Theorie examen auto door corona langer geldig

Na het behalen van het theorie examen auto is het de bedoeling binnen anderhalf jaar na het behalen van het positieve resultaat het praktijkexamen af te leggen. Dit betekent dat de kandidaat anderhalf jaar de tijd heeft om af te rijden en een rijbewijs te behalen. Sinds mei is het coronavirus in het land, waardoor het CBR een tijd lang geen praktijkexamens heeft af kunnen nemen. Om die reden heeft verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen besloten om de geldigheid van het theorie examen auto te verlengen.

Geldigheidsduur theorie examen

Standaard ligt de geldigheidsduur van een theorie examen op anderhalf jaar na het behalen van het positieve resultaat. Maar kandidaten konden tussen 16 maart en 1 juni geen praktijkexamen afleggen. Het coronavirus gooide roet in het eten en om die reden ging het CBR acht weken lang op slot. Inmiddels heeft het opleidigsinstituut verschillende maatregelen genomen om de examens weer door te laten gaan.

Kandidaten kijken tegen een behoorlijke wachttijd aan. Er zijn meer dan 200.000 praktijkexamens en 170.000 theorie examens die de komende tijd nog moeten worden afgenomen. Het CBR heeft voor het afnemen van het praktijkexamen auto verschillende maatregelen genomen. Zo is het verplicht om een mondkapje te dragen wanneer het examen wordt afgenomen.

De uitslagen van het theorie examen zijn altijd anderhalf jaar geldig, waardoor een aantal kandidaten voor het praktijkexamen in de knel kwamen. Zij keken aan tegen een verstreken geldigheidsduur en zouden in theorie het examen opnieuw af moeten leggen. Omdat de kandidaten onevenredig gedupeerd zouden worden, heeft verkeersminister Van Nieuwenhuizen besloten dat de geldigheidsduur van het theorie examen wordt verlengd. Alle theorie examens waarvan de geldigheidsduur verstreken is tussen 16 maart en 1 juni 2020, blijven nu geldig tot 1 december 2020. Dat geldt niet alleen voor het theorie examen auto, maar ook voor de bromfiets en het praktijkexamen voertuigbeheersing.

Theorie examen auto leren

De langere geldigheidsduur geldt alleen voor kandidaten die het theorie examen auto al met succes hebben afgelegd. Wie nog theorie examen auto moet afleggen, doet er goed aan om alvast te beginnen met leren voor het theorie examen. Dit kan het best online door gebruik te maken van het online theorieboek. We raden het gebruik van ouderwetse boeken af, omdat de informatie vaak verouderd is en het lastig is om de stof te volgen. Het online theorieboek is altijd geactualiseerd volgens de laatste methodes van het CBR. Bovendien is het mogelijk foto’s en video’s in te zien, waardoor het duidelijker wordt wat er met de stof bedoeld wordt. Naast het theorieboek is het ook mogelijk een pakket aan oefenexamens af te nemen. Zo kan de stof geoefend blijven terwijl de kandidaat wacht totdat hij het examen af mag leggen.

Theorie examen auto oefenen

Want tijdens het wachten is het belangrijk om goed te oefenen. Dit kan allereerst door gratis theorie examen auto te oefenen. Hierbij worden ongeveer dezelfde vragen gesteld als de vragen op het echte examen. Verder is het mogelijk indien nodig nog een pakket aan oefen theorie examens af te nemen. De examens lijken sterk op de invulling van het CBR, waardoor de kandidaat beter weet wat hij kan verwachten op het echte examen. Na het einde van het oefenexamen volgt dan het resultaat; geslaagd of gezakt. Het is mogelijk om de fouten in te zien, zodat duidelijk wordt waar nog aan gewerkt moet worden.

Lange wachttijden bij het CBR

Klaar met oefenen? Dan is het tijd om een theorie examen bij het CBR te reserveren. Dit kan gemakkelijk via MijnCBR. Helaas zijn er momenteel door het coronavirus grote achterstanden waardoor men al snel tegen wachttijden van twee maanden aankijkt.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: