Theorie examen afleggen in avonduren vanaf 1 mei

Het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) maakt het per 1 mei mogelijk om in de avonduren een theorie examen af te leggen. De verschillende theorie examens komen in aanmerking voor het ’s avonds afleggen van het examen.

Kandidaten kunnen vanaf 1 mei hun theorie examen auto, motor of bromfiets in de avond afleggen. Het plan is onderdeel van een proef, die het CBR de komende maanden gaat houden.

Gestart als pilot

Het per 1 mei nog niet overal mogelijk om een theorie examen auto, motor of bromfiets in de avonduren af te leggen. Het CBR heeft zes locaties geselecteerd waar de pilot gehouden wordt. In eerste instantie vindt de pilot in zes maanden plaats, te weten: Amsterdam, Arnhem, Zwolle, Rijswijk en Groningen.

Het CBR maakte vorige week bekend een proef te willen houden in de bovengenoemde vijf steden. Het is de komende zes maanden mogelijk het theorie examen in de avond af te leggen. Daarna wordt de proef geëvalueerd. Gedurende het experiment worden er nog meer locaties aan de proef toegevoegd.

’s Avonds theorie examen auto doen

Het is vanaf 1 mei op de vijf genoemde locaties mogelijk om tussen vier uur ’s middags en half tien ’s avonds een theorie examen auto, motor of brommer te doen. Wel zijn er extra kosten verbonden aan het afleggen van het theorie examen in de avond.

Het CBR hanteert een toeslag van 4,45 euro per examen. Deze toeslag geldt alleen voor het examen ’s avonds. Bovendien stelt het CBR nog meer voorwaarden om in aanmerking te komen voor het theorie examen in de avonduren. Kandidaten moeten zelf hun theorie examen reserveren via het portaal van het CBR, Mijn CBR. Het is dus niet mogelijk om het theorie examen te laten reserveren door een derde.

Beroepsexamens ook ’s avonds mogelijk

Niet alleen de theorie examens auto, motor en brommer worden aangeboden om in de avond af te leggen, de proef geldt ook voor een individueel theorie-examen. Het is tot zes uur ’s avonds mogelijk het zogenoemde beroepsexamen af te leggen. De kandidaat moet deze zelf reserveren via het Mijn CBR. Het is ook mogelijk dit beroepsexamen te laten reserveren door de opleider.

Volgens het CBR hebben kandidaten de behoefte om ’s avonds een theorie examen te maken. Het CBR wil met de proef onderzoeken of het mogelijk is de openingstijden in de toekomst aan te passen, en of kandidaten bereid zijn een kleine toeslag te betalen voor het maken van een theorie examen in de avonduren.

Theorie examen leren

Het theorie examen auto is in de avond niet anders dan overdag. Daarom moeten kandidaten eerst goed theorie examen leren, alvorens zij meedoen aan het echte theorie examen. Het theorie examen is ingedeeld in twee verschillende onderdelen: gevaarherkenning en kennis en inzicht. Deze onderdelen vind je terug op de website als je het theorie examen gaat leren.

Er zijn drie beschikbare pakketten. Ten eerste wordt het online theorieboek aangeboden. Deze kost 24,95 euro en biedt inzicht over de auto theorie. Na bestelling krijgt de kandidaat direct toegang. Een tweede pakket biedt naast 10 uur examentraining en het online theorieboek ook gratis extra’s, zoals praktijkvideo’s.

Het derde pakket kost 39,95 euro en biedt de optimale voorbereiding. Het pakket is zeer geschikt voor iedereen die moeite heeft met leren. Het pakket bestaat uit een theorieboek, 20 uur theorie-examen training en gratis extra’s.

Stappenplan

Na het theorie examen leren is het zaak om het theorie examen te oefenen. Het theorie examen bestaat uit 65 vragen, inclusief vragen over gevaarherkenning. De oefenexamens kunnen worden aangeschaft per 10 of 20 auto examens. De vragen zijn opgesteld volgens de laatste methode van het CBR. Na afloop van het oefen examen krijg je een uitgebreide foutanalyse. Zo weet je precies wat je nog moet leren en welke stof je al voldoende beheerst. Het is mogelijk eerst een gratis theorie examen auto te doen.

Als je voldoende hebt geoefend, kun je het echte theorie examen gaan doen. Daarvoor log je in bij het portaal van het CBR, Mijn CBR. Vervolgens kies je de locatie en het gewenste tijdstip. Per 1 mei kun je in Amsterdam, Arnhem, Zwolle, Rijswijk en Groningen het theorie examen ook ’s avonds afleggen.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: