Dyslexie en het theorie-examen

Een taalachterstand of dyslexie en auto theorie-examen doen, gaan soms niet goed samen. Door het leren van je theorie-examen ben je vaak meer tijd kwijt dan iemand die geen problemen heeft met lezen of schrijven. Een tijd geleden was er kritiek op het examen, omdat het CBR door technische problemen tijdelijk geen geluid meer liet horen tijdens het examen.

Daardoor kelderden de slagingspercentages en waren leerlingen meer tijd en geld kwijt. Uiteindelijk kwam de zaak zelfs te liggen bij de Nationale Ombudsman. Even later kaartten ook verschillende politieke partijen in de Tweede Kamer het probleem aan. Het CBR erkende dat er fouten waren gemaakt bij de invoering van het nieuwe examen. Mensen met dyslexie waren aangewezen op het verlengde examen, dat ongeveer tien euro meer kostte. Die kosten konden zij uiteindelijk – met behulp van een medische verklaring- weer terugkrijgen. Inmiddels heeft het CBR opnieuw examens geïntroduceerd, waarbij het geluid zelfs voor iedereen verplicht is. Het klassikale examen bestaat niet meer, omdat er te vaak werd afgekeken. Ieder doet nu een individueel examen, met ieder andere vragen.

Theorie-examen leren

Maar voordat je examen doet, moet je uiteraard eerst je theorie-examen leren (wij hebben speciale pakketten voor iedereen die wat meer moeite heeft met leren). Als je last hebt van dyslexie, is het lezen van theorieboeken misschien niet direct iets voor jou. Maar tegenwoordig kun je ook online theorie-examen oefenen, vaak met geluid.

Zelfstudie is voor dyslecten vaak erg ingewikkeld en daarom waren ze aangewezen op individuele begeleiding. Dat is vaak een stuk duurder. De Vereniging van Leesgehandicapten heeft extra geld gestoken in de ontwikkeling van dergelijke luisterboeken. Daardoor kun je nu zonder problemen leren voor je Verkeerstheorie Rijbewijs B. Vooral bij jongeren is dyslexie een vaak voorkomend probleem.

Theorie-examen oefenen

Er is speciale voorleessoftware op het internet te vinden, waarmee je de computer iedere pagina kan laten voorlezen. Daardoor kun je gebruikmaken van het reguliere gratis theorie-examen om te oefenen. Daarnaast is er ook software beschikbaar, speciaal gefocust op het auto theorie-examen. De vragen worden dan – net als bij het examen van het CBR – voor je voorgelezen.

Dyslexie en het CBR examen maken

Zelfs met dyslexie is het mogelijk alsnog je theorie-examen te halen! Voor mensen met een stoornis of ziekte kan dit moeilijk zijn, maar het CBR heeft na alle kritiek een aantal passende maatregelen genomen. Zo kun je gebruikmaken van het individuele voorleesexamen en bovendien kun je aanspraak maken op extra tijd.

Een examen met extra tijd is speciaal bedoeld voor mensen die meer tijd nodig hebben om het auto theorie-examen te maken. Dat geldt bijvoorbeeld voor mensen met dyslexie, maar ook voor mensen die een taalachterstand hebben. Daarnaast geldt deze regel ook voor mensen die het examen maken in een andere taal. In geval van dyslexie kun je kiezen voor een individueel examen dat hardop aan je wordt voorgelezen, aan de hand van computertechnologie. Tijdens het examen hoef je dan zelf niets te lezen.

Bijzonder examen aanvragen

Als je een dergelijk bijzonder examen wilt aanvragen, heb je vaak een medische verklaring van een specialist nodig. Dat geldt bijvoorbeeld voor wie naar een psycholoog of orthopedagoog gaat. Ieder mens is verschillend, en daarom oordeelt het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) per geval of je recht hebt op extra tijd. Als je geen medische verklaring hebt, moet je verplicht eerst het reguliere examen afleggen. Als je zakt voor het examen, mag je een examen met extra tijd afleggen. Hierdoor ben je dus twee keer de kosten voor het doen van een examen kwijt. Tijd en moeite steken in het zorgen voor een medische verklaring is dus het goedkoopst.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: