en met 31 januari kunnen het examen niet annuleren met terugbetaling van het examengeld. Dat komt doordat de lockdown na 19 januari opnieuw wordt geëvalueerd.

Houd rekening met drukte

Het is raadzaam om alvast een afspraak te maken zodra dat weer kan via MijnCBR. Wanneer je theorie examen op 11 januari 2021 plaatsvindt, kun je een dag later al een afspraak maken. Bij de eerste lockdown werd al duidelijk dat er een run had plaatsgevonden op de nieuwe examentijden. Daardoor werd het systeem van het CBR overspoeld met nieuwe aanvragen en ging deze plat. Daarom is het heraanvragen van een theorie examen nu alleen een dag na oorspronkelijke examendatum mogelijk. Op die manier wil het CBR voorkomen dat er opnieuw een run op examens ontstaat. Doordat de geboekte examens nog moet worden ingehaald, verwacht het CBR grote drukte en langere wachttijden voor nieuwe kandidaten.

Theorie examen oefenen

Nu het theorie examen auto oefenen of op een later moment wordt ingehaald, is het slim om de tijd ertussen nuttig te gebruiken. Neem bijvoorbeeld nog een keer de stof van het het online theorieboek door en leer de theorie alvast. Daarnaast is het mogelijk een gratis oefenexamen auto theorie te maken. De examens lijken sterk op de methode waarop het CBR ook het examen afneemt, zodat je je alvast goed kan voorbereiden.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: