Een theoriedagcursus, wat heb ik daar aan?

Je hoort het steeds vaker, iemand is naar een theoriedagcursus geweest en heeft, zonder te leren, binnen 1 dag zijn theorie-examen gehaald. Kan zoiets wel? En wat is het geheim van deze theoriecursussen? In deze blog proberen we je meer te vertellen over deze dagcursussen zodat je zelf kunt kiezen of een dergelijke cursus wel of niet bij je past.

Wat is een theoriedagcursus?

Dit zijn veelal examengerichte theorielessen waarna men dezelfde dag nog het CBR theorie-examen maakt. Men begint vaak vroeg in de ochtend waarna men na een lunch in de middag direct doorgaat naar het CBR. Vaak ben je tenminste een dagdeel (4 uur) bezig met de lessen. De lessen worden in groepsverband gegeven. Reken erop dat je met een groep van circa 10-40 leerlingen bent die allemaal tegelijk van dezelfde docent les krijgen. We zullen proberen kort de voor- en nadelen op een rijtje zetten voor je.

De voordelen
  • Als het meezit haal je in 1 dag je theorie-examen.
  • Men maakt gebruik van handige ezelsbruggetjes waardoor je de stof gemakkelijk onthoudt

De nadelen
  • Als je de stof niet herhaald blijft deze niet goed in je langetermijngeheugen hangen. Je wordt echter tijdens het praktijkexamen ook getoetst op je theorie!
  • De kosten zijn vrij hoog (tussen de €100 en €170 euro).
  • Er zijn maar weinig aanbieders die ook een dagcursus voor het motortheorie-examen aanbieden.

Waar moet je op letten?

Er zijn een hoop aanbieders die allemaal weer net iets anders te werk gaan. Een belangrijk verschil tussen de aanbieders is het gebruik van ezelsbruggetjes. Hoe meer ezelsbruggetjes er worden gebruikt, des te sneller je jouw theorie-examen haalt. Echter leer je dan niets over de verkeersregels! Het is dus zaak dat je vooraf weet wat voor soort les er wordt gegeven. Je wilt immers niet tijdens je praktijkexamen met een mond vol tanden staan als je alleen maar ezelsbruggetjes kent.Een theorieaanbieder zoals www.directgeslaagd.com geeft bijvoorbeeld wel theorieles en zorgt ervoor dat je de stof daadwerkelijk begrijpt. Hier vind je alle aanbieders van theoriecursussen in Nederland.

Naast het inhoudelijke gedeelte zit er ook een hoop verschil in de lesmethode en de omgang met de leerling. Niet iedere aanbieder is even netjes in zijn lesmethode, lees vooraf dus reviews en ervaringen van andere leerlingen voordat je jezelf ergens inschrijft.

Ook de prijs is een belangrijk punt van vergelijking. Een dagcursus is immers opgebouwd uit de kosten voor de cursus en de kosten voor het CBR theorie-examen. Deze kosten worden vaak niet direct in de prijs verrekend. Een goedkope cursus kan dus zomaar een paar tientjes duurder uitvallen doordat je het examen nog moet betalen.

Welke alternatieven zijn er?

Er kleven dus nogal wat haken en ogen aan een theoriedagcursus. Als je opzoek bent naar een goedkoop en goed alternatief om toch gemakkelijk je theorie-examen te behalen dan zijn er online genoeg mogelijkheden. Zo kan je een online theorieboek aanschaffen en leer je voor een paar tientjes alle verkeersregels in je eigen tempo. Hierdoor zit er geen druk achter de ketel en kan je het theorie-examen gewoon maken wanneer je het gevoel hebt dat je alles onder de knie hebt.

Daarnaast kan je dit combineren met het maken van theorie-oefenexamens. Net zoals ze bij een dagcursus doen test je zo jouw kennis en kan je alvast wennen aan hoe het theorie-examen werkt. Daarnaast krijg je hiermee heel gericht inzicht in welke fouten jij maakt zodat je deze gemakkelijk opnieuw kunt doornemen.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: