Highspeed e-bikes vanaf half 2017 in theorie-examen

Vanaf 1 januari 2017 vallen de highspeed e-bikes onder de regels van de bromfiets. Een highspeed e-bike staat ook wel bekend onder de naam: speed-pedelec. Dit betekend dat je vanaf 1 januari 2017 een bromfietsrijbewijs nodig hebt om met dit voertuig in het verkeert deel te nemen. Het examen hiervoor doe je dan ook op een bromfiets omdat hiervoor dus dezelfde regels gelden.

Theorie-examen

Het CBR gaat dan ook vragen over de highspeed e-bike in het theorie-examen voor de auto, bromfiets en motor opnemen, want ook jij kan met een highspeed e-bike te maken krijgen in het verkeer. Dat betekend dus dat je niet alleen in het bromfiets theorie-examen vragen hiervoor kunt verwachten in het theorie-examen, maar ook in het auto en motor theorie-examen.

Tot en met 1 juli 2017 geldt een overgangsregeling voor de highspeed e-bike die al in gebruik zijn genomen als bromfiets. Zij moeten namelijk voorzien van een gele kentekenplaat. Hierop heeft het CBR besloten om vanaf deze datum de vragen over dit nieuwe voertuig op te nemen in het theorie-examen.

Wat is een highspeed e-bike?

Een highspeed e-bike is een elektrische fiets met ondersteuning. Deze voertuigen kunnen een snelheid van 45km per uur behalen en moeten dus vanaf 1 januari voorzien zijn van een bromfietskenteken. Daarnaast moet je een helm op en rijden op het fiets / bromfietspad. Als deze niet aanwezig is mag je op een rijbaan rijden.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: