Theorie auto gehaald? Denk vooruit, er zijn lange wachttijden

Als je je theorie examen auto hebt gehaald en van plan bent om je rijbewijs snel te halen, kun je het best ver vooruit plannen. Uit de laatste cijfers van het CBR blijkt dat je nog steeds lang moet wachten om het praktijkexamen auto af te kunnen leggen. Hoewel de wachttijd gemiddeld nu op 16,5 weken ligt, kan het bij sommige examencentra tot wel 25 weken duren totdat je je praktijkexamen mag doen. Dat betekent dat je vrij snel aan de beurt bent om het theorie examen auto te doen, maar dat je vervolgens lang moet wachten totdat je ook mag afrijden.

Theorie examen auto kent korte wachttijd, maar het praktijkexamen niet

Bij het succesvol afronden van het theorie theorie examen auto dien je nog een praktijkexamen auto af te leggen totdat je je rijbewijs hebt gehaald. Als je geslaagd bent voor het theorie examen, is deze uitslag anderhalf jaar geldig totdat deze vervalt. Dat betekent dat je ruim voor het vervallen van de uitslag al aan de beurt bent voor het praktijkexamen. Maar het kan vervelend zijn om zo lang te moeten wachten. Bovendien is er een kans dat als je langere tijd geen praktijklessen meer krijgt, de kennis ook wegzakt. Je moet immers blijven oefenen. Om deze reden doe je er goed aan alvast vooruit te denken. Dat kan op verschillende manieren.

CBR heeft last van vertragingen

Het CBR heeft al jaren allerlei problemen als het gaat om de planning van examens. Het is dus zeker niets nieuws dat je lang moet wachten op je praktijkexamen. Maar de coronapandemie heeft ervoor gezorgd dat het CBR nog langere wachttijden kende. Dat heeft ook invloed op je theorie examen auto. Het is namelijk verstandig om je theorie examen vlak voor het praktijkexamen te doen. Je kunt dan in de tussentijd alvast wat rijlessen volgen, zodat je bezig blijft met de stof en genoeg oefent. Vorig jaar moest je gemiddeld zelfs meer dan 22 weken wachten totdat je eindelijk het praktijkexamen af kon leggen. De wachttijd ligt nu op gemiddeld bijna 17 weken. Dat lijkt kort, maar in de praktijk duurt het dus bijna vier maanden van je theorie examen totdat je het praktijkexamen af mag leggen.

In de grote steden kunnen de wachttijden zelfs nog verder oplopen tot bijna 4,5 maand. Het is daarom belangrijk dat je van tevoren een goede planning maakt met het theorie examen auto en het praktijkexamen. Als je in Meppel of Terneuzen af gaat rijden, ben je wel zo aan de beurt.

Wat kun je er zelf aan doen?

Het CBR heeft allerlei maatregelen genomen om de wachttijden terug te drinken. Bijvoorbeeld door examinatoren later met pensioen te laten gaan en door nieuwe mensen aan te nemen en op te leiden. Op dit moment zijn er 82 nieuwe examinatoren bijgekomen en zijn er ook nog 52 mensen in opleiding. Maar je kunt als kandidaat voor het rijbewijs ook zelf iets doen om ervoor te zorgen dat je beter uitkomt.

Zo zijn er veel kandidaten die meteen met rijlessen beginnen terwijl ze het theorie examen auto nog niet hebben afgelegd. Het is verstandig om eerst alle tijd die je hebt te besteden aan het leren van het theorie examen auto. Dat kan door een online theorieboek aan te schaffen. In dit boek vind je foto’s, video’s en tekst. Doordat het boek interactief is, kun je de stof gemakkelijker begrijpen. Als je bijna het theorie examen auto gaat doen, kun je alvast starten met je eerste rijlessen. Zo heb je je theorie al op zak en kun je vervolgens je volledig concentreren op de lessen. Op die manier heb je minder lessen nodig en kun je dus geld besparen.

Bespreek met de rijschoolhouder hoeveel lessen je ongeveer nodig hebt en wat de verwachting is op welke datum je voldoende kennis hebt. Aangezien het toch vier maanden duurt totdat je af kunt rijden, kun je alvast een afspraak maken via MijnCBR. Tegen de tijd dat je voldoende vaardigheden hebt, kun je dan meteen door met afrijden. Op die manier heb je dus bijna vier maanden de tijd om alles van het autorijden onder de knie te krijgen en verlies je geen kostbare tijd.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: