Theorie examen auto doen? Dit examen past bij jou

Als je het theorie examen auto gaat doen, kun je kiezen uit verschillende soorten theorie examens. Op die manier wil het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) ervoor zorgen dat ook kandidaten die meer tijd nodig hebben door bijvoorbeeld faalangst of dyslexie, ook op een goede manier hun theorie examen auto kunnen halen. Daarnaast is het ook mogelijk voor kandidaten die niet goed Nederlands spreken het examen te doen. Bijvoorbeeld door het examen in het Engels af te leggen of door een tolk in te schakelen. Er zijn daarmee verschillende keuzes die je kunt bestellen.

Welk theorie examen auto past bij jou?

De meeste kandidaten die het theorie examen auto, kiezen voor het gewone examen. Maar als je een kandidaat bent die wat extra aandacht nodig heeft, kun je ook kiezen voor andere soorten theorie examens. Zo is er ook een examen in het Engels, voor alle kandidaten die de Nederlandse taal nog niet voldoende begrijpen. Zo’n examen in het Nederlands of Engels is er ook met extra tijd. Het is zelfs mogelijk om een tolk te regelen. Voor kandidaten met faalangst of autisme is er ook een individueel theorie examen auto.

Het gewone theorie examen auto

In de meeste gevallen is een aangepast auto theorie examen niet nodig. Je krijgt dan het gewone examen, waarbij je de vragen beantwoordt op een touchscreen in de examenzaal. Je moet dan met je vingers het juiste antwoord aanklikken of slepen. Dit examen duurt een half uurtje en je krijgt na afloop meteen de uitslag.

Het theorie examen auto in het Engels

Voor kandidaten die nog niet voldoende begrijpen van de Nederlandse taal, is het toch mogelijk om het theorie examen auto af te leggen. Het examen is er namelijk ook in het Engels. De opzet is precies hetzelfde, alleen worden de vragen in het Engels gesteld. In het examen staan een paar Nederlandse begrippen. In het theorie examenplan auto vind je in hoofdstuk 5 de uitleg van deze begrippen.

Theorie examen met extra tijd in het Nederlands of Engels

Heb je last van dyslexie of een andere aandoening? Dan kun je een theorie examen met extra tijd doen. In plaats van 30 minuten, krijg je dan 45 minuten de tijd om het examen af te ronden. Zo krijg je 5 minuten extra tijd bij het onderdeel ‘kennis’ en krijg je 10 minuten extra tijd bij het ‘inzicht’ onderdeel. Let op: voor het onderdeel gevaarherkenning krijg je geen extra tijd. Je hebt immers ook geen extra tijd om een beslissing te maken in gevaarlijke situaties.

Het examen doe je in de examenzaal. Je kunt de vragen eventueel ook nog laten voorlezen door de computer. Je krijgt dan oordopjes van het CBR. Je mag niet je eigen oordopjes gebruiken. De vragen voor het onderdeel gevaarherkenning worden niet voorgelezen. Voor dit examen geldt een toeslag. Als je een dyslexieverklaring hebt, kun je binnen 14 dagen na het examen de toeslag terugvragen.

Theorie examen auto met een tolk

Spreek je geen Nederlands, maar ook geen Engels? Dan kun je ook het theorie examen auto in een andere taal doen middels een tolk. Je dient zelf een tolk te regelen via HearHear (voormalig TolkenNet). Daarvoor moet je wel zelf de extra kosten betalen. Bovendien moet je 14 dagen voor het examen de tolk geregeld hebben. Je dient hiervoor wel een individueel begeleid examen te reserveren.

Individueel theorie examen auto

Heb je faalangst, autisme of andere problemen? Dan kun je een individueel begeleid theorie examen auto aanvragen. Je zit dan alleen in een ruimte, samen met een medewerker van het CBR. De medewerker leest de vragen van de onderdelen ‘kennis’ en ‘inzicht’ voor. Voor het onderdeel ‘kennis’ krijg je 5 minuten extra de tijd. Voor het onderdeel ‘inzicht’ 10 minuten extra. Voor gevaarherkenning geldt geen extra tijd en worden de vragen niet voorgelezen. Ook voor dit examen geldt dat je je van tevoren goed moet voorbereiden. Zo weet je precies of je geslaagd zou zijn voor het echte examen.

De vragen zijn verder hetzelfde als bij het gewone auto theorie examen en je moet zelf de antwoorden invullen op de computer. De medewerker kan de vragen niet vertalen. Er geldt een toeslag op dit examen. Je kunt die toeslag binnen 14 dagen terugvragen, als je bijvoorbeeld in een rolstoel zit of een hulphond meeneemt.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: