Theorie examen Engels met extra tijd

Vanaf heden is het mogelijk om het theorie examen auto in het Engels met extra tijd aan te vragen. Tot voor kort was het enkel mogelijk bij Nederlandse examen extra tijd aan te vragen. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) beloofde eerder dit jaar al de mogelijkheid te onderzoeken.

Het examen zou volgens het CBR half dit jaar beschikbaar komen. Sinds 1 juli is het inderdaad mogelijk extra tijd aan te vragen bij het CBR voor het examen in het Nederlands en in het Engels.

Moeite met lezen

Het theorie examen auto is al een tijd lang te maken in het Nederlands met extra tijd. De mogelijkheid om extra tijd aan te vragen is speciaal in het leven geroepen voor kandidaten die moeite hebben met de taal, of moeite hebben met lezen. Er kunnen ook andere factoren zijn die recht geven op extra tijd, zoals bijvoorbeeld faalangst.

Net als bij de andere examens met extra tijd kunnen kandidaten die het theorie examen in het Engels gaan maken, een kwartier extra tijd aanvragen. Dit betekent dat ze bovendien gebruik mogen maken van de geluidsfunctie in het examen. De extra tijd geld enkel voor het onderdeel ‘kennis van verkeersregels en verkeersinzicht’. De mogelijkheid geldt niet voor het onderdeel ‘gevaarherkenning’, omdat in dit onderdeel onder meer het snel anticiperen en snel besluiten in gevaarlijke situaties maken getoetst wordt.

Het CBR heeft bekendgemaakt dat de verlening van theorie examens sinds 1 juli mogelijk is.

Proef CCV theorie examen

Het theorie examen auto, motor en bromfiets behoren in ieder geval tot de theorie examens waarvoor extra tijd kan worden aangevraagd. Het CBR maakte ook bekend dat er een proef gaande is met tolken bij het beroeps theorie- en praktijk examen. Dit is wat het CBR het CCV-examen noemt. Daarnaast mag men ook een tolk inzetten bij de nascholing.

Deze verandering is echter niet blijvend. Het gaat om een proef van een jaar. Het is wel mogelijk extra tijd aan te vragen voor het examen in het Nederlands en Engels. Deze maatregel is permanent ingevoerd.

Tolken voor andere talen

Het is ook mogelijk om het theorie examen in een andere taal af te leggen. In dat geval is het noodzakelijk een tolk in te schakelen. Het is niet mogelijk iedere tolk in te schakelen. Om een tolk bij het theorie examen in te schakelen, is het noodzakelijk dat de kandidaat de tolk zelf regelt via TolkenNet.

TolkenNet is het netwerk van tolken, die goedgekeurd zijn door het CBR. Enkel deze tolken mogen worden ingeschakeld. Een theorie examen met tolk wordt automatisch omgezet in een individueel begeleid examen. De kosten voor de tolk en voor het individuele examen zijn voor rekening van de kandidaat. Het is mogelijk om bijvoorbeeld het Engelse theorie examen te laten vertalen naar het Frans, Arabisch, Duits of andere talen. De tolk zal dit ter plekke doen. De tolk dient een beëdigd tolk te zijn. Het kost ongeveer 200 euro om een tolk via TolkenNet in te huren. Het is dus goedkoper om het theorie examen in het

Nederlands of Engels met extra tijd af te leggen.

Tolk: wat moet ik meenemen?

Kies je er toch voor een tolk in te schakelen, dan is het belangrijk dat zowel de tolk als de kandidaat goed voorbereid naar het theorie examen komen. Het is belangrijk dat de kandidaat zijn legitimatie meeneemt. Neem ook de uitdraai van de aanvraag van TolkenNet mee, zodat er geen discussie kan ontstaan over of de tolk bevoegd is om het theorie examen te vertalen.

Daarnaast dient ook de tolk in het bezit te zijn van een geldig legitimatiebewijs en deze te kunnen overleggen. Zorg ervoor dat zowel de kandidaat als de tolk in het bezit zijn van alle nodige papieren.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: