Voor het eerst theorie examen auto doen, zo gaat dat

Voor het eerst theorie examen auto doen, het is altijd een spannende opgave. Vaak vragen kandidaten zich af wat ze doen moeten als ze het examencentrum binnenkomen. Wat moeten ze meenemen en hoe moeten ze zich gedragen?

Wij hebben de hele procedure van het begin tot het einde op een rijtje gezet. Zo lees je hier hoe je je aanmeldt voor het theorie examen auto, wat je in het examencentrum kan verwachten en hoe het verder gaat.

Theorie examen auto

Ga je het theorie examen auto afleggen? Er is nogal wat veranderd in vergelijking met tien jaar geleden. Voorheen zaten alle kandidaten in een klaslokaal en kregen ze een stemkastje. Op het kastje moest men dan tegelijkertijd het juiste antwoord geven. Iedereen deed dus tegelijkertijd hetzelfde theorie examen. Dat werkte fraude in de hand, waardoor het CBR een paar jaar geleden koos voor een nieuwe manier van werken.

Ten eerste moet je theorie examen auto leren door het online theorieboek te gebruiken. Zo leer je alle stof die wordt gevraagd op het echte examen. Voordeel van het online theorieboek is dat deze interactief is. Er zijn voorbeelden met foto’s en video’s, zodat je de stof beter kan begrijpen.

Theorie examen auto aanvragen

Het aanvragen van het theorie examen auto kan eenvoudig online. Je kunt ervoor kiezen om dit te laten doen door je rijschoolhouder, maar deze rekent er vaak een paar tientjes extra voor. Dus raden wij aan dit gemakkelijk zelf te doen via het klantenportaal van het CBR, dat Mijn CBR heet. Maak daar een reservering. Vervolgens krijg je per e-mail een bevestiging. Je ziet in de e-mail het reserveringsnummer en de eisen waaraan je moet voldoen. Zo moet je in ieder geval je identiteitsbewijs meenemen en een kwartier voor het examen al aanwezig zijn in het examencentrum.

Starten met het theorie examen auto

Je gaat het theorie examen auto afleggen. Ga naar het examencentrum op de locatie die is aangegeven in de e-mail. Neem je e-mail van tevoren mee, zodat je je reserveringsnummer bij de hand hebt. Er staat een grote digitale zuil waarop je je met je reserveringsnummer aan kan melden. Vervolgens word je doorverwezen naar de kluisjes. In het kluisje leg je al je spullen die niets met het examen te maken hebben achter slot en grendel. Denk daarbij bijvoorbeeld aan je telefoon en je portemonnee.

Vervolgens neem je plaats in de wachtkamer. Zorg ervoor dat je je identiteitsbewijs en reserveringsnummer niet in het kluisje stopt. Jet wordt dan opgeroepen door een medewerker van het CBR. Tegenwoordig verschijnt het reserveringsnummer ook op het scherm in de wachtkamer.

Loop naar de balie. Daarna wordt gecontroleerd of je geen spullen meer bij je hebt. Dan mag je doorlopen en ga je naar je eigen tafel met computer. Het is een vrij ruime werkplek waarbij voorkomen wordt dat je met andere kandidaten kunt overleggen. Voer je reserveringsnummer in, dan kun je beginnen met het theorie examen.

Je krijgt eerst enkele testvragen, zodat je begrijpt hoe het systeem precies werkt.

Uitslag van het theorie examen auto

Voordeel van deze methode is dat je meteen te weten krijgt of je geslaagd of gezakt bent. De uitslag verschijnt op het computerscherm. Ben je geslaagd? Gefeliciteerd! Je krijgt de bevestiging ook nog per e-mail thuisgestuurd.

Ben je gezakt? Helaas, dan kun je beter nog wat meer theorie examen auto oefenen en het daarna nog eens proberen. Er is geen reden om de hoop op te geven, want slechts ongeveer 45 procent van de deelnemers slaagt in een keer.

Geldigheid theorie examen auto

Belangrijk als je wel geslaagd bent: de uitslag van het theorie examen auto is slechts anderhalf jaar geldig. Begin dus tijdig met de lessen en vraag op tijd het theorie examen auto aan. Zo ben je weer een stap dichterbij je rijbewijs!


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: