Datalek bij het CBR

Het CBR deed in augustus 2019 een bijzondere melding op de eigen website. Het Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen meldt een datalek in het systeem. Het systeem dat TOP heet, biedt de mogelijkheid om rijscholen aan namen voor een examen te koppelen. In het systeem ging iets mis, waardoor de verkeerde namen aan het verkeerde examen werden gekoppeld.

Door de fout was het korte tijd mogelijk om examen te doen onder de naam van een ander. Het datalek had grote gevolgen, want een aantal examens kon eind juli niet doorgaan. Daarnaast heeft het CBR een melding gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Het CBR is dat wettelijk verplicht.

Zorgvuldig examens reserveren via TOP

Het CBR heeft alle rijscholen verzocht om zorgvuldig reserveringen voor examens te maken in het TOP-systeem. Op die manier moeten nieuwe datalekken voorkomen worden. TOP is het systeem waarmee rijscholen hun kandidaten kunnen inboeken voor onder meer het theorie examen auto, toetsen en praktijkexamens. In een toelichting heeft het CBR laten weten dat het een uitzonderlijke situatie is, maar dat het kan voorkomen dat men een andere kandidaat in het systeem kan selecteren door een verkeerde geboortedatum in te vullen.

Volgens het CBR zijn er maar enkele meldingen van het datalek geweest. Dat terwijl het CBR op dat moment zo’n 800.000 theorie examens in het systeem had staan. Volgens het CBR kan de situatie soms nog voorkomen, daarom vraagt het CBR iedereen die gebruikmaakt van het systeem zorgvuldig met het probleem om te gaan.

Datalek is mogelijk door probleem met zoekfunctie

Het datalek is mogelijk doordat er problemen zijn met de zoekfunctie in het TOP-systeem. Binnen dat systeem is het mogelijk om snel een kandidaat te zoeken aan de hand van het kandidaatsnummer, geboortedatum of op basis van voornaam en achternaam en geboortedatum. Daardoor is het mogelijk de verkeerde kandidaat te kiezen. Bijvoorbeeld wanneer een kandidaat met een veel voorkomende voornaam en achternaam dezelfde geboortedatum heeft als iemand anders.

Er is al sprake van een datalek wanneer persoonsgegevens inzichtelijk zijn voor mensen die daar eigenlijk geen toegang tot zouden moeten hebben. In het geval van het CBR kunnen de gegevens van een andere persoon bij een verkeerde kandidaat terechtkomen. Daarvoor moet de kandidaat dan wel eerst examen doen. Sinds vorig jaar is de AVG-wet van kracht, waardoor het CBR verplicht is dergelijke lekken te melden.

Daarop heeft het CBR een melding gedaan bij de Nederlandse toezichthouder, de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In dat geval kan de instantie en boete opleggen maximaal 10 miljoen euro. Al binnen 72 uur na ontdekking van het datalek moeten betrokken partijen het lek gemeld hebben.

Het CBR neemt maatregelen

Het CBR gaat nu maatregelen nemen om te voorkomen dat er nog meer gegevens in handen vallen van verkeerde kandidaten. Een van die maatregelen is dat er een melding verschijnt aan opleiders om zorgvuldig en nauwkeurig de juiste kandidaat te selecteren. Pas eind september zal het CBR het probleem helemaal verholpen hebben. Dan neemt het CBR ook de geboorteplaats als zoekcriterium op, waardoor er geen fouten meer gemaakt zouden moeten kunnen worden.

Zelf een theorie examen auto plannen via Mijn CBR

Het is overigens niet nodig om als theorie examen kandidaat het examen te laten reserveren door de opleider. Het is in de regel vaak zelfs goedkoper om zelf een theorie examen auto te reserveren. Zelf reserveren via het portaal van het CBR, dat Mijn CBR heet, kost ongeveer 35 euro. Dat terwijl opleiders vaak een hoger bedrag vragen bij wijze van administratiekosten. Bij het particulierensysteem van Mijn CBR kunnen er bovendien geen fouten gemaakt worden, omdat het in dit systeem niet mogelijk is om kandidaten te zoeken. De kandidaat moet zelf de juiste gegevens invullen.

We raden daarom aan om geen gebruik te maken van het inschrijven op een theorie examen auto middels een opleider, maar dit zelf te doen. Dit is eenvoudiger en bespaart bovendien fors op de kosten.

Eerst theorie examen auto oefenen

Alvorens in te schrijven voor het theorie examen auto, is het noodzakelijk eerst het theorie examen auto te oefenen. Het slagingspercentage ligt al jaren rond de 50 procent. Dat komt doordat kandidaten vaak te licht over het examen denken. Het is daarom mogelijk eerst wat gratis theorie examens te maken, alvorens een aanmelding te doen.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: